20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο μηχανισμός αθώωσης ενός βιαστή και παρ’ ολίγον γυναικοκτόνου

Ημερομηνία:

Της Αργυρώς Γιαννουδάκη

Προ ημερών έλαβε χώρα στα Χανιά ένας βιασμός, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ήταν μία παρ’ ολίγον γυναικοκτονία. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που βρίσκουν άλλοθι στον βιαστή και παρ’ ολίγον δολοφόνο: «Ήταν παρών στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά δεν συμμετείχε, αφού αποχώρησε, λίγα λεπτά μετά οι Πακιστανοί τη βίασαν», «εξαίρετο παιδί, έμπλεξε με τα λάθος άτομα τη λάθος στιγμή», «και τι δουλειά είχε κοπέλα 19 ετών σε ένα μπαρ που γινόταν ελεύθερη χρήση ναρκωτικών;» και πολλά άλλα…

Η 19χρονη που βιάστηκε στα Φαλάσαιρνα έκανε το «λάθος» να αρνηθεί να υποκύψει στις ορέξεις του δράστη, να αντισταθεί με όλες τις τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί το σώμα και την αξιοπρέπεια της και αυτό εξαγρίωσε τον 27χρονο, ο οποίος πλέον είναι προφυλακισμένος μετά την απολογία του στον ανακριτή.

Η κοπέλα που κακοποιήθηκε άγρια δεχόμενη σκληρά χτυπήματα στο σώμα και στο κεφάλι, ενώ φέρει και εσωτερικά τραύματα, φέρεται να έπαψε να αντιστέκεται μόνο όταν ο 27χρονος αποπειράθηκε να τη στραγγαλίσει. Τότε το άτυχο κορίτσι κατάλαβε ότι βρισκόταν στο πιο σκοτεινό δίλημμα στη ζωή ενός ανθρώπου και θα έπρεπε να διαλέξει είτε να του παραδώσει το σώμα της ή τη ζωή της.

Τα ουρλιαχτά της άτυχης κοπέλας φέρεται να άκουσαν δύο Πακιστανοί, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία, με τον δράστη να συλλαμβάνεται λίγες ώρες αργότερα.

Η είδηση του βιασμού έκανε τη μικρή πόλη των Χανίων να βοά. Κυριολεκτικά όπου στεκόσουν και όπου βρισκόσουν ήταν το θέμα που μονοπωλούσε τις συζητήσεις. Οι πληροφορίες αντικρουόμενες. Εκείνο όμως που κάνει αλγεινή εντύπωση είναι η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αθώωσης του δράστη: «Ήταν παρών στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά δεν συμμετείχε, αφού αποχώρησε, λίγα λεπτά μετά οι Πακιστανοί τη βίασαν. Υπάρχει κάμερα ασφαλείας που τον δείχνει να επιστρέφει λίγα λεπτά αφότου έφυγαν μαζί», «εξαίρετο παιδί, έμπλεξε με τα λάθος άτομα τη λάθος στιγμή», «Και τι δουλειά είχε κοπέλα 19 ετών σε ένα μπαρ που γινόταν ελεύθερη χρήση ναρκωτικών;» και πολλά άλλα.

Το γεγονός είναι ότι, με κοινή απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή, ο προφυλακισμένος για βιασμό είναι ένας. Ο 27χρονος Χανιώτης, πρώην ποδηλάτης, ιδιοκτήτης μπαρ και καταλύματος στην περιοχή του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, ο οποίος ήταν πρώην υπάλληλος στις επιχειρήσεις εστίασης του πατέρα της 19χρονης. Μάλιστα, ο πατέρας του θύματος, ο οποίος φρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις τόσο ο ίδιος όσο και μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα βεντέτα, φέρεται να είχε βοηθήσει σημαντικά τον δράστη στα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα.

Ο θύτης λοιπόν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεν ήταν άγνωστος στο θύμα, αντιθέτως ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο γνώριζε επί σειρά ετών και είχε κάθε λόγο να εμπιστεύεται.

Μία πληροφορία -η οποία επίσης προέρχεται τόσο από την πλευρά όσων προσπαθούν να «ξεπλύνουν» τον δράστη όσο και από ουδέτερες πηγές- είναι ότι στο παραλιακό μπαρ των Φαλασάρνων, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το Nammos της Κρήτης, την επίμαχη ημέρα, εκτός του dj εξ Αθηνών, καλεσμένες ήταν και καλλίγραμες κοπέλες (συνηθίζεται ως μία επιπλέον παροχή στην υψηλή πελατεία), οι οποίες έφεραν σημαντικές προμήθειες κοκαΐνης και μεθαμφεταμινών.

