19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Μπάιντεν λέει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να δώσει γη στη Ρωσία για να βρεθεί λύση μέσω “διαπραγμάτευσης”

Ημερομηνία:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε την Παρασκευή να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να υποχρεωθεί να παραχωρήσει μέρος του εδάφους της στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί η εισβολή της Μόσχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες .

«Πρέπει η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να επιτευχθεί ειρήνη;» ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Μπάιντεν μετά τις παρατηρήσεις του σχετικά με την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου.

«Από την αρχή, έλεγα – και  δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου – ότι τίποτα δε θα γίνει για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», ξεκίνησε την απάντησή του ο Μπάιντεν. «Είναι το έδαφός τους. Δεν πρόκειται να τους πω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Αλλά μου φαίνεται ότι σε κάποιο σημείο της γραμμής, θα πρέπει να υπάρξει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων εδώ», πρόσθεσε ο πρόεδρος. «Και τι συνεπάγεται αυτό, δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι θα ξέρει κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αλλά στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να βάζουμε τους Ουκρανούς σε μια θέση όπου μπορούν να αμυνθούν».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν επί του παρόντος περίπου το ένα πέμπτο της χώρας του.

Οι πολεμικοί στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένουν κρυφοί, αλλά ο Μπάιντεν υποστήριξε τον Φεβρουάριο ότι ο Πούτιν προσπαθούσε «να αποκαταστήσει την πρώην Σοβιετική Ένωση» καταλαμβάνοντας εδάφη που κάποτε κυβερνούσε η Μόσχα.

Οι υφιστάμενοι του Μπάιντεν εξέφρασαν προηγουμένως ότι η Ουκρανία θα παραχωρήσει γη για να εξευμενίσει τον Πούτιν. Για παράδειγμα, η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ είπε τον Μάρτιο ότι δεν θα «απέκλειε» μια τέτοια διευθέτηση.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα συμφωνούσε πράγματι να τεμαχιστεί.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι εγγυημένη»,  είπε ο Ζελένσκι τον Μάρτιο καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετώπισαν μια ρωσική απόπειρα να καταλάβουν την πρωτεύουσα του Κιέβου. «Δηλαδή, οι συνθήκες πρέπει να είναι δίκαιες, γιατί ο ουκρανικός λαός δεν θα τις δεχτεί διαφορετικά».

Σε συνέντευξή του στο Newsmax αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι επανέλαβε: «Δεν είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε τίποτα από τα εδάφη μας, γιατί τα εδάφη μας είναι εδάφη μας: Είναι η ανεξαρτησία μας, η κυριαρχία μας. αυτό είναι το θέμα».

«Αν όλα είναι για τελεσίγραφα και «πρέπει να παραχωρήσεις το ένα τρίτο της επικράτειάς σου, θα σε αφήσουμε ήσυχο και θα σε αφήσουμε ζωντανό», αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

nypost.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...