17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε εκδήλωση της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ

Ημερομηνία:

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρουσία αλλά και η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέδριο που διοργάνωσε η ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραβρέθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» σε συνέδριο που διοργάνωσε η ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1, Κώστα Τσούρο το Σάββατο 5 Μαρτίου.

Ο πρώην υπουργός, όπως παραδέχθηκε, δεν το σκέφτηκε λεπτό να πει «ναι» στην πρόταση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον πολιτικό πολιτισμό της «γαλάζιας» παράταξης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδειξε να αυτοσαρκάζεται τόσο για τις απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς όσο και για τις σκηνές στις οποίες ήταν πρωταγωνιστής. Χρησιμοποιώντας πάντα παραδείγματα σύγκρουσης από τη θεωρία παιγνίων, σε μια εκδοχή διαπραγμάτευσης έβαλε τον εαυτό του απέναντι στον Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτηρίζοντας την επιλογή του προσώπου ως «τυχαίο παράδειγμα», κάτι που προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο.

Όπως, δε, περιέγραψε, το παίγνιο λέει, υποθετικά, ότι ο ένας έχει εμπιστοσύνη στον άλλον, με τον Ντάισελμπλουμ, όλως τυχαίως, να προδίδει αυτήν την εμπιστοσύνη. Λίγο νωρίτερα, περιγράφοντας ακόμα ένα παίγνιο, είχε υποθέσει ότι υπάρχουν στο τραπέζι είκοσι νομίσματα του ενός ευρώ και λίγα δευτερόλεπτα μετά είπε: «Μάλλον όχι, αφήστε το ευρώ», με το ακροατήριο να γελάει.

Το σύστημα

Με την ομιλία του να αφορά τη θεωρία παιγνίων, οι περισσότερες ειδήσεις «βγήκαν» από το περιθώριο της εκδήλωσης, όπου ο πρώην υπουργός ήταν λάβρος εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων, αφού, όπως υποστήριξε, «τον έφαγε το σύστημα» και σε αυτό το «φάγωμα» από ένα σημείο και μετά συμφώνησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Γ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στα ΜΜΕ, αφού, όπως είπε, αντί να ασχολούνται με την πολιτική του, έδιναν σημασία στην προσωπική του ζωή.

Οι «μνημονιακοί»

Με τον χαρακτηρισμό «μνημονιακοί» ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο περιθώριο του φοιτητικού συνεδρίου, «έβαλε στο ίδιο τσουβάλι» τον πρωθυπουργό και τους προκατόχους του, με τον καθένα να έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, σύμφωνα με τον ίδιο, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου για το γεγονός ότι έβαλε την Ελλάδα στη δίνη των Μνημονίων, ο Αντώνης Σαμαράς για το ότι ήταν ο πιο μνημονιακός από όλους, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας για το γεγονός ότι συνέχισε την ίδια πολιτική, ενώ θα μπορούσε, όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, να έχει ακολουθήσει ένα εναλλακτικό πλάνο.

Τελειώνοντας την κουβέντα, πάντως, ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι οποιαδήποτε απειλή μπορούσε να υπάρχει από την πλευρά της Ελλάδας δεν ήταν και τόσο ισχυρή, ώστε να ανησυχήσει τους Ευρωπαίους. «Εκείνος που μπορούσε πραγματικά να απειλήσει ήταν ο Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι το αμφιλεγόμενο εναλλακτικό πλάνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν πατούσε σε στέρεες βάσεις.

Οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και η ομιλία του προσήλκυσαν εκατοντάδες φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, που πήγαν στον πολυχώρο της «Αθηναΐδος» για να τον ακούσουν, να μιλήσουν μαζί του και να βγάλουν μία selfie με φόντο την περίφημη μηχανή του.

Ο πρώην υπουργός, παρόλο που, όπως είπε, έπρεπε να φύγει αμέσως μετά την ομιλία του, κάθισε για αρκετή ώρα με φοιτητές έξω από τον πολυχώρο, σχηματίζοντας ένα τεράστιο πηγαδάκι και συζητώντας μαζί τους το παρασκήνιο και τον ρόλο του στην ταραχώδη διαπραγμάτευση του 2015.

"google ad"

Νωρίτερα, δεν είχε πρόβλημα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με μεγαλοστελέχη της ΟΝΝΕΔ, όπως ο πρώην γραμματέας της ΔΑΠ, Σωτήρης Πολύζος, και ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Τρούπος. Η συζήτησή του μαζί με άλλους ΟΝΝΕΔίτες κινήθηκε όχι μόνο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, αλλά και σε πιο χαλαρά θέματα, όπως το ντύσιμό του.

«Αν μέσα σε μία μέρα σταματούσα να ντύνομαι όπως ντύνομαι και έβαζα κοστούμι και γραβάτα, δεν θα ήταν υποκριτικό;», αναρωτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας στην ερώτηση γιατί πήγαινε παντού ντυμένος διαφορετικά.

parapolitika.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...