19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Οι πολίτες αντιδρούν: Τραπεζοδρόμια και Τραπεζόδρομοι στην παραλία της Νέας Χώρας | Φωτός

Ημερομηνία:

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα επί της Ακτής Παπανικολή και της Ακτής Μιαούλη στη Νέα Χώρα, ενόψει και των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Το κείμενο – καταγγελία έχει ως εξής:

Αγωνιώδεις και εργώδεις είναι το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων Νέας Χώρας (ΣΚΞΝΧ) «Τα Λαζαρέτα», ώστε να τοποθετήσουν πάλι ΠΑΡΑΝΟΜΑ τραπεζοκαθίσματα στο οδόστρωμα και στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ακτής Παπανικολή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) ήτανέτοιμη να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) την μη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο οδόστρωμα και στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ακτής Παπανικολή, όπως και στο Πεζοδρόμιο της Ακτής Κανάρη. Προς τούτο είχε τη σύμφωνη γνωμοδότηση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων και του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Νέας Χώραςο οποίος σε έγγραφο προς το Δήμαρχο με ημ/νία 07/06/2016 επισήμαινε «το πεζοδρόμιο από την πλευρά της ακτής να παραμείνει αποκλειστικά και μόνο για τους κατοίκους και επισκέπτες περιπατητές». Η έλλειψη απαρτίας που παρατηρήθηκε και τις δύο φορές στις συνεδριάσεις της ΕΠΖ ελπίζουμε ότι δεν ήταν σκόπιμη ώστε το ζήτημα να παραπεμφθεί απευθείας στο ΔΣ χωρίς αρνητική εισήγηση από την ΕΠΖ. Εκεί οι καταστηματάρχες ελπίζουν, στηριζόμενοι στις διασυνδέσεις που διαθέτουν στις πρώην πλειοψηφούσες δημοτικές παρατάξεις καιστις εσωτερικές διαφοροποιήσεις που εμφιλοχωρούν στην νυν πλειοψηφία, να εξαναγκάσουν ένα κουρασμένο δημοτικό συμβούλιο να υποκύψει εν μέσω θέρους στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις τους.

ηη. Τραπεζοκαθίσματα άνευ αδείας στην Ακτή Παπανικολή
Τραπεζοκαθίσματα άνευ αδείας στην Ακτή Παπανικολή

Στο μεταξύ δύο επιχειρηματίες έχουν ήδη τοποθετήσει άνευ αδείας τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της Ακτής Κανάρη (οι ταβέρνες«Αροκάρια»φωτο 1και «Ουζύθοινο» φωτο 2 -μέχρι 18/7/2016) και άλλος ένας (ταβέρνα «Μάνος»φωτο3) στην Ακτή Παπανικολή, ενώ το Εστιατόριο «Καπούτζιο» του Ξενοδοχείου «Έλενα» (φωτο4) έχει ήδη βγάλει τραπεζάκια εντός του οδοστρώματος (!) χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου. Ποιος τρέφει την διαρκή ατιμωρησία των επιχειρηματιών; Γιατί ο δήμος δεν υπερασπίζεται το συμφέρον των δημοτών του; Ποιοι καλύπτουν τις παρανομίες αυτές; Γιατί η αστυνομία ως οφείλει δεν έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα, όπως μας είχε διαβεβαιώσει ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Λυμπινάκης; Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι έτοιμοι να επιβραβεύσουν τους παρανομούντες χορηγώντας νέες παράνομες άδειες; Ελπίζουμε πως όχι. Ελπίζουμε ότι ο κ. Δήμαρχος θα σεβαστεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί τήρησης της νομιμότητας, περί αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόληκαι κυρίως περί αλλαγής νοοτροπίας σε σχέση με το παρελθόν.

