17.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Ο αντίχριστος επροπάτηξενε

Ημερομηνία:

Εσυνήθιζενε ο κόσμος μια βολά να λέει πως επροπάτηξενε ο αντίχριστος, κάθε βολά απού εθώριενε απαράδεχτα και ασυμπάθηστα πράματα. Μα θυμούμαι και το 1938 ποθές και είδα μια μεγάλη ζωγραφιά απού επαρουσίαζενε ένα ντίμπις ασκημάθρωπο να κρατεί μια μανάρα να πολεμά να κόψει το σταυρό του Χριστού κι από κάτω απού τη ζωγραφιά έγραφενε: «Ο αντίχριστος επροπάτηξενε». Αυτοί απού εκάμανε τη ζωγραφιά πρέπει πως εθωρούσανε πως έρχεται καταστροφή. Εδά προπατούνε, πιασμένοι χέρα – χέρα, ο αντίχριστος, και ο αντιμωάμεθης.

Όντεν εκάμασινε το μεγάλο πόλεμο οι κακοθάνατοι οι Ναζίδες, επεριμέναμενε πως μιαν ημέρα του Θεού θα τελειώσει ο πόλεμος, κι απής επιάσενε η κατοχή πάλι επεριμένανε πως μιαν ημέρα του Θεού θα τελειώσει και η κατοχή. Εδά στον καιρό μας έχομενε παγκόσμιο πόλεμο. Δεν έχει ορισμένο μέτωπο, μα έχει παγκόσμιο μέτωπο. Στη μέση τση καθαράδας προπατείς τίμια και ντρέτα μα μη χαντάς πως είσαι ασφαλισμένος. Ο άλλος απού θα σου απαντήξει μπορεί να είναι άνεργος, άφραγκος λιμοπεινασμένος και τονε κάνει η ανάγκη να γενεί κακούργος για να μην ποθάνει από την πείνα. Παγκόσμια αναταραχή. Μαζικές μεγάλες καταστροφές από χέρια των αθρώπω. Εγέμισεν ο τόπος από ληστές, φονιάδες, κλέφτες, απατεώνες, βιαστές, λαθρεμπόρους όπλων, λαθρεμπόρους ναρκωτικών, αντεξουσιαστές, τζιχατζήδες, ταλιμπάδες, χουλιγκάδες, δουλεμπόρους.

Εμάς τη δοξασμένη, την περήφανη Ελλάδα , στα 35 τελευταία χρόνια, εκαταφέρανε οι κυβερνήτες μας και τη χρεωκοπήσανε και την ξεπουλήσανε και την ντροπιάσανε. Ούλα τα καλά τση τα ‘μπεψεν ο Πλάστης μα εξέχασε να τση μπέψει και σωστούς πολιτικούς κι ότι να πέσει σε κακά χέρια ξερά. Ο Α. Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά για να πάρει τσοι ψήφους πως θα ζυγώξει τσι ξένες βάσεις, θα βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ και από την Ε.Ο.Κ. (τη σημερινή Ε.Ε.).

Ο μικρός Καραμανλής έλεγε πως «θα προβεί στην επανίδρυση του κράτους», Ο μικρός Γ. Παπανδρέου έλεγε ότι θα ξαναγοράσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και θελα αυξήσει τσοι μιστούς και τσι συντάξεις «ανάλογα με την κίνηση του τιμαρίθμου». Αυτός εκάτεχενε πως «λεφτά υπάρχουνε». Κιανείς τωνε δεν εκάμενε πράμα από όσα είπανε. Μα τελευταία επήγαμενε από τσοι κακούς στον χειρότερο. Ο Τσίπρας και απού τη θέση τση αντιπολίτεψης έκαμενε όσο κακό εμπόριενε. Το 2008 απού εκάψανε και ελεηλατήσανε την αθήνα οι κουκουλοφόροι, εθώρουνε με τα μάθια μου και εγροίκουνα με τ’ αφχιά μου την Παπαρήγα να λέει: «Ο κύριος Τσίπρας χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων». Σαν αρχηγός τση αξιωματικής αντιπολίτεψης, έστελνε μηνύματα στοι δανειστές να μη δίδουνε δάνεια στην Ελλάδα, γιατί αυτός, όντε θα γενεί κυβέρνηση δε θα τα αναγνωρίσει. Εδήλωνε πως όντε θα γινεί κυβέρνηση δε θα αναγνωρίσει τσι αποφάσεις τση κυβέρνησης Σαμαρά και παρακίνανε τον κόσμο να μην πληρώνει οφειλές στο Δημόσιο: «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Επίσης δεν εψήφισε τον πρόεδρο τση δημοκρατίας για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά να κάνει αυτός κυβέρνηση να μασε «σώσει». Έτασεν εδά προεκλογικά πως θα καταργήσει τα μνημόνια «Με ένα άρθρο, με ένα νόμο». Θα καταργήσει την τρόικα, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα κάνει τον κατώτερο μιστό 751 ευρώ, θα ξαναδώσει δέκατο τρίτο μιστό κλπ. Έτσα εξαπάτησεν τον λαό και του πήρε τον ψήφο του και έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα ετάξενε. Εσιαξέ μας κι αυτός.

Γλωσσάρι:
Βολά : φορά
ποθές: πουθενά, μα και κάπου
Ντίμπις: τελείως
Πέμπω: στέλνω
Χαντώ: νομίζω
Κατέχω: ξέρω
Οντεν: όταν
Ζυγώνω: διώχνω
Μανάρα: τσεκούρι
Πολεμώ: προσπαθώ
Απής: μετά

Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...