Παρακολουθώντας την Κυριακάτικη συνέντευξη του πρωθυπουργού εύκολα θα διαπιστώσει κανείς την αντίληψη αλλά και την αλαζονεία που τον διακατέχει για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας στην χώρας μας το οποίο την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά.

Ρεκόρ 25ετίας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2022 το νέο επίτευγμα της κυβέρνησης των … «Αρίστων», ο οποίος σημείωσε αύξηση 6,2% στην Ελληνική Αγορά, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Η χειρότερη δηλαδή από τότε, που η χώρα μας είχε ακόμα δραχμή.

Ο «κατ’ επάγγελμα πολιτικός» Κυριάκος Μητσοτάκης μη έχοντας ιδέα, από πρωτογενή παραγωγή και των αντιξοοτήτων που έχουν στο συνολό τους οι αγρότες μας, προχώρησε σε μια δήλωση που προσβάλει το σύνολο του αγροτικού κόσμου αποκαλώντας τους «κατ’ επάγγελμα διαδηλωτές που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους».

-Μήπως ευθύνονται οι αγρότες μας για την έλλειψη στρατηγικής και αντιμετώπισης της ακρίβειας που σαρώνει την χώρα;

-Μήπως φταίνε οι αγρότες μας που έχουν κάνει σε 18 μήνες 5 δισ απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και κουμπάρους ξοδεύοντας τις οικονομίες που μάζεψε ο ελληνικός λαός μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, για  να υπάρχουν σε μια δύσκολη συγκυρία όπως αυτή της ακρίβειας;

Δεν νομίζω ότι οι αγρότες μας ζητάνε απευθείας αναθέσεις, μίζες και δανεικά αλλά ζητάνε βοήθεια στα δίκαια αιτήματα τους ώστε να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες ακρίβειας να μπορέσουν να παράξουν για να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειες τους και να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Ο Κυβερνητικός εμπαιγμός  είναι μεγάλος αφού στα κυβερνητικά μέτρα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αφορά μόνο μια  μερίδα αγροτών λιγότερο από το 40% του συνόλου, όσους δηλαδή ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία.Η δαπάνη θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ θα πάρουν δηλ.από 200€ ευρώ περίπου,250.000 αγρότες σε σύνολο 650.000…

Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από φυσικές καταστροφές και ενώ η  κλιματική κρίση δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια της ο ΕΛΓΑ, δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.       

Μια ακόμη κοροϊδία της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα. Δεν γνωρίζει το υπουργείο πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως τον μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%;

Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει, ότι δήθεν βοηθάνε τους αγρότες και στέκονται στα προβληματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό  ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται για δεύτερη φορά να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  στα καύσιμα παρά το γεγονός ότι Κομισιόν και ΕΚΤ είναι θετικές σε μέτρα φοροελαφρύνσεων στην ενέργεια και ήδη 19 χώρες της Ε.Ε έχουν προχωρήσει σε μειώσεις

Η ακρίβεια αγγίζει όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας όχι μόνο τους αγρότες. Είναι ένας κοινός αγώνας, είναι θέμα επιβίωσης, εάν δεν έχουμε νέους αγρότες αύριο η χώρα θα έχει σοβαρό διατροφικό πρόβλημα, θα μειωθεί η παραγωγή.

Με την αύξηση στο κόστος παραγωγής στο χωράφι, το κόστος είναι υψηλότερο  για τον καταναλωτή όμως οι αγρότες δεν κερδίζουν περισσότερα.Υπάρχει μια πολιτική που αφήνει περιθώρια στην αισχροκέρδεια και δεν προστατεύει τους μικρότερους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Την Κυριακή 20 Φλεβάρη 2022 στην 1μ.μ στην Εθνική Οδό στα Μεγάλα Χωράφια πρέπει όλοι να δώσουμε το παρόν εκφράζοντας την συμπαράσταση μας στον δίκαιο αγώνα των αγροτών μας.

"google ad"

* Ο κ. Μιχάλης Στ. Χαιρετάκης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Ν. Χανίων, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χανίων