φωτο 1 Τραπεζοκαθίσματα άνευ αδείας στην Ακτή Κανάρη. Εστιατόριο Αροκάρια 31.5.2016
Τραπεζοκαθίσματα άνευ αδείας στην Ακτή Κανάρη

Οι απαιτήσεις των καταστηματαρχών είναι παράλογες και παράνομες διότι τόσο με βάση την Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ αρ. 52488/ 16-11-2001, όσο και με βάση νεότερηΑπόφαση αριθμ. 52907 («Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών») «σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50 μ. (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου) ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο». (ΦΕΚ, 2621, 31/12/2009).

  1. Κάτω από αυτούς τους σαφείς νομοθετικούς περιορισμούς, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ακτής Παπανικολή; Απολύτως καμία.
  2. Εξασφαλίζονται παρόμοιοι διάδρομοι από τα καταστήματα που έχουν παρανόμως τοποθετήσει τραπεζάκια στην Ακτή Κανάρη; Σε καμία περίπτωση.
  3. Μπορεί ο δήμος Χανίων να αγνοήσει αυτό το ελάχιστο όριο που θέτει ο νόμος; Όχι, διαφορετικά παρανομεί.
  4. Οι παράνομες καταλήψεις πεζοδρομίου και οδοστρώματος από τους καταστηματάρχες της οδού Παπανικολή παραβιάζουν τόσο τα άρθρα 290 και 431 του Ποινικού Κώδικα όσο και το άρθρο 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  5. Ο Δήμος Χανίων σεβόμενος την κείμενη νομοθεσία, τους δημότες, και την βέλτιστη πρακτική άλλων ΟΤΑ, οφείλει να καταρτίσει έναν σύγχρονο κανονισμό για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων του δήμου που να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους καταπατητές και να επιτρέπει μια ενιαία και άμεση αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος για την ποιότητα ζωής στο δήμο μας.
  6. Παραδείγματα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν οι κανονισμοί για τους ελεύθερους χώρους πολλών δήμων της χώρας (ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε: τον Κανονισμό του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (242/2013 και 190/2015)τον «Κανονισμό περί κατάληψης κοινόχρηστου χώρου» του Δήμου Χαλανδρίου (10/12/2012), τονΚανονισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας (125/2015). Βλέπε επίσης και το «Πόρισμα» σχετικά με την «Παρακώλυση της Άσκησης του Δικαιώματος στην Κοινή Χρήση των Πεζοδρομίων», του Συνηγόρου του Πολίτη (Δεκέμβριος 2006).
  7. Συμφωνούμε με τους καταστηματάρχες ότι στην Ακτή Παπανικολή πρέπει να απαγορευθεί η στάθμευση των οχημάτων -όχι για να αντικατασταθούν τα οχήματα από τραπεζοκαθίσματα- αλλά για να διευκολυνθεί η κίνηση στην πιο πολυσύχναστη παραλία της πόλης προς όφελος των πολιτών και των ιδίων των επιχειρηματιών.
φωτο 4 . Τραπεζοκαθίσματα άνευ αδείας στο οδόστρωμα της Ακτής Πα. Τραπεζοκαθίσματα άνευ αδείας στο οδόστρωμα της Ακτής
Τραπεζοκαθίσματα άνευ αδείας στο οδόστρωμα της Ακτής Παπανικολή

Η ιστορία των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης δεν είναι καινούργια. Από το 2003 τουλάχιστον (αρ. απόφ. 393, 4/6/2003) μέχρι το 2011 (αρ. απόφ. 514, 15/7/2011), επιτροπές του δήμου«νομοθετούσαν» κατά το δοκούν ανεχόμενες την ασυδοσία των καταστηματαρχών της Ακτής Παπανικολή και της Ακτής Κανάρη. Τοποθετήσεις και έγγραφα που κατέθετε ο πρόεδρος του ΣΚΞΝΧ, αποτελούσαν τη βάση για σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Για παράδειγμα, το έγγραφο που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΚΞΝΧ στην επιτροπή διάθεσης κοινόχρηστων χώρων στις 18 Απριλίου του 2008, το οποίοζητούσε: «1.Μια σειρά τραπεζοκαθισμάτων επί του πεζοδρομίου στην πλευρά της θάλασσας αφήνοντας ελεύθερο χώρο (αλήθεια ποιόν;) για τους πεζούς. 2. Μία σειρά τραπεζοκαθισμάτων επί του οδοστρώματος, κάτω ακριβώς από το πεζοδρόμιο στην πλευρά της θάλασσας επί μονίμου βάσεως (!) (αν είναι δυνατόν). 3. Οι θέσεις αυτές να οριοθετηθούν και να προστατεύονται από ζαρντινιέρες με λουλούδια (!) και το υπόλοιπο του οδοστρώματος να είναι ελεύθερο για τα οχήματα».

