14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για νέα χειρότερη πανδημία – “Υπάρχει 50% πιθανότητα μια νέα πανούκλα να εμφανιστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια”

Ημερομηνία:

Ο δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, προειδοποίησε ότι η επόμενη πανδημία μπορεί να προκύψει από έναν “ιό που ήδη γνωρίζουμε”. Σε μια συνέντευξη στο El Diario, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, πρόσθεσε ότι:

“Υπάρχει 50% πιθανότητα μια νέα πανούκλα να εμφανιστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια”

Εκτός από έναν γνωστό ιό, η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι ένας ανθρωπογενής παράγοντας βιοτρομοκρατίας ή «κάτι που θα κάνει το άλμα από τον φυσικό κόσμο» λόγω της κλιματικής αλλαγής, είπε. Οι φιλανθρωπικές προσπάθειες του Γκέιτς επικεντρώνονται κυρίως στον εμβολιασμό και την κλιματική αλλαγή.

Για να αποτρέψουν την επόμενη πανδημία, οι χώρες πρέπει να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα πιθανών παθογόνων παραγόντων, πρότεινε ο Γκέιτς, ζητώντας τη δημιουργία μιας ομάδας 3.000 ειδικών με ακριβώς μια τέτοια αποστολή στο βιβλίο του που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η ομάδα εργασίας, με τον τίτλο GERM (Global Epidemic Response and Mobilization), θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος θα απαιτούσε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως – μια δημοσιονομική αύξηση 25% – ώστε να μπορεί να είναι συνεχώς ενεργή και σε επιφυλακή για πιθανές εστίες.

Ενώ τα κουρασμένα από τον Covid μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στην ευλογιά των πιθήκων ως την επόμενη δολοφονική πανούκλα της ημέρας, ο Γκέιτς απέρριψε τις δυνατότητές του να καταστρέψει την ανθρωπότητα, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα» να μετατραπεί η ευλογιά των πιθήκων «στην επόμενη μεγάλη πανδημία». Ωστόσο, θεωρεί καλό ότι καλύπτεται επαρκώς από τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι “αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού, η ευλογιά των πιθήκων δεν θα ήταν καν στις ειδήσεις. Και αυτό είναι καλό”.

Πράγματι, ο Γκέιτς δεν απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα μια μετάλλαξης της ευλογιάς των πιθήκων σε κάτι πιο άσχημο, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η εγρήγορση επειδή εκατοντάδες κρούσματα του ιού έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη, όπου συνήθως δεν εντοπίζεται. Τα πρώτα σμήνη ευλογιάς πιθήκων στην Ευρώπη φέτος εμφανίστηκαν σε άτομα που είχαν ταξιδέψει στη Δυτική Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική, και εμφανίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για την ευλογιά των πιθήκων την περασμένη εβδομάδα, έχει στείλει παρόμοια ανάμεικτα μηνύματα για το θέμα. Η επικεφαλής ετοιμότητας και πρόληψης για την επιδημία και την πανδημία του οργανισμού Sylvie Briand δήλωσε την Παρασκευή ότι τα διαγνωσμένα κρούσματα ήταν απλώς «η κορυφή του παγόβουνου» και ότι «πολλά περισσότερα κρούσματα» καραδοκούν «μη ανιχνευμένα στις κοινότητες», καθησυχάζοντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους ότι «αυτή δεν είναι μια ασθένεια για την οποία πρέπει να ανησυχεί το ευρύ κοινό» γιατί δεν «εξαπλώνεται γρήγορα» όπως ο Covid-19.

Ο μεγιστάνας λογισμικού προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει ακόμη με την ανθρωπότητα, υποδηλώνοντας ότι ο κόσμος «διατρέχει ακόμα τον κίνδυνο αυτής της πανδημίας να δημιουργήσει μια παραλλαγή που θα ήταν ακόμη πιο μεταδοτική και ακόμη πιο θανατηφόρα».

«Υπάρχει ένα ποστό πολύ πάνω από 5% ότι δεν έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα από αυτή την πανδημία», είπε.

Η πιο πρόσφατη ευρέως διαδεδομένη παραλλαγή του Covid-19, το omicron, ήταν σαφώς λιγότερο θανατηφόρα από τους προκατόχους της, με αποτέλεσμα ορισμένοι να κηρύξουν το τέλο της πανδημία, ή να αναγνωρίσουν ότι είχε φτάσει σε ενδημικό καθεστώς, όπως η γρίπη.

Ενώ ο Γκέιτς δεν έχει ιατρική εκπαίδευση ή πτυχίο κολεγίου, η πρόβλεψή του το 2015 ότι ο κόσμος «δεν ήταν έτοιμος για την αναπόφευκτη επόμενη πανδημία » έχει έκτοτε χαιρετιστεί ως προφητική από τα μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία πάντως χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...