Είναι πιθανό λοιπόν ο βιαστής να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρυντικό. Ωστόσο, τα ναρκωτικά δεν τα ρίχνουν στα ποτά, ήταν επιλογή του να κάνει χρήση. Ακόμα και αν δεν είχε πλήρη συναίσθηση των πράξεών του είναι απολύτως υπεύθυνος για το αποτέλεσμα.

Φτάσαμε στο 2022 και υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι είναι ένδειξη ανωτερότητας ή μαγκιάς η χρήση ναρκωτικών, εφόσον πρόκειται για ακριβά.

Το πρόβλημα των τοξικοεξαρτημένων στα Χανιά είναι μεγάλο

Ακριβώς αυτό επιβεβαιώνει ο Δρ. Μάκης Παπαναστασάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του ΚΕΘΕΑ:

«Είναι γεγονός ότι στα Χανιά έχουμε υψηλότερους δείκτες χρήσης, όχι προβληματικής χρήσης, η οποία συνδέεται με καταναγκαστική συμπεριφορά και σε μεγάλο βαθμό συνοδεύεται με γενικευμένη και ορατή αποδιοργάνωση του ατόμου και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας προκύπτουν από τα θεραπευτικά προγράμματα, τις συλλήψεις στης αστυνομίας και από τις νοσηλείες σε μονάδες εντατικής φροντίδας. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται ανάλυση των αστικών λυμάτων και ως εκ τούτου μόνο γι’ αυτές τις δύο πόλεις έχουμε ποσοτική εικόνα της χρήσης που γίνεται. Η Κρήτη θεωρείται από τις περιοχές που έχει σε γενικές γραμμές παράδοση κατάχρησης ειδικά στην κάνναβη, λόγω της αντίληψης ανοχής που έχει δημιουργηθεί», αναφέρει.

"google ad"

Και προσθέτει αναφορικά με το πώς η χρήση απαγορευμένων ουσιών μπορεί να επηρεάσει τη συνείδηση ενός ατόμου, ώστε να το οδηγήσει στο έγκλημα: «Υπάρχουν ψυχοδραστικές ουσίες που έχουν σαφή δράση στην εγκεφαλική λειτουργία. Αυτές οι ουσίες παρεμβαίνουν στο σύστημα μνήμης, αναφέρομαι στο χάπι του βιασμού, το οποίο όμως αφορά σε χρήση από πλευράς θύματος και όχι του δράστη. Ένας συνδυασμός ουσιών και αλκοόλ θα μπορούσε να επηρεάσει τις ανασταλτικές λειτουργίες και την πρόσφατη μνήμη του χρήστη, όμως ο ισχυρισμός ότι δεν έχει απολύτως καμία συνείδηση των πράξεων του θεωρώ ότι εντάσσεται στη σφαίρα της μυθολογίας. Οι ψυχοδραστικές ουσίες μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης και όχι το αίτιο. Αν πιω θα επηρεάσει το θυμικό μου μπορεί να ευθυμήσω, να γίνω καταθλιπτικός ή επιθετικός, αλλά αυτό εξαρτάται από το δικό μου ψυχολογικό υπόβαθρο και δεν έχει να κάνει με την ουσία».

Επομένως άλλοθι για ένα στυγερό έγκλημα δεν μπορεί να είναι τα ναρκωτικά, αλλά η στρεβλή νοοτροπία που υπάρχει αναφορικά με τις σχέσεις των δύο φύλων και τα αρρωστημένα πατριαρχικά πρότυπα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ναρκωτικών όμως, είναι απορίας άξιον πώς σε μία πόλη που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, η αστυνομία κάνει ότι δεν ξέρει. Δεν θέλω να πιστέψω όσα μου μετέφεραν πρώην χρήστες περί διακίνησης από ενστόλους. Μένω απλώς να ελπίζω ότι το τελευταίο γεγονός καθιστά με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το πρόβλημα της της κακοποίησης των γυναικών στο νησί που κατέχει το θλιβερό ρεκόρ πανελληνίως, είναι πολυδιάστατο και απαιτείται καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...