14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Οι συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη στο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά

Ημερομηνία:

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων (Φορτέτζα, Χώρος Τέχνης Χανίων), με τη σύμπραξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και άλλων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων), καθώς και βιβλιοπωλείων της πόλης, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων και με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών -συγγραφέων Ελλήνων, Κυπρίων, από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού, εκδοτών, ακαδημαϊκών, μεταφραστών και διανοουμένων-, και περισσότερες από 60 παρουσιάσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικά αναλόγια βιβλίων σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, παιδικής λογοτεχνίας, από τις εκδόσεις Gutenberg, Άγρα, Άπαρσις, Διόπτρα, Εκκρεμές, Έρεισμα, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Πατάκης, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς,  κ.ά., το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διερευνήσει την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και επιμέρους θεματικούς άξονες «Σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας», «Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο», και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων». […]

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

20:00-21:00 στο Γιαλί Τζαμί

«Εξαρτάται» της Μαρίας Μαυρικάκη

Η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Μαυρικάκη, συζητά με την γιατρό -ψυχογλωσσολόγο Μαίρη Σαββάκη για το τι σημαίνει να έχεις στο στενό σου περιβάλλον έναν άνθρωπο παγιδευμένο στις ουσίες, για το ακόρεστο του ελλείμματος, τις προσπάθειες θεραπείας και τις υποτροπές, τη μελαγχολία, τις ενοχές και τη συγχώρεση.

22:00-23:00 στη Φορτέτζα

«Συμπληγάδες γενεθλίων» & «Πίσω από τα θολά τζάμια» του Δημήτρη Καταλειφού

Ο ηθοποιός και ποιητής Δημήτρης Καταλειφός συζητά με τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπεϊόγλου για το πώς γεννήθηκαν οι δύο ποιητικές συλλογές του και διαβάζει ποιήματα δικά του, αλλά και άλλων αγαπημένων του ποιητών που τον καθόρισαν.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

19:00-20:00 στο Μεγάλο Αρσενάλι

«Ο Τζίμης στην Κυψέλη» του Χρήστου Χωμενίδη

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης συνομιλεί με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων και δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα. Ένα–σχεδόν– ρεαλιστικό µυθιστόρηµα, το οποίο διαδραµατίζεται σήµερα και διαλαµβάνει ό,τι µας αγγίζει, µας συγκινεί, µας τροµάζει.

20:00-21:00 στο Μεγάλο Αρσενάλι

"google ad"

«Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη

Η ιστορικός και συγγραφέας Λένα Διβάνη συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το νέο της βιβλίο, μια υβριδική βιογραφία, για την Διδώ Σωτηρίου. Πολεμίστρια του καλού που διέσχισε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε ελληνικής τραγωδίας (από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη χούντα) και κατάφερε να δρασκελίσει όλα τα ερείπια φορώντας το αιώνιο χαμόγελό της και τον κόκκινο μπερέ της.

22:00-23:00 στο Μεγάλο Αρσενάλι

«Περί της εαυτού ψυχής» του Ισίδωρου Ζουργού

Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Τσολάκη με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτή την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

19:00-20:00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μια ελληνική ψυχή» του Ίαν Κόλλινς

Ο συγγραφέας Ίαν Κόλινς παρουσιάζει το βιβλίο του για τη ζωή και το έργο του φιλέλληνα ζωγράφου John Craxton. Γεννηµένος σε µια µεγάλη µποέµικη οικογένεια, ο John Craxton (1922-2009) από πολύ νωρίς λαχταρούσε να ζήσει και να ζωγραφίσει στην Ελλάδα. Πέτυχε τον στόχο του, και έκτοτε όλα τα έργα του έχουν τα χρώµατα µιας ακατάλυτης χαράς. Ο Craxton αγαπούσε την ανθεκτικότητα του µύθου στη ζωή της ελληνικής υπαίθρου. Είχε διάσηµους φίλους, αλλά ζωγράφιζε καθηµερινούς ανθρώπους από την κατ’ επιλογήν πατρίδα του, την Κρήτη.

20:00-21:00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

«Να είχα, λέει, μια τρομπέτα» της Μάρως Δούκα

Η συγγραφέας Μάρω Δούκα συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα. Παραµιλητό, ονειροπόληµα, η χειµαρρώδης εξοµολόγηση µιας γυναίκας από πλατεία σε πλατεία, από γειτονιά σε γειτονιά, από παγκάκι σε παγκάκι. Από το εδώ στο εκεί, από την Αθήνα του σήµερα στην Κρήτη των παιδικών της χρόνων. Παιγνιώδης, παθιασµένη, τρυφερή, γλυκόπικρη, µια αφήγηση ποταµός για τη διαχρονική γυναικεία εµπειρία, η Μάρω Δούκα μάς χαρίζει άλλη μια αξέχαστη ηρωίδα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...