24.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Ο ερευνητής του ΙΤΕ που ζήτησε να πάρει μαζί του ο Τσίπρας

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Ως απτό παράδειγμα «Brain Gain» χαρακτήρισε τον ερευνητή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Χρήστο Κοζανίτη ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Κρήτη. Ο κ. Κοζανίτης απαρνήθηκε μια λαμπρή καριέρα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέλεξε να επιστρέψει για να εργαστεί στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο ίδιος στον πρωθυπουργό αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πολυτεχνείο Κρήτης, στη συνέχεις έλαβε master και διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, πραγματοποιώντας post doc επίσης στην Επιστήμη των Υπολογιστών.

Η συνάντησή του με τον καθηγητή Μανώλη Κατεβαίνη, σημερινό επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI ήταν καθοριστική, όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος στον πρωθυπουργό. «Μου εξήγησε τις δυνατότητες και τη δυναμική του Ινστιτούτου Πληροφορικής στο ΙΤΕ. Στόχος δεν είναι μόνο η έρευνα αυτή καθαυτή αλλά και το impact, ο αντίκτυπος που έχει αυτή στην κοινωνία και την οικονομία. Με έπεισε να έρθω να εργαστώ στην Κρήτη και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη: «Να μου δώσεις τον Χρήστο να τον δείχνω ως παράδειγμα αναστροφής της διαρροής εγκεφάλων από τη χώρα μας στο εξωτερικό. Είναι η προσωποποίηση του “Brain Gain” έναντι του “Brain Drain”», του είπε χαρακτηριστικά ενώ στη συνάντηση με νέους ερευνητές που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ερευνητών που ακολούθησαν αντίστοιχη πορεία, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, στο Εξωτερικό και κατόπιν πίσω στο ΙΤΕ.

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα...

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για...

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα...