17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να φτιάξει Ευρωπαϊκή Ένωση 2 υπό την ηγεσία της Αγγλίας με τις βαλτικές χώρες και την Ουκρανία

Ημερομηνία:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε μια νέα πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία ως εναλλακτική λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, η προτεινόμενη ένωση υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Αργότερα, σύμφωνα με την ιδέα του Βρετανού πρωθυπουργού, η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί και στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Σύμφωνα με πηγές, η βρετανική πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για κράτη που ανησυχούν για την εθνική τους κυριαρχία, τηρούν φιλελεύθερες απόψεις στην οικονομία και αντιτίθενται στις πολιτικές της Μόσχας.

Ο κ. Τζόνσον μοιράστηκε για πρώτη φορά την ιδέα του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στις 9 Απριλίου στο Κίεβο, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τις πηγές της Corriere della Sera, το Κίεβο δεν εξέφρασε ξεκάθαρη θέση για τη βρετανική πρωτοβουλία, χωρίς να την απορρίψει ή να την υποστηρίξει. Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Ζελένσκι μπορεί να λάβει πιο σοβαρά την πρόταση του Τζόνσον εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εγκρίνει την απόκτηση της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

Την Πέμπτη η ιταλική εφημερίδα σχολίασε μάλιστα ότι η πρόταση Τζόνσον παρακάμπτει την ΕΕ, από την οποία προσφάτως αποχώρησε το Ηνωμένο βασίλειο, και θυμίζει την αποτυχημένη προσπάθεια της δημιουργίας των ΕΦΤΑ στη δεκαετία του 1960.

Πρόκειται για μια πρόταση που έστω και ως «ιδέα», αποτελεί μια νέα, ξεκάθαρη μετά το Brexit, πρόκληση προς τις Βρυξέλλες. Ίσως μάλιστα να είναι και μια προοπτική που αυξάνει τον κίνδυνο κατά της Ευρώπης, πολύ περισσότερο από τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ΕΕ σιωπά προς το παρόν και αποφεύγει να σχολιάσει το νέο, διαλυτικό σχέδιο του Τζόνσον. Η Ουκρανία επίσης παραμένει σιωπηλή, περιμένοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Ιουνίου, για να αποφασίσει εάν θα εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία της Βρετανίας.

φωτογραφία: depositphotos.com

Corriere della Sera, TASS

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...