21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ο Ντράγκι απαντά στα σενάρια τρόμου περί Grexit: “Δεν θα γίνει διάλυση της ευρωζώνης, δεν υπάρχει Plan B”

Ημερομηνία:

Απάντηση Ντράγκι στα σενάρια τρόμου περί Grexit και διάλυσης της ευρωζώνης. Τι δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Τώρα πρέπει οι Έλληνες ψηφοφόροι να αποφασίσουν για την μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, περιορίζεται να απαντήσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο ερώτημα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» σχετικώς με το τι θα συνιστούσε στα ελληνικά κόμματα ενόψει των εκλογών.

Ακόμη, ο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, απαντώντας έτσι εμμέσως σε όσους μιλούν για Grexit. «Διάλυση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό δεν υπάρχει Plan B», δήλωσε στην Handelsblatt.

«Η αγορά ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση της εντολής μας. Δεν επιτρέπεται όμως να παραβιάσουμε το άρθρο 123 του Καταστατικού μας, το οποίο απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», τονίζει ο κ. Ντράγκι στη «Handelsblatt» και προσθέτει ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ ανέθεσε στους συνεργάτες της ΕΚΤ και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωσυστήματος να κάνουν τεχνικές προετοιμασίες για ενδεχομένως απαραίτητα επιπλέον μέτρα. Παραδέχεται δε ότι «ο κίνδυνος η ΕΚΤ να μην εκπληρώσει την εντολή της σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι μήνες», εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, «διότι η υπερχρέωση οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» και συμβουλεύει τις χώρες υπό κρίση να μην εγκαταλείψουν την εξυγίανση των προϋπολογισμών. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαμορφωθεί κατά τρόπο φιλικότερο προς την ανάπτυξη. «Οι δαπάνες για επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν», ιδίως στους τομείς της έρευνας, της παιδείας και της ψηφιακής ατζέντας, ενώ πρέπει να μειωθούν άλλα έξοδα, όπως και οι φόροι.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι «για αυτό χρειάζεται κανείς την εμπιστοσύνη στον εταίρο» και προσθέτει: «Το να το ρωτά κανείς αυτό τώρα είναι η λάθος ερώτηση τη λάθος στιγμή. Ένα τέτοιο κλίμα εμπιστοσύνης πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί». Ερωτώμενος πάντως εάν η Ευρώπη βρίσκεται ακόμη σε κρίση ή την έχει ξεπεράσει, ο επικεφαλής της ΕΚΤ προτιμά να μιλάει «για μια μακρά περίοδο αδυναμίας», αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. «Αυτό δεν θα συμβεί. Για αυτό δεν υπάρχει και Σχέδιο Β», τονίζει. Ζητά πάντως περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, λιγότερη γραφειοκρατία και χαμηλότερους φόρους.

Κον- Μπέντιτ: Είναι καλό να κυβερνήσει η ριζοσπαστική αριστερά

Σε αντίθεση με τον συνοδοιπόρο του, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, που δεν κουράζεται να λέει πόσο φοβάται δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ, ο «κόκκινος Ντανί» του 1968 και νυν συνταξιοδοτημένη φωνή της συνείδησης των Πράσινων, θεωρεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να είναι η λύση. Κι αυτό διότι οι Ευρωπαίοι έχασαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην Ελλάδα, άλλες εναλλακτικές λύσεις, πέραν της αυστηρής λιτότητας:

«Πράγματι έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», είπε ο Κον Μπέντιτ στο ραδιόφωνο Europe1, πλην όμως, «οι ρυθμοί των πολιτικών που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. από έναν γερμανικής προελεύσεως νεοφιλελεύθερο δογματισμό, ήταν τέτοιο ώστε οδήγησαν τους Έλληνες να λένε ‘ξεχείλισε το ποτήρι και θα δείτε τι σας περιμένει’».

Σύμφωνα με τον Κον Μπέντιτ, δεν υπάρχει λόγος καταστροφολογίας εάν έρθει η ριζοσπαστική αριστερά στην εξουσία: «Θα πρέπει να είμαστε λογικοί. θα πρέπει να δανεισθεί, άρα να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα». Γι’ αυτό και ο Κον Μπέντιτ πιστεύει, «για πρώτη φορά» ότι « είναι κάτι καλό εάν η ριζοσπαστική αριστερά πάρει την εξουσία στην Ελλάδα».

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...