Στις 15 Ιουλίου 2011 οι επιχειρηματίεςαπαιτούσαν από τηνΕΠΖ«να τοποθετηθεί, καθ’ όλο το 24ωρο (!), µία σειρά [τραπεζοκαθισμάτων] πάνω στο πεζοδρόµιο από την πλευρά της θάλασσας ή επί του οδοστρώµατος από την πλευρά της θάλασσας τόσος χώρος ώστε να παραµένει ελεύθερο οδόστρωµα 4,5 µ. και το πεζοδρόµιο από την πλευρά των καταστηµάτων να παραµένει ελεύθερο». Και «το θέμα της ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών να αντιμετωπισθεί με την τοποθέτηση ζαρντινιερών, σαμαρακιών και να μετακινηθούν οι κάδοι απορριμμάτων και η στάση του λεωφορείου».Η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιοπου μετατράπηκε σε απόφαση του τελευταίου, είναι αποκαλυπτική για το ποιοι αλώνιζαν στις επιτροπές και στα ΔΣ της πόλης τα προηγούμενα χρόνια: «Να παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος για τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων επί του πεζοδροµίου από την πλευρά των καταστηµάτων και επί του οδοστρώµατος από την απέναντι (βόρεια) πλευρά τόσο ώστε να παραµένει ελεύθερο οδόστρωµα 4,50 µέτρα για την διέλευση των οχηµάτων εκτάκτου ανάγκης[…]» (απόφαση 54/2011).

φωτο 5. Τραπεζοκαθίσματα στην άμμο. Εστιατοριο Cappucio-Bar Baralia 2015
Τραπεζοκαθίσματα στην άμμο

Τα επόμενα χρόνια μεσούσης της κρίσης και των μνημονίων η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα, χειροτέρευε. Η νέα δημοτική αρχή ενώ προς τιμήν της δεν χορήγησε παράνομες άδειες, αδιαφόρησε για την τήρηση της νομιμότητας. Το 2014 και το 2015 οι επιχειρηματίες τοποθετούσαν τραπεζοκαθίσματαπαράνομα και ασύδοτα, βάζοντάς τα ακόμη και στην άμμο (!) [όπως έκανε το εστιατόριο του Ξενοδοχείου «Έλενα»φωτο5],γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα πρωτοδικών (27/01/2016 ABMB15/110) ο οποίος διέταξεπροανάκριση για τυχόν στοιχειοθέτηση αδικημάτων όπως, μεταξύ άλλων, «αυθαίρετη κατάληψη δημοσίου κτήματος», «διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνίας», «παράβαση καθήκοντος»Εξαιτίας της παράνομης αυτής πρακτικής δεν ήταν λίγα τα ατυχήματα που προκλήθηκαν στην πολυσύχναστη, ιδίως το καλοκαίρι, Ακτή Παπανικολή. Ευτυχώς ήταν όλα ελαφρά, εάνόμως είχε συμβεί κάτι απευκταίο ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;

Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να παρανομήσουν δημιουργώντας ένα ακόμη τετελεσμένο γεγονός εν’ όψει της ανάπλασης της Ακτής Παπανικολή. Το οδόστρωμα και το βόρειο πεζοδρόμιο της Ακτής Παπανικολή και της Ακτής Κανάρη πρέπει να παραμείνει, με απόφαση του ΔΣ, ελεύθερο από τραπεζοκαθίσματα.Οι πολίτες δεν πρόκειται ν’ ανεχθούν οποιαδήποτε άλλη λύση διότι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας: «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον!».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...