19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο κορωνοϊός ξεχάστηκε… αλλά είναι ακόμα εδώ – 114 νεκροί το 2022 μόνο στο νοσοκομείο Χανίων!

Ημερομηνία:

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω COVID-19 σημειώθηκαν στο Βενιζέλειο, ενώ ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Ειδικότερα, στο Βενιζέλειο καταγράφηκαν 127 θάνατοι από COVID-19, στο Νοσοκομείο Χανίων 114 και στο ΠΑΓΝΗ 59

Τριακόσιοι πενήντα επτά συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή, έχοντας νοσήσει με COVID-19, σε κάποιο νοσοκομείο της Κρήτης, μέσα στο 2022. Όπως φανερώνουν τα στοιχεία που δημοσιεύονται σε real time (αληθινό χρόνο) στην ψηφιακή πλατφόρμα που βρίσκεται στον ιστότοπο της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 357 θάνατοι στα νοσοκομεία όλου του νησιού με αιτία την COVID.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω COVID-19 σημειώθηκαν στο Βενιζέλειο, ενώ ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Ειδικότερα, στο Βενιζέλειο καταγράφηκαν 127 θάνατοι από COVID-19, στο Νοσοκομείο Χανίων 114 και στο ΠΑΓΝΗ 59.

Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί είναι αρκετά χαμηλότεροι: Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είχαμε μέχρι χθες 22 θανάτους από COVID-19, στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας 15, στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 13, στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Σητείας 7, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νεάπολης δεν είχε καταγραφεί μέχρι χθες κάποιος θάνατος λόγω COVID-19.

“Έκρηξη” κρουσμάτων γρίπης

Την ίδια ώρα “έκρηξη” κρουσμάτων γρίπης κατέγραψε η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση αναπνευστικών λοιμώξεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το διάστημα από τις 19 έως 25 Δεκεμβρίου. Εξάλλου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη, ενώ 7 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα. Στο σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν, το 26% ήταν θετικά στον κορωνοϊό, το 14% στη γρίπη και το 9% στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Από κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους 137 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων με COVID-19 ανέρχεται σε 109.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 19 έως 25 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν τα εξής:

* Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

– Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.

– Η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

– Στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας).

* Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

– Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

"google ad"

– Καταγράφηκαν 109 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19.

– Καταγράφηκαν 137 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 56-96).

– Η υποπαραλλαγή ΒΑ. 5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της “Όμικρον” στη χώρα μας.

– Η ποσοστιαία αναλογία των δύο υποπαραλλαγών BQ. 1 και BQ. 1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ. 5.

– Μεταξύ των στελεχών ΒΑ. 2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υποπαραλλαγή είναι η BA. 2.75.

– Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 3 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν.

* Ιός της γρίπης

– Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση.

– Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 51/2022.

– Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 νοσηλεύτηκαν 24 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 3 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

– Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 51/2022 αναλύθηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς 150 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 149 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και το ένα (1%) ήταν στέλεχος τύπου Β. Από τα 149 στελέχη τύπου Α τα 147 (99%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και 2 (1%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.

* Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

– Η θετικότητα αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Ματίνα Παγώνη στην “ΚΡΗΤΗ TV”

«Έξαρση γρίπης Ιανουάριο και Φεβρουάριο»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV” και τον Μάνο Δασκαλάκη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης αναμένεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Ερωτηθείσα, με αφορμή το αδιαχώρητο που επικρατεί σε ΤΕΠ και κλινικές – ιδιαίτερα στα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης – εάν βιώνουμε μια πανδημία ή εάν πρόκειται για επιστροφή στην κανονικότητα προ πανδημίας, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι «μιλάμε για την εποχή της γρίπης, διότι, ως ξέρουμε, πριν 2,5 χρόνια είχαμε ακριβώς τα περιστατικά αυτά της γρίπης και μάλιστα η μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης είναι Ιανουάριο-Φεβρουάριο και πριν πέντε χρόνια είχε φτάσει μέχρι και τέλος Μαρτίου».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, «επειδή είναι η εποχή της γρίπης τώρα, λογικό είναι να έχουμε αρκετά περιστατικά, ιδιαίτερα με παιδιά, γιατί και τα νοσοκομεία Παίδων και στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις είναι γεμάτα. Μάλιστα τις μέρες των Χριστουγέννων ο κόσμος πήγαινε τα παιδάκια γιατί φοβόταν πάρα πολύ με τους υψηλούς πυρετούς. Ήταν κι ο στρεπτόκοκκος που είχε μπει στη μέση και οι γονείς είχαν φοβηθεί περισσότερο. Γι’ αυτό οι γονείς αυτήν την εποχή, μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου που θα έχουμε τη γρίπη, καλό είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης να πάνε να το κάνουν τώρα, αυτές τις μέρες, για να μπορούν να καλυφθούν».

Εξάλλου, η κ. Παγώνη, επισήμανε με νόημα ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ!

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ»

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ με τις παραλλαγές του, και βέβαια όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με την επικαιροποιημένη δόση (οι άνω των 60 και οι κάτω των 60 με υποκείμενα νοσήματα) θα πρέπει να το κάνουν. Βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις υπόλοιπες ιώσεις, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που είναι περισσότερο σε ηλικίες μέχρι τεσσάρων χρόνων και στις πολύ μεγάλες ηλικίες, αλλά και τις άλλες αναπνευστικές ιώσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το τρίμηνο θα είναι δύσκολο, γι’ αυτό, επειδή υπάρχουν οι γιορτές και γίνονται συναθροίσεις σε σπίτια, καλό είναι πριν αυτές τις συναθροίσεις ο κόσμος να κάνει ένα τεστ.

Επίσης, σε μεγάλα καταστήματα, σούπερ-μάρκετ, κ.λπ., ο κόσμος να φοράει τη μάσκα του, γιατί θα μεταδώσει ο ένας στον άλλον και καταλαβαίνετε ότι μετά θα έχουμε ένα ντόμινο περιστατικών όπου ο ένας θα μεταδίδει στον άλλον, και θα είναι ολόκληρες οικογένειες που θα νοσούν. Είναι λογικό να βγούμε, λογικό να διασκεδάσουμε τις μέρες αυτές, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!».

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...