15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Κάποια ιστορικά στοιχεια, με αφορμή την ορκωμοσία Σαμαρειτών – Εθελοντών νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ημερομηνία:

Τα Χανιά έχουν κάθε λόγο σήμερα να χαίρονται διότι προστίθενται στο τμήμα του Ερυθρού Σταυρού εξήντα ακόμα εθελοντές και τίθενται στη διάθεση των Χανιωτών.

Θα πω δυό λόγια για να αιτιολογήσω την παρουσία του Ερυθρού Σταυρού στον σύγχρονο κόσμο.

Και έχω το δικαίωμα να το πράξω αυτό μετά από τριάντα χρόνια πρόεδρος του τμήματος και 45 χρόνια συνολικά εθελοντής εκπαιδευτής και μέλος του Δ.Σ.
Όταν ο Ε.Ν. βρέθηκε στο θέατρο του πολέμου στο Σολφερίνο συγκλονίστηκε από τη θέα των 40.000 τραυματιών και άταφων νεκρών και θέλησε να οργανώσει την τοπική κοινωνία και εκκλησία προκειμένου να βοηθήσει, με μια λογική που ισχύει μέχρι σήμερα (Βοήθα τον συνάνθρωπό σου όταν έχει ανάγκη χωρίς καμιά αμοιβή). Αυτό είναι το μεγαλείο της προσφοράς. Του γεννήθηκε η ζωηρή σκέψη, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή της, της αποφυγής του πολέμου.

Σαν γιατρός έχω να σας πω, ότι οι αιτίες θανάτου που αλληλοδέχονται η μία την άλλη είναι ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο (σακχαρώδης διαβήτης, κεντρική παχυσαρκία, κάπνισμα, άγχος) Και τρίτον οι βίαιοι θάνατοι, μέσα στους οποίους τον πρώτο λόγο έχουν οι πόλεμοι που εξαφανίζουν λαούς και συχνά φέρονται στην πρώτη θέση.

Για ποιο λόγο λοιπόν ζούμε, αν όχι για να κάνουμε τη ζωή λιγότερο δύσκολη ο ένας για τον άλλον (κατά την άποψη της Τζορτς Έλιοτ).

Η σπίθα έγινε φλόγα και άναψε σε όλον τον κόσμο αρχίζοντας από την Ελβετία και μετέχοντας σε όλα τα διεθνή φόρα.
Το τμήμα Χανίων έγινε το 1920 με μοναδικό σώμα την ελίτ των κυριών των Χανίων που ονομάζετο Σώμα Νοσηλευτικής.

Οι σοβαρές αυτές αρχόντισσες ανέλαβαν κατά ένα μεγάλο μέρος να οδηγήσουν εθελοντικά τον κόσμο των Χανίων στα δύσκολα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας.

Υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας το 1922 και τους τακτοποίησαν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Πέρασαν τον δύσκολο δρόμο του Μεσοπολέμου και έφτασαν στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Εκεί η συμβολή τους ήταν μεγάλη στην εθνική αντίσταση και στην προστασία των αδυνάτων. Στη συνέχεια τα μαύρα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Έκτοτε προσφέρουν εθελοντικά σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη Έλληνα ή αλλοδαπό κατατρεγμένο και αναγκεμένο μετά τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη δύσκολη μεταναστευτική περίοδο των λαών. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν το σώμα της Κοινωνικής Πρόνοιας και των Σαμαρειτών.

Έχουν τη θέση τους όπου υπάρχει ανάγκη και προστρέχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες όπου τους ζητηθεί.

Οι Σαμαρείτες έχουν θέσε σκοπό της ζωής του να βάλουν τις πρώτες βοήθειες σε όλα τα σπίτια των Χανίων να μάθουν την χρήση του απινιδωτή σε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες, να προστατεύουν τη θάλασσα της τουριστικής μας περιοχής τους λουόμενους και να είναι πανταχού παρόντες. Βοηθούν πρόθυμα και εθελοντικά όπου και όταν χρειαστεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα του τόπου μας.

Το τμήμα Χανίων θεωρείται απ’ τα καλύτερα τμήματα της χώρας αφού έχει τη βοήθεια των πολιτών, τους χειρισμούς του συμβουλίου του οι οποίοι βοήθησαν τα χρόνια που πέρασαν να ανακαινιστεί δύο φορές το κτήριο και ο περιβάλλον χώρος, ώστε το κτίριο Καρδαμάκη να είναι ένα κόσμημα για τον τόπο μας.
Να ευχαριστήσω ολόψυχα τα εκάστοντα Κ.Δ.Σ. που μας βοήθησαν. Το κληροδότημα Τορνατζάκη και όλους όσους ευγενικά και ανιδιοτελώς μας βοηθούν.

Να ευχαριστήσω επίσης την εκκλησία που χωρίς τις ευχές της δεν θα τα καταφέρναμε, τον κύριο αντιπεριφερειάρχη και τον κύριο δήμαρχο καθώς και όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες που μας συμπαρίστανται. Στον πρόεδρο και τους παρόντες εκπροσώπους της κεντρικής διοικήσεως. Και όλους εσάς ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε προσωπική υγεία και ευτυχία.

Γιάννης Σκαράκης
Γιατρός
Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Χανίων του Ε.Ε.Σ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...