20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Η πλειοψηφία των Χανιωτών αναγνωρίζουν ότι οι βάσεις δεν αποτελούν ευλογία, όπως λέει ο κ. Βολουδάκης, αλλά ένα χώρο μη δημοκρατίας

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή ανάρτηση του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσου Βολουδάκη.

Ο κ. Βολουδάκης, μετά την πρόταση για μετανάστες σε ξερονήσια επανήλθε, αναλύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται για τον τόπο από την γιγάντωση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Μάλιστα, σε ένα κρεσέντο υποστήριξης της παρουσίας τους στον τόπο μας έσπευσε να κουνήσει το δάκτυλο στη “φωνασκούσα μειοψηφία” που “εκφράζει πλέον ελάχιστους πολίτες” καλώντας τους τοπικούς φορείς  “να αναδείξουν την πραγματικότητα, μακριά από τέτοιου είδους αγκυλώσεις, και να καλωσορίσουν την αναβάθμιση της Σούδας”.

Όπως είπε:

“Έχει έρθει η ώρα της σιωπηρής πλειοψηφίας”.

Τον κ. Βολουδάκη μέχρι πρόσφατα τον θεωρούσαμε έναν κεντρό πολιτικό της δεξιάς παράταξης ο οποίος είχε την ικανότητα πολλές φορές να συνθέτει διαφορετικές απόψεις μακριά από ακραίες θέσεις. Τον τελευταίο όμως καιρό δείχνει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο. Άραγε, αυτό το πρόσωπο είναι και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εν τη απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, αισθάνεται πλέον ότι μπορεί να ασπαστεί τον ακροδεξιό λόγο για να τον εργαλοποιήσει εις όφελος της πολιτικής κυριαρχίας της;

Το βέβαιο είναι το εξής: Ο κ. Βολουδάκης δε θα μπορούσε να μιλά για “φωνασκούσες μειοψηφίες” που “εκφράζει ελάχιστους πολίτες” αν δεν είχε προηγηθεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατέβασε τα βρακιά της στους Αμερικάνους.

Ναι, σε αυτή την περίπτωση “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Φταίει, που ο νομόςς μας μετατράπεται σε μία τεράστια στρατιωτική εγκατάσταση γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιήθηκε η ιδέα ότι “οι βάσεις είναι ευλογία”.

Το έλεγαν και παλιότερα. Το έλεγαν όμως συντηρητικά στοιχεία και κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς, και άνθρωποι εξαρτημένοι οικονομικά ή και με άλλους τρόπους από τις βάσεις. Όμως τώρα το έλεγε και η πρώτη φορά “Αριστερά”.

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή επί κυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της Αριστεράς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησής της έλεγε:

«Η Κρήτη, με τις εκτεταμένες υψηλής ποιότητας και επιχειρησιακής αξίας αεροναυτικές της εγκαταστάσεις και τις μοναδικές, σε συμμαχικό επίπεδο, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και επισκευών ναυτικών μονάδων και οπλικών συστημάτων, αποτελεί ένα, κομβικά τοποθετημένο, “γιγάντιο αεροπλανοφόρο”.

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όταν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων καλωσόριζε το δολάριο, παραπέμπωντας στην κλασσική ελληνική κωμωδία που παρουσίαζε τη ζωή της φτωχολογιάς στην Τρούμπα του 6ου Στόλου, ουδείς από το κόμμα της Αριστεράς δε βρέθηκε να πει έστω ένα λόγο αντίδρασης, έτσι, για τα μάτια του κόσμου.

Ούτε και ο λαλίστατος κ. Πολάκης δεν είπε μια κουβέντα. Ούτε τώρα μιλά, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook που όλα τα σχολιάζει. Για τις βάσεις και τη στρατιωτικοποίηση του νομού μία λέξη δε λέει.

Το κόμμα της Αριστεράς σε αυτό το ζήτημα αποδείχθηκε δεξιότερο των δεξιων. Το ίδιο κόμμα πριν γίνει εξουσία κατηγορούσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για υποκρισία όταν αντιδρούσαν για τις βάσεις και όταν ενίοτε βουλευτές ή στελέχη του κατέβαιναν στις πορείες. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε εξουσία δεν φέρθηκε εξίσου “υποκριτικά”. Ούτε στις πορείες κατεβαίνει πλέον, ούτε ανακοινώσεις βγάζει. Υποστηρίζει σθεναρά τη μετατροπή των Χανίων σε ένα μεγάλο στρατώνα (αν και δε θέλει …ξενοδοχεία). Έκανε ολική δεξιά στροφή.

"google ad"

Τώρα λοιπόν οι δεξιοί αισθάνονται απελευθερωμένοι να λένε ότι πραγματικά πιστεύουν και ο κ. Βολουδάκης μπορεί να εκφράζει δίχως φόβο τις απόψεις του για την ευλογία που αποτελούν οι βάσεις για τον τόπο.

Σύμφωνα με τη Sasha Davis, ο στρατός των ΗΠΑ μετακινεί τις επιχειρήσεις του και εμπλουτίζει τη δραστηριότητα των βάσεών όχι μόνο με κριτήριο τη στρατηγική σημασία της περιοχής. Σημαντικά κριτήρια επίσης αποτελούν η ελευθερία κινήσης που προσφέρουν κυβερνήσεις στη λειτουργία των εγκαταστάσεών αλλά και η απουσία λαϊκών αντιστάσεων. Τέτοια ελευθερία κινήσεων και απουσία αντιστάσεων υπάρχουν σε πρώην αποικιοκρατικά καθεστώτα, αλλά και σε χώρες οικονομικά ή πολιτικά εξαρτημένες και εξασθενημένες.

Μία τέτοια χώρα είναι τώρα η Ελλάδα.

Ήταν και με “κυβέρνηση Αριστεράς”, ακόμα κι όταν οι 4 βουλευτές του νομού Χανίων ήταν εκλεγμένοι με κόμμα της Αριστεράς.

Δυστυχώς ή ευτυχως, η μεγάλη πλειοψηφία του Χανιώτικου λαού στο ζήτημα των βάσεων δεν εκπροσωπείται από τα κόμματα της πλειοψηφίας γιατί ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ την εκφράζουν.

Η πλειοψηφία των Χανιωτών αναγνωρίζουν ότι οι βάσεις δεν αποτελούν ευλογία, όπως λέει ο κ. Βολουδάκης, αλλά ένα χώρο μη δημοκρατίας. Δημιουργούν οικονομική εξάρτηση, αλλάζουν την λειτουργία της τοπικής οικονομίας, δε δημιουργούν “ευκαιρίες ανάπτυξης”. Οι βάσεις στρατιωτικοποιούν την ίδια την κουλτούρα ενός τόπου.

Μπορεί, όπως είπε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης της Αριστεράς κ. Καμμένος, η Κρήτη να έχει μετατραπεί σε ένα “γιγάντιο αεροπλανοφόρο”, όμως γι’ αυτή την εξέλιξη ποτέ δε ρωτήθηκαν οι Χανιώτες. Και για ακόμη μια φορά σήμερα θα στείλουν μήνυμα ότι, για όσα γίνονται στον τόπο μας, μπορεί να έχουν συναινέσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτοί δεν έχουν δώσει τη συναίνεσή τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...