17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ουκρανία: Κατεστραμμένο το Τσερνίχιβ – Τι συμβαίνει στη Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.

Στο μεταξύ η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθουν να ενισχύσουν θέσεις που κρατούν ήδη και να διασπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά δεν έχουν ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει πουθενά στην Ουκρανία», δήλωσε η Μαλιάρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, χωρίς να παράσχει στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Το Τσερνίχιβ χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία.

Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η υποδομή της πόλης καταστράφηκε από «έντονες μάχες», αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ζημιών, έγραψε το Σάββατο στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιατσεσλάβ Τσάους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τσερνίχιβ στον ουκρανικό βορρά για κάποιο καιρό. Κεντρικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί στο Κίεβο.

Ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει “εντελώς καταστραφεί” από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.

Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν επίσης πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας Neutron Source στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν ήδη υποστεί ζημιές από βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και είχαν αποκοπεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, βομβαρδίστηκαν το Σάββατο, ανέφερε η Ukrayinska Pravda επικαλούμενη την κρατική αρχή που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά.

"google ad"

«Η επαλήθευση της έκτασης της ζημιάς δεν είναι δυνατή λόγω των αδιάκοπων μαχών κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, σύμφωνα με τον περιφερειακό επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των (ρωσικών) συνόρων», σημείωσε χθες, Κυριακή, στο Telegram ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Κτήριο κατοικιών επλήγη, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Όσκιλ στην περιοχή Ιζιούμ και σκοτώθηκε μια τετραμελής οικογένεια. Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται προς τη Λευκορωσία για να ανασυγκροτηθούν μετά τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στην Ουκρανία, σύμφωνα παράλληλα με χθεσινή ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο στόχος της μετακίνησης των στρατευμάτων είναι η «εναλλαγή μονάδων που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, η ενίσχυση των υπαρχουσών ομάδων, ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, η διοργάνωση της απομάκρυνσης τραυματιών και άρρωστου προσωπικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το γενικό επιτελείο σημείωσε επίσης χθες το βράδυ ότι ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία με την προμήθεια νέων βλημάτων σε βάσεις εκτόξευσης στη Λευκορωσία. Και αυτή η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στο μεταξύ οι μάχες συνεχίζονται στη Ρούμπιζνε, τη Σεβεροντονέτσκ και τη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσική Εθνοφρουρά προσπαθεί να καταπνίξει την λαϊκή αντίσταση σε κατεχόμενες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην Ουκρανία κοντά στην δυτική πόλη Λβιβ.

Η αποθήκη αυτή καυσίμων εφοδίαζε τον ουκρανικό στρατό στο δυτικό τμήμα της χώρας και κοντά στο Κίεβο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δοθεί από το Σάββατο από την Ουκρανία.

Ρουκέτες που ρίφθηκαν από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κατέστρεψαν διάφορους στρατιωτικούς στόχους στην Λβιβ και περιοχές του Κιέβου, ανακοίνωσε επίσης το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Μια αποθήκη καυσίμων επλήγη, δήλωσε παράλληλα ο δήμαρχος της Λβιβ Αντρίι Σαντόβι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πέντε θύματα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω. Καμία πολιτική υποδομή δεν καταστράφηκε. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές πολιτικής προστασίας, η πυρκαγιά που προκλήθηκε στην αποθήκη καυσίμων κατέστη δυνατό να κατασβεστεί έπειτα από 14 ώρες χθες, Κυριακή.

Στην περιφέρεια Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, αποθήκη καυσίμων καταστράφηκε επίσης από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα το Σάββατο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Η καταστροφή που προκλήθηκε στην πόλη Ντούμπνο ήταν εκτεταμένη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης.

Συνολικά 67 στρατιωτικοί στόχοι καταστράφηκαν σε ένα 24ωρο, δήλωσε επίσης ο Κονασένκοφ από τη Μόσχα. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν εγκαταστάσεις επισκευών του στρατού στην Λβιβ, μια αποθήκη με αντιαεροπορικούς πυραύλους 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου και 18 μαχητικά drones. Οι επιθέσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν, σημείωσε ο Κονασένκοφ.

Το dpa επισημαίνει ότι, όπως ισχύει για τους περισσότερους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών στη διάρκεια του πολέμου, δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να επαληθευτεί ούτε αυτή η πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...