14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ο βουβός πόνος του κωφάλαλου που επέζησε του ναυάγιου του πλοίου “Ηράκλειον” – Ουδείς έλαβε ουδεμία αποζημίωση ή οικονομική στήριξη

Ημερομηνία:

Tης Μαρίας Καλλέργη

Ως τη μεγαλύτερη τραγωδία που είδαν οι ποτέ οι Ελληνικές θάλασσες περιγράφει την αποφράδα μέρα του ναυαγίου του πλοίου Ηράκλειον… η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου, στο φύλλο της 9ης Δεκεμβρίου 1966. Αν οι αριθμοί δε συμφωνούν ακριβώς με άλλο ρεπορτάζ που αναφέρεται στο χρονικό του ναυαγίου δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη.

Οι δημοσιογράφοι της εποχής καλύπτουν προφανώς ένα από τα δυσκολότερα ρεπορτάζ της ζωής τους, με πενιχρά μέσα και πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το ναυάγιο, κι ενώ οι προσπάθειες
για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.

Ολόκληρο το πρωτοσέλιδο και αρκετές από τις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας είναι αφιερωμένες στο γεγονός που συντάραξε συθέμελα την Κρήτη.

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι: ΤΟ «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» ΕΒΥΘΙΣΘΗ 44 ΟΙ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΙ ΕΡΕΥΝΑΙ ΠΡΟΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται: « Η μεγαλυτέρα τραγωδία που είδαν ποτέ οι Ελληνικές θάλασσες εξετυλίχθη προχθές τη νύχτα στο Αιγαίο και εβύθισεν την Κρήτη στο πένθος. Το φερυ-μπωτ «Ηράκλειον» της εταιρείας Τυπάλδου, εκείνο που πρώτο συνέδεσε την πόλιν μας με τον Πειραιά, εβυθίσθη στην περιοχή της Φαλκονέρας ενώ παρέσυρεν στον υγρό τάφου του εκατοντάδες Κρήτης. Στο νησί μας υψώθηκαν από χθες μεσίστιες οι σημαίες, ενώ οδύνη και συντριβή είναι διάχυτες στην ατμόσφαιρα. Ολόκληρη η Κρήτη θρηνεί τα θύματα του ναυαγίου ενώ η 8η Οκτωβρίου θα παραμείνει ως αποφράς ημέρα δια τους Κρήτας. Τριήμερο πένθος εκυρήχθη παντού και δεήσεις θα γίνουν σήμερον εις όλας τας πόλεις ενώ τα καταστήματα θα κλείσουν. Ο τραγικός απολογισμός δεν είναι ακόμα δυνατός. Από τα στοιχεία εν τω μεταξύ υπάρχουν φαίνεται πως ο φόρος αίματος που επλήρωσε η Κρήτη σε αυτή τη νέα τραγωδία υπερβαίνει τις τρεις εκατοντάδες»

Ο κωφάλαλος

Συγκλονιστικό είναι αυτό που γράφει το ίδιο φύλλο ο Σίσυφος σε άρθρο-άποψη για κωφάλαλο που επέζησε του ναυαγίου:

« Το να μην έχεις μάτια τέτοιε στιγμές είναι καλύτερα. Νάχεις όμως; Να βλέπεις… Να ντουμανιάζεις πόνο δικό και ξένο και να σαι βουβός; Είναι πάρα πολύ. Τρομαχτικά πολύ μάλιστα όταν δεν έχεις τη δύναμη να διαμαρτυρηθείς»

Αργοτερα, μαθεύτηκε ότι ο κωφάλαλος ήταν ένας λιμενεργάτης από τη Σούδα, ο Μαρίνος Μαστρογιαννακης. Δεν ήξερε γραφή κι όταν διασώθηκε δε μπορούμε να δώσει ούτε το όνομά του.

Ούτε αυτός, ούτε καμία από τις οικογένειες των θυμάτων δεν αποζημιώθηκαν ποτέ. Οι διασωθέντες έλαβαν ένα παλτό ενώ η όποια στήρική τους ήλθε από τους δωρεές των απλών πολιτών.

Με πληροφορίες από patris.gr, βιβλίο Παναγιώτη και Πηγή Μπελώνη “Ηράκλειον”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...