20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“ΟΧΙ” υποχώρηση ζητούν οι πολίτες σε νέα δημοσκόπηση – Σαρωτικό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Όχι στην αποδοχή του πακέτου των δανειστων, 20 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί το τελευταίο «πακέτο» προτάσεων των δανειστών. Αποδοχή του εισηγείται μόλις το 7%, απόρριψή του επιθυμεί το 25%. «Όχι υποχώρηση» στα θέματα του ΦΠΑ, των ομαδικών απολύσεων και του γενικού επιπέδου των συντάξεων το μήνυμα των ερωτώμενων. Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα εισηγείται το 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20 εκατοστιαίες μονάδες της ΝΔ. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα δημοσκόπησης, την οποία διενήργησε η ProRata για το «Κόκκινο».

H έρευνα διενεργήθηκε στις 15 και 16  Ιουνίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στο σύνολο της επικράτειας, από 22 ερευνητές και έναν επόπτη.  Σε αυτήν συμμετείχαν 1006 ερωτηθέντες και 22 ερευνητές.

Οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση ανυποχώρητη θέση στα θέματα του ΦΠΑ στα τρόφιμα (με ποσοστό 89%) και στο ρεύμα (88%). Αξιώνουν επίσης σθεναρή αντίσταση στα σχέδια των δανειστών για μείωση των συντάξεων (83%), για «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων (77%) και της κατάργησης του ΕΚΑΣ (77%).

Το 56% ζητά να μην αποδεχθεί η κυβέρνηση την πώληση των αεροδρομίων. Η νουθεσία για συμβιβασμό πλειοψηφεί μόνο στα  ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (58%) και της πρόωρης συνταξιοδότησης (63%).

Πώς αποτιμάτε την προσπάθεια της κυβέρνησης στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις;

Το 52% αποτιμά θετικά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Το 60% εκφράζεται θετικά για τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, για τον οποίο διατυπώνονται περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες.

Αισιόδοξοι, πάντως, δεν δείχνουν οι ερωτώμενοι για το μέλλον, κάτι που εν πολλοίς ενδέχεται να οφείλεται στην καταφανώς αδιάλλακτη στάση των δανειστών. Το «σκορ» απαισιοδοξίας – αισιοδοξίας είναι 53% – 35%.

Αναλυτικά τα γραφήματα της έρευνας:

Σχόλιο του Κώστα Ελευθερίου και συγκρίσεις

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας (τα προαναφερθέντα και όσα ακόμη ακολουθούν) και κάνοντας συγκρίσεις με τα την αντίστοιχη του Μαϊου, ο επιστημονικός συνεργάτης της ProRata Κώστας Ελευθερίου αναφέρει:

«Φαίνεται ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί μία στάση αβεβαιότητας στους ερωτώμενους. Η συντριπτική πλειονότητα – 96% – θεωρεί ότι η οικονομική της κατάσταση είτε έχει μείνει ίδια είτε έχει χειροτερεύσει. Στο ίδιο πλαίσιο το 53% βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία, ενώ μόλις το 35% με αισιοδοξία.

"google ad"

Ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης το 52% τις αποτιμά θετικά – από 57% στην έρευνα του Μαΐου – ενώ το 30% αρνητικά – από 26% τον Μάιο. Η μικρή κάμψη μπορεί να αποδοθεί επίσης στη μη επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Για τις πιθανές εκβάσεις σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές το 40% επιθυμεί δημοψήφισμα – από 50% τον Μάιο – το 21% αποδοχή των όρων των εταίρων – όπως και τον Μάιο – και το 16% πρόωρες εκλογές – από 15%. Έχει αυξηθεί σημαντικά το “Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ” σε αυτήν την ερώτηση – 23% από 14%.

Για το κείμενο προτάσεων των δανειστών η μεγάλη πλειονότητα των ερωτώμενων – 59% – θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να το διαπραγματευτεί. Το 25% κινείται προς την απόρριψη του κειμένου, ενώ μόλις το 7% καλεί σε αποδοχή του.

Σε ό,τι αφορά τη θέση των ερωτώμενων για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες απαιτήσεις των δανειστών, φαίνεται ότι οι περισσότεροι ερωτώμενοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε όλα τα υπόλοιπα προκρίνεται η διατήρηση μίας αμετακίνητης θέσης από την κυβέρνηση, ιδίως σε σχέση με προτεινόμενες αυξήσεις ΦΠΑ, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και μείωση συντάξεων.

Στο ερώτημα εάν οι ενέργειες της κυβέρνησης βρίσκονται κοντά στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ το 45% απαντά “λίγο κοντά”, το 37% “καθόλου κοντά” και το 13% “πολύ κοντά”. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την έρευνα του Μαΐου ήταν 53%, 29% και 15%.

Στο ερώτημα “ποια κυβέρνηση θα θεωρούσατε καλύτερη για τη χώρα” η πλειονότητα υποστηρίζει την ιδέα μίας κυβέρνησης “εθνικής ενότητας” με όλα τα κόμματα (37%). Το 20% προτιμά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 18% μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και μόλις το 5% μία κυβέρνηση ΝΔ/Ποταμιού/ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της δράσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν πέσει οι αισθητά κάποιοι από τους μέσους όρους. Τον καλύτερο μ.ο. επιτυγχάνει το Ποτάμι (3,4/10, όπου 10 το “πολύ θετικά”), μετά η ΝΔ (3,2/10), το ΚΚΕ (3,1/10), το ΠΑΣΟΚ (2,8/10) και η Χρυσή Αυγή (1,8/10). Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Μάιο ήταν Ποτάμι: 4,3, ΝΔ: 3,3, ΚΚΕ: 4,4, ΠΑΣΟΚ: 2,3, Χρυσή Αυγή: 2,4.

Στην αξιολόγηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών, ο μόνος ο οποίος καταγράφει πλειοψηφία θετικών γνωμών είναι ο Αλ. Τσίπρας με 60%. Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες μαζεύει ο Ν. Μιχαλολιάκος (88%), ο Ευ. Βενιζέλος (67%) και ο Αντ. Σαμαράς (65%).

Από τα ευρήματα της πρόθεσης ψήφου φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, με μία ελαφρά κάμψη σε σχέση με τα ευρήματα της έρευνας στις 4-5 Μαΐου 2015. Πολύ συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 33,5% (36,5%), η ΝΔ 13,5% (14%), η ΧΑ 6% (4,5%), το Ποτάμι 6% (5%), το ΚΚΕ 4% (4,5%), οι ΑΝΕΛ (3%), το ΠΑΣΟΚ 3% (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων 3% (1,5%). Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ συνεχίζει να είναι μεγάλη – 20 μονάδες σε σχέση με τις 22 μονάδες διαφοράς στις 4-5 Μαΐου 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από υψηλή συσπείρωση (78%) σε σχέση με τη ΝΔ (48%) η οποία φαίνεται ότι χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς το Ποτάμι – δύο ροές της τάξεως του 8%. Ως προς τη συσπείρωση των υπόλοιπων κομμάτων η ΧΑ έχει 82%, το Ποτάμι 51%, το ΚΚΕ 59%, οι ΑΝΕΛ 59% και το ΠΑΣΟΚ 49%

stokokkino.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...