20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Μητσοτάκης καμαρώνει για τις 750.000 αιτήσεις στο Market Pass

Ημερομηνία:

Στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει και τις νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, παρενέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας με το βλέμμα στις εκλογές να υπερασπιστεί το Market Pass και να διαψεύσει ότι υπάρχει κύμα πλειστηριασμών.

“Η στήριξη των πιο αδύναμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα. Ακούμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση του Market Pass. Διασφαλίζουμε το 10% των βασικών μηνιαίων εξόδων κάθε ελληνικής οικογένειας για το επόμενο εξάμηνο. Είναι ένα ακόμη σημαντικό πιστεύω ανάχωμα της πολιτείας απέναντι στην ακρίβεια στα τρόφιμα”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα: Μία τετραμελής οικογένεια η οποία πληροί τις προϋποθέσεις και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα κάνει μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα λαμβάνει 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση σε χρεωστική κάρτα. Ένα μονομελές νοικοκυριό που εκτιμάται ότι οι αγορές του είναι περί τα 220 ευρώ, θα λάβει 22 ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι όσοι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κάρτα αγορών, θα εισπράττουν το 80% της μηνιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται μεσω τραπεζικού λογαριασμού.

“Επειδή μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα, τα οποία δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 700.000 αιτήσεις στο Market Pass και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί”, σχολίασε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην τροπολογία για την πρόσθετη προστασία περισσότερων δανειοληπτών. “Ακούγοντας με πολλή προσοχή τα δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Περιλαμβάνει τώρα και όσους έχουν έναν μόνο πιστωτή, μία τράπεζα χωρίς να οφείλουν στην Εφορία ή σε κάποιο ταμείο. Την ίδια ώρα που το δίχτυ ασφαλείας γίνεται πιο πυκνό για τους ευάλωτους, αφού ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί τη ρύθμιση ή κούρεμα όταν δεν έχει τίποτα να εισπράξει. Δηλαδή όταν ο οφειλέτης έχει εισόδημα χωρίς περιουσία”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί, πρέπει να κατανοεί βοηθώντας τους πολίτες να ορθοποδήσουν. Και τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί όλοι έχουμε κουραστεί να ακούμε ξαναζεσταμενα ψέματα περί εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, οι οποίοι επίκειται να γίνουν. Τα ακούμε μάλιστα από αυτούς που θεσμοθέτησαν τους πλειστηριασμούς και μας είπαν ότι 25.000 πλειστηριασμοί, που έγιναν επί ημερών τους, δεν ήταν πολλοί, αλλά λίγοι”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν σπίτια και παραπάνω από οκτώ στα δέκα από αυτά ρυθμίζονται συναινετικά με το θεσμικό πλαίσιο, ενώ πλέον κάθε ευάλωτος έχει τη δυνατότητα να παγώσει κάθε αρνητική εξέλιξη. “Μιλάμε συνεπώς για ένα πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και από αυτά οι πρώτες κατοικίες έχουν και προστασία και δυνατότητα θετικής διεξόδου και επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν στηρίζει κανένα θετικό μέτρο.

“Πώς απαντάτε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά; Γυρίζοντας την πλάτη σας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Απόντες ήσασταν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήσασταν από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: “Με αυτό τον τρόπο παίρνετε εσείς διαζύγιο με την κοινωνία. Είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και το διχασμό, μονίμως απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας.”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε άλλωστε την πεποίθηση ότι στις εκλογές, που θα γίνουν σύντομα όπως ανέφερε, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιλέξουν σιγουριά, συνέπεια και σταθερότητα και κατέληξε:

“Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, να νιώθουμε, να ακούμε, να προσπαθούμε. Ώστε οι εκλογές της άνοιξης να φέρνουν μαζί τους και μία άνοιξη στον τόπο, με μία ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για την αυτοδύναμη Ελλάδα.”

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...