10.8 C
Chania
Sunday, January 18, 2026

Οι (deepfake) εικόνες της σύλληψης Τραμπ

Ημερομηνία:

Την ώρα που η φημολογία που ξεκίνησε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, περί επικείμενης σύλληψής του για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, παίρνει διαστάσεις, κάποιοι χρήστες του twitter, «κάνουν εικόνα» μια τέτοια πιθανότητα.

Χρησιμοποιώντας προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το Midjourney δημιούργησαν εικόνες, για τη… σύλληψή του.

Επικαλούμενος κάποιες ασαφείς «παράνομες διαρροές», ο Τραμπ υποστήριξε ότι «θα συλληφθεί την Τρίτη», δηλαδή σήμερα. Και στη συνέχεια κάλεσε τους οπαδούς του: «διαδηλώστε, πάρτε το έθνος στα χέρια σας»…

Ο Έλιοτ Χίγκινς είναι ο ιδρυτής και διευθυντής δημιουργικού του ιστότοπου Bellingcat, μιας ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας με έδρα την Ολλανδία που ειδικεύεται στον έλεγχο γεγονότων και στη νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα.

«Δυστυχώς, αυτά τα εργαλεία για τη δημιουργία ρεαλιστικών εικόνων είναι πολύ χρήσιμα για την εξαπάτηση του κοινού», δήλωσε στο Daily Beast η Τζόαν Ντόνοβαν, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου Meme Wars.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας νέας μορφής ‘προληπτικής παραπληροφόρησης’, όπου οι φήμες γίνονται πραγματικότητα μέσω της δημιουργίας βίντεο και εικόνων καλύπτουν γεγονότα τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ».

topontiki.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα άδυτα της μανίας του looksmaxxing, της ακραίας τάσης αισθητικής των ανδρών στα social media

«Πιστεύω στη φροντίδα του εαυτού μου, σε μια ισορροπημένη...

«Μην αγγίζετε τη Γροιλανδία»: Ο Τραμπ έβγαλε τους Δανούς στους δρόμους

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, για...

Κάλεσμα Ανδρουλάκη στις «προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις για την πολιτική αλλαγή»

Κάλεσμα στις «προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν κοινές αγωνίες...