15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Οργή καταστηματαρχών των πεζόδρομων Μουσούρων και Τσουδερών: Παγκόσμια πρωτοτυπία να στολίζονται όλοι οι δρόμοι πλην των πεζόδρομων

Ημερομηνία:

Τη δικαιολογημένη οργή τους εκφράζουν οι καταστηματάρχες των πεζόδρομων Μουσουρών και Τσουδερών σε σχέση με τη στάση του Δήμου Χανίων αναφορικά με την εορταστική περίοδο.

Όπως σημειώνουν, αν και αρχικά η πεζοδρόμηση των οδών είχε χαιρετηθεί από τους καταστηματάρχες, οι δεσμεύσεις προηγούμενων δημοτικών αρχών για δημιουργία χώρων πάρκινγκ και απαγόρευση του παρκαρίσματος στις κεντρικές οδούς όπου εδρεύουν και τα καταστήματα πολυεθνικών δεν τηρήθηκε.

Το αποτέλεσμα είναι να μαραζώνουν, ειδικά το χειμώνα, τα καταστήματα των πεζοδρόμων αφού η κίνηση ελαχιστοποιείται και τη θέση των επιχειρήσεων να παίρνουν καφετέριες ή μπαρ.

Το ποτήρι που ξεχείλισε την οργή των καταστημαρχών είναι αυτό που παρατηρήσαν τις τελευταίες ημέρες με την πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις παρεμβάσεις της για την Γιορτή των Χριστουγέννων.

Όπως σημειώνεται:

“Ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων απέκλεισε σχεδόν ολοσχερώς τον στολισμό στους πεζόδρομους,σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δρόμους,αλλά προχώρησε και ακόμη παραπέρα. Έστησε ολόκληρη ηχητική εγκατάσταση σε όλους τους δρόμους πλην των πεζόδρομων για να τονώσει την Γιορτινή ατμόσφαιρα!!!

Πρέπει να είναι μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία αφού σε όλο τον κόσμο όποιος ταξιδέψει,ειδικά αυτές τις ημέρες το εορταστικό κλίμα κυριαρχεί και στον τελευταίο πεζόδρομο και της πιο μικρής ευρωπαϊκής τουλάχιστον πόλης”.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

“Πάνε δέκα χρόνια που η τότε δημοτική αρχή προχώρησε στην πεζοδρόμηση των εμπορικών δρόμων της παλιάς πόλης, έργο που ναι μεν χαιρετήθηκε από τους περισσότερους, παρά τις αμφιβολίες, που τελικά αποδείχτηκαν απόλυτα δικαιολογημένες για το εάν είχε ωριμάσει ο χρόνος για την πεζοδρόμηση αφού μεγάλο μέρος του εμπορικού ιστού των Χανίων, κυρίως λόγω της έλευσης των μεγάλων πολυεθνικών καταστημάτων είχε μετακινηθεί εκτός του ιστορικού κέντρου.

Είχαμε τότε ζητήσει μαζί με την πεζοδρόμηση και την εν γένει ανάπλαση να υπάρξει και μία σειρά παράλληλων δράσεων με πιο επιβεβλημένες την δημιουργία χώρων στάθμευσης για την ευχερέστερη πρόσβαση και την απαγόρευση της στάσης-στάθμευσης στις κύριες αρτηρίες, όπου κατά βάσει εδράζουν τα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων.

Το τελικό αποτέλεσμα το παρατηρεί ο οιοσδήποτε πολλώ μάλλον οι ξένοι επισκέπτες της πόλης μας.

Οι πεζόδρομοι ειδικά την χειμερινή περίοδο εμφανίζονται ως δρόμοι φαντάσματα με ελλιπή φωτισμό,ισχνή έως απαράδεκτη δενδροφύτευση, εγκαταλελειμένους κάδους, παλιούς θαλάμους τηλεφώνου, κυτία των ΕΛΤΑ,και μπλοκαρισμένες εισόδους από παντού.

Οι επιχειρήσεις βλέπουν μέρα την ημέρα να μαραζώνει το ιστορικό κέντρο των Χανίων και μαζί με αυτό η ίδια τους η ύπαρξη.

Κάθε χρόνο βλέπουμε να κλείνουν επιχειρήσεις και να μετατρέπονται σε τουριστικές, cafe, ταβέρνες και μπαρ.

"google ad"

Όλα αυτά εκεί που παλιά χτυπούσε η καρδιά της πόλης,με τα πιο παλιά παραδοσιακά καταστήματα, τα καλύτερα κοσμηματοπωλεία , η φυσική συνέχεια της Δημοτικής Αγοράς στον διάβα για το Ενετικό λιμάνι.Κάποιοι λοιπόν είτε άθελα τους λόγω άγνοιας και ακαταλληλότητας στην καλύτερη περίπτωση,είτε εσκεμμένα διέρρηξαν τον παραδοσιακό ιστό της πόλης,την στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι όντας Τοπικοί άρχοντες το πρώτο τους μέλημα θα έπρεπε να ήταν η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στην επέλαση των πολυεθνικών.

Τα έχουμε πεί πολλές φορές μεταξύ μας, όμως το ποτήρι που ξεχείλισε την οργή μας είναι αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες με την πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις παρεμβάσεις της για την Γιορτή των Χριστουγέννων.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων απέκλεισε σχεδόν ολοσχερώς τον στολισμό στους πεζόδρομους,σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δρόμους,αλλά προχώρησε και ακόμη παραπέρα. Έστησε ολόκληρη ηχητική εγκατάσταση σε όλους τους δρόμους πλην των πεζόδρομων για να τονώσει την Γιορτινή ατμόσφαιρα!!!

Πρέπει να είναι μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία αφού σε όλο τον κόσμο όποιος ταξιδέψει,ειδικά αυτές τις ημέρες το εορταστικό κλίμα κυριαρχεί και στον τελευταίο πεζόδρομο και της πιο μικρής ευρωπαϊκής τουλάχιστον πόλης.

Η Διαμαρτυρία μας για όλη αυτή την κατάσταση αλλά πολύ περισσότερο και για την τελευταία αυτή ενέργεια των ιθυνόντων είναι εντονότατη και δυστυχώς βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να την δημοσιοποιήσουμε ούτως ώστε ο καθένας να αναλογιστεί για το τι πραγματικά θέλουμε στην πόλη που ζούμε,στα όμορφα Χανιά μας,αλλά και για να αντιληφθούν ίσως τελικά οι αρμόδιοι απλά πράγματα που θέλουμε να πιστεύουμε ότι λόγω αμέλειας και  μόνον δεν έχουν πράξει.

** O Στολισμός στους πεζόδρομους θα πρέπει να διευκρινίσουμε για όσους τον παρατηρούν ότι γίνεται κάθε χρόνο από τα ίδια τα καταστήματα.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