15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Νουριέλ Ρουμπινί ξαναχτυπά: «Νάρκη» 20 τρισ. δολαρίων στις αμερικανικές τράπεζες

Ημερομηνία:

Σε μία ακόμη προειδοποίηση για τις τράπεζες μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Credit Suisse και τη Silicon Valley Bank (SVB), προχώρησε ο Νουριέλ Ρουμπινί, ομότιμος καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, ο γνωστός και ως Dr Doom, ο άνθρωπος που προέβλεψε την τραπεζική κρίση του 2008, κάνει λόγο στο Politico για ορισμένα ομόλογα που «αποτελούν ένα επικίνδυνα μεγάλο κομμάτι του τραπεζικού τομέα», προειδοποιώντας ότι το μοιραίο ελάττωμά τους, το οποίο βρισκόταν στην καρδιά της ξαφνικής πτώσης της SVB την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε αστάθεια στον αμερικανικό ή ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα να εξελιχθεί γρήγορα σε καταστροφή.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλοι μεγάλοι επενδυτές κινδυνεύουν επίσης, προειδοποίησε.

Νευρικότητα στις αγορές

Όπως αναφέρει το Politico, οι αγορές είναι αναστατωμένες μετά την κατάρρευση της SVB την περασμένη Παρασκευή, στη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία από το 2008.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες προσπάθησαν να περιορίσουν τη ζημιά, αλλά οι τιμές των μετοχών των τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δέχθηκαν πλήγμα, με την επί μακρόν προβληματική Credit Suisse να βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, προκαλώντας μια σωτήρια παρέμβαση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Πώς φτάσαμε στην κατάρρευση της SVB

Ο Ρουμπινί προσπάθησε να βρει την καρδιά του προβλήματος.

Η SVB είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων ενώ τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά, αλλά η αξία αυτών των ομολόγων έπεσε όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν και το νεοεκδιδόμενο χρέος έγινε πολύ πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Τα παλιά ομόλογα άρχισαν να αντιπροσωπεύουν «μη πραγματοποιηθείσες ζημίες».

Όταν τα προβλήματα στον τεχνολογικό τομέα ώθησαν τους καταθέτες της SVB να αρχίσουν να κάνουν μεγάλες αναλήψεις, η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της σε μια δυσμενή αγορά. Αυτές οι «μη πραγματοποιημένες ζημίες» πραγματοποιήθηκαν εν τέλει και η SVB υπέστη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οδηγώντας τελικά στην κατάρρευσή της.

Ανησυχία για ντόμινο

Οποιοδήποτε άλλο σοκ θα μπορούσε να έχει παρόμοιο φαινόμενο ντόμινο, προειδοποίησε ο Ρουμπινί. «Τα επίσημα στοιχεία της FDIC [U.S. Federal Deposit Insurance Corporation] έλεγαν ότι υπάρχουν 620 δισεκατομμύρια δολάρια μη πραγματοποιημένων ζημιών από τίτλους και το κεφάλαιο των τραπεζών στις ΗΠΑ είναι 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, οπότε η μέση αμερικανική τράπεζα έχει περίπου το ένα τρίτο του κεφαλαίου της πρώτης βαθμίδας σε κίνδυνο», δήλωσε στο Politico, αναφερόμενος σε μια μέτρηση που δείχνει πόσο εύκολα μια τράπεζα μπορεί να απορροφήσει ζημίες στα οικονομικά της.

Στην Ευρώπη, οι μη πραγματοποιημένες απώλειες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρότερες, δήλωσε ο Ρουμπινί.

Η Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Ελβετία, ήταν από τα πρώτα μέρη στον κόσμο που προχώρησαν στην εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων, πράγμα που σημαίνει ότι η ευαισθησία των τοπικών χαρτοφυλακίων ομολόγων στην αύξηση των επιτοκίων ήταν πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η κερδοφορία των τραπεζών στην ήπειρο ήταν επίσης πολύ χαμηλότερη, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα και, κατ’ επέκταση, την αξία των τραπεζικών μετοχών.

"google ad"

Ασυνήθιστη έκθεση στον κίνδυνο;

Μια μη πραγματοποιηθείσα ζημία είναι ένα είδος κατάστασης limbo για ένα χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, όπου μπορεί να αξίζει είτε ακριβώς όσα πληρώσατε γι’ αυτό συν τους τόκους, είτε πολύ λιγότερο αν αναγκαστείτε να το πουλήσετε πριν από την ημερομηνία λήξης του.

Φανταστείτε ότι πήρατε ένα δάνειο για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, χρησιμοποιώντας το σπίτι σας ως εγγύηση. Αν η αγορά ακινήτων πέσει στο μισό, δεν πειράζει: μπορείτε να συνεχίσετε να πληρώνετε τις δόσεις και εξακολουθείτε να έχετε το σπίτι σας. Αλλά τώρα φανταστείτε ότι ο επιχειρηματικός κύκλος στρέφεται εναντίον σας και πρέπει να πουλήσετε το σπίτι. Ξαφνικά, δεν αρκεί για να καλύψετε τις υποχρεώσεις σας και πτωχεύετε.

Σε αυτήν την περίπτωση, η εξασφάλιση είναι τα ομόλογα και η αξία τους έχει μειωθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον δυτικό κόσμο έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια.

Ως εκ τούτου, λέει ο Ρουμπινί, τα ομόλογα των τραπεζών δεν θα είχαν αρκετή αξία για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους αν έπρεπε να προβούν σε μια γρήγορη πώληση.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε σοκ θα μπορούσε να προκαλέσει μια πλήρη τραπεζική κρίση – αυτό ακριβώς που οι μεταρρυθμίσεις μετά το 2008 είχαν ως στόχο να αποτρέψουν.

«20 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα»

Από ρυθμιστικής πλευράς, ο Ρουμπινί δήλωσε ότι το σύστημα ήταν τυφλό στη σοβαρότητα του ζητήματος επειδή οι τράπεζες, σε αντίθεση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -και παρά τις ρυθμίσεις για την κρίση- δεν υποχρεώθηκαν ποτέ να αποτιμήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στην παρούσα αξία τους, γνωστή ως λογιστική «mark-to-market».

Αυτό, σημείωσε, ήταν μια μεγάλη ρυθμιστική αποτυχία.

«Υπάρχουν 20 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα στο σύστημα αυτήν τη στιγμή, οπότε αυτές οι απώλειες κατά κάποιο τρόπο αναδύονται επειδή οι τράπεζες δεν χρειάζεται να τα αποτιμήσουν στην αγορά», είπε.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης S&P Global αντιτάχθηκε σήμερα στην αφήγηση του Ρουμπινί, λέγοντας ότι θεωρεί τους κινδύνους από μη πραγματοποιημένες ζημίες διαχειρίσιμους σε αυτό το στάδιο για τις τράπεζες που αξιολογεί.

Σύμφωνα με το Politico, ο «Dr. Doom» έχει ξανακάνει λάθος: έχει προβλέψει πολλές καταστροφές που δεν συνέβησαν, καθώς και αυτή που συνέβη.

Η επόμενη μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία θα δείξει αν οι ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να τον είχαν ακούσει αυτή τη φορά…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