13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

ΟΟΣΑ: 6η πιο έξυπνη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα, αλλά παγκόσμια πρωταθλήτρια στους άνεργους πτυχιούχους

Ημερομηνία:

Στις δέκα πιο «έξυπνες χώρες του κόσμου» συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η κατάταξη, που εξετάζει τα στοιχεία έως το 2012, βασίζεται στο κατά κεφαλήν ποσοστό των πτυχιούχων στα πεδία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ασφάλεια τροφίμων, απαιτούνται επιστήμονες και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει αρκετά, καθώς σε επίπεδο επιστημών συγκαταλέγεται στις 10 εξυπνότερες χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη του «OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2015: Innovation for growth and society» οι 10 πιο «έξυπνες» χώρες του κόσμου είναι:

1. Νότια Κορέα
2. Γερμανία
3. Σουηδία
4. Φινλανδία
5. Γαλλία
6. Ελλάδα
7. Εσθονία
8. Μεξικό
9. Αυστρία
10. Πορτογαλία

To 2013 η Ελλάδα δαπάνησε μόνο το 0,08% του ΑΕΠ της στην έρευνα, ποσοστό που την κατατάσσει στις πιο χαμηλές θέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Σημειώνεται πως σε παλαιότερη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αναδεικνυόταν σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στους άνεργους πτυχιούχους. Στην εν λόγω έκθεση, που αφορούσε την ανεργία παγκοσμίως, ο ΟΟΣΑ επισήμανε πως η ανεργία των πτυχιούχων Ελλήνων επιστημόνων που εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας μία ευκαιρία στο εξωτερικό, αποτελεί ίσως το βαθύτερο τραύμα της οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων πτυχιούχων ανέρχεται στο 19,4%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες επιστήμονες είναι χωρίς δουλειά.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτοι σε υπερεργασία και υπερωρίες οι Έλληνες

Oι Έλληνες που κάποτε- κυρίως στα χρόνια των μνημονίων-...

Κωνσταντοπούλου: «Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας -Πήρα το βιβλίο του για να δω τι γράφει για το Μάτι»

«Πολιτικό απατεώνα», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου,...

«Ιθάκη»: Οι στιγμές που ξεχώρισε ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία στο Παλλάς

Τέσσερα αποσπάσματα από την προχθεσινή του ομιλία στο Παλλάς...