16.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Οι Χανιώτες φορούν μάσκες… κάτω από τη μύτη

Ημερομηνία:

Από τη Δευτέρα μετά από 42 μέτρα έγινε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Και στα Χανιά ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του. Αρκετοί φόρεσαν μάσκα.

Όμως φαίνεται ότι και αυτοί που φόρεσαν μάσκα ενοχλούνται από την αίσθησή της. Έτσι, είναι συνηθισμένο να βλέπεις στους δρόμους ανθρώπους που ενώ φοράνε μάσκα την έχουν κατεβασμένη, συνήθως κάτω από τη μύτη, μερικές φορές και κάτω από το στόμα.

Τότε όμως γιατί φοράνε μάσκα; Θυμίζει αυτούς τους ανθρώπους που οδηγούν έχοντας το κράνος στον αγκώνα, για να μπορούν στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος αστυνομικός να πουν: “Μαζί μου το έχω! Τώρα θα το φορούσα”

Με αυτά και με αυτά δε θέλουμε να κουνήσουμε το δάκτυλο σε κανέναν άνθρωπο. Και είναι κατανοητό ότι είναι ενοχλητική η αίσθηση του να φοράς διαρκώς μία μάσκα. Όμως ίσως να είναι καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι να μη φοράνε μάσκα διαρκώς αλλά να τη φοράνε μόνο στους χώρους όπου οφείλουν να τις φοράνε.

Έτσι, δε θα έχουν την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάνουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Κορωνοϊός: Πώς φοράμε μια μάσκα προσώπου

κορωνοϊός

  1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.
  2. Αφαιρέστε προσεκτικά την μάσκα από το κουτί της χωρίς να της προκαλέσετε σκισίματα.
  3. Στην μία “ράχη” της η μάσκα έχει μια “μπανέλα” που λυγίζει. Αυτή είναι η πάνω πλευρά της μάσκας, δηλαδή η “ράχη” που τοποθετείται στην μύτη σας.
  4. Η εμπρός (εξωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό (συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο). Η μέσα (εσωτερική) πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που θα ακουμπάει το στόμα σας.
  5. Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αυτιά σας.
  6. Φέρτε την μάσκα στο ύψος της μύτης σας μέχρι κάτω από τα μάτια σας.
  7. Τραβήξτε την κάτω πλευρά της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού σας.
  8. Πιέστε την επάνω πλευρά της μάσκας (εκείνη που έχει την μπανέλα) ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.

κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πώς αφαιρούμε την μάσκα προσώπου

  1. Πρώτα απ’ όλα μην αγγίζετε την εξωτερική πλευρά της μάσκας, αφού είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί μολυσμένα σταγονίδια.
  2. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, προτού καν αγγίξετε την μάσκα.
  3. Με τα δύο σας χέρια ανασηκώστε ταυτόχρονα τα κορδόνια και τραβήξτε την μάσκα από τα αυτιά σας.
  4. Κρατώντας την μάσκα μόνο από τα κορδόνια, πετάξτε την στα σκουπίδια.
  5. Πλύνετε ή απολυμάνετε και πάλι τα χέρια σας.

Προσοχή: Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου είναι μίας χρήσης. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα πολλές φορές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