19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται ότι η δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ σκοτώθηκε από δικά του πυρά

Ημερομηνία:

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η παλαιστινιοαμερικανίδα δημοσιογράφος του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, να πυροβολήθηκε και να σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ κάλυπτε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το IDF.

«[Φαίνεται] ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με σαφήνεια η πηγή των πυροβολισμών που έπληξαν και σκότωσαν την Αμπού Άκλεχ. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χτυπήθηκε κατά λάθος από πυρά των Ισραηλινών όπλων προς τους υπόπτους που εντοπίστηκαν ως ένοπλοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός.

Ανώτερος αξιωματούχος του IDF που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα ευρήματα της στρατιωτικής έρευνας προτού αφεθούν ελεύθεροι είπε ότι τα στρατεύματα του IDF δεν γνώριζαν ότι πυροβολούσαν κατά του Τύπου και είπε ότι η πλάτη της Αμπού Άκλεχ «πιθανώς» ήταν στραμμένη στους στρατιώτες. Στις εικόνες από τη σκηνή των πυροβολισμών, η δημοσιογράφος φοράει ένα προστατευτικό γιλέκο που φέρει την ένδειξη “PRESS” τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος.

«Όταν πυροβόλησαν προς αυτή την κατεύθυνση, οι στρατιώτες δεν γνώριζαν ότι πυροβολούσαν εναντίον δημοσιογράφων. Νόμιζαν ότι πυροβολούσαν εναντίον μαχητών που πυροβολούσαν εναντίον τους», είπε ο αξιωματούχος του IDF.

Όταν ρωτήθηκε για τις έρευνες, οι οποίες δεν εντόπισαν μαχητές κοντά στη δημοσιογράφο όταν σκοτώθηκε, ο αξιωματούχος είπε: «Η εκτίμηση μας είναι ότι υπήρχαν μαχητές στην περιοχή που βρισκόταν η Αμπού Άκλεχ. Ίσως όχι ένα μέτρο δίπλα της, αλλά βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή», αλλά ο αξιωματούχος δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό.

​«Όταν ο στρατιώτης πυροβόλησε, ήταν μια στιγμιαία απόφαση», είπε ο αξιωματούχος. «Ο στρατιώτης δεν σκόπευε να τραυματίσει δημοσιογράφο του Al Jazeera ή [δημοσιογράφο] από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο».

«Ο στρατιώτης λυπάται. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Δεν το έκανε επίτηδες», είπε ο αξιωματούχος δίχως να κατονομάσει τον στρατιώτη.

Όταν σκοτώθηκε, η Αμπού Ακλέχ συνοδευόταν από μια ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού της ​Ali al-Samoudi, ο οποίος τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή αυτοψία, η δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της από μία μόνο σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...