19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο ΟΗΕ αρνείται να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας περί «γενοκτονίας» από τη Ρωσία – Αυξανόμενα στοιχεία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου – Και η Ουκρανία χρησιμοποιεί όπλα με αδιάκριτα μέσα

Ημερομηνία:

Ο ΟΗΕ αρνήθηκε να υποστηρίξει τις κατηγορίες του Κιέβου και της Ουάσιγκτον ότι οι ενέργειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία ισοδυναμούσαν με γενοκτονία.

Η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), μίλησε για το θέμα από δημοσιογράφους την Παρασκευή.

«Όχι, δεν έχουμε τεκμηριώσει μοτίβα που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με [γενοκτονία]» , απάντησε.

Πιο αναλυτικά, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ενδείξεων αδιάκριτων βομβαρδισμών και συνοπτικών εκτελέσεων, ενώ ανέφερε ότι η Ουκρανία φαίνεται επίσης να έχει χρησιμοποιήσει όπλα με αδιάκριτα αποτελέσματα.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν και βομβαρδίζουν αδιάκριτα κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας πολίτες και καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και άλλες αστικές υποδομές, ενέργειες που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», δήλωσε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) Μισέλ Μπατσελέτ.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία έχουν επίσης τεκμηριώσει τη χρήση όπλων με αδιάκριτα αποτελέσματα, προκαλώντας απώλειες αμάχων, από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η OHCHR.

Η Ρωσία, η οποία περιγράφει την εισβολή της ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό και την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, αρνείται ότι στόχευσε αμάχους ή ότι διαπράττει τέτοια εγκλήματα πολέμου.

Η OHCHR είπε ότι από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως τις 20 Απριλίου, οι παρατηρητές στην Ουκρανία είχαν επαληθεύσει 5.264 απώλειες αμάχων – 2.345 νεκροί και 2.919 τραυματίες.

Από αυτά, το 92,3% καταγράφηκε σε εδάφη που ελέγχεται από την κυβέρνηση και το 7,7% στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχονται από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και συνδεδεμένες ομάδες, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι οι πραγματικοί αριθμοί θα είναι πολύ μεγαλύτεροι καθώς έρχονται στο φως οι φρικαλεότητες που προκαλούνται σε περιοχές έντονων μαχών, όπως η Μαριούπολη», είπε ο Μπατσελέτ.

«Η κλίμακα των συνοπτικών εκτελέσεων αμάχων σε περιοχές που προηγουμένως κατείχαν οι ρωσικές δυνάμεις αναδεικνύεται επίσης. Πρέπει να διασφαλιστεί η διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων και η αξιοπρεπής μεταχείριση των νεκρών λειψάνων, καθώς και ψυχολογική και άλλη ανακούφιση για τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Μπούτσα στις 9 Απριλίου, αξιωματικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέγραψαν την παράνομη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένης της συνοπτικής εκτέλεσης, περίπου 50 αμάχων, ανέφερε.

Έχουν λάβει περισσότερες από 300 καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνιχίφ, του Χάρκοβο και του Σούμι, όλες υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, πρόσθεσε.

Οι παρατηρητές εξέταζαν καταγγελίες για σεξουαλική βία από μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές κρατούσαν αδίκως αμάχους, ανέφερε.

"google ad"

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με καταγγελίες για γενοκτονία -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν- η εκπρόσωπος Τύπου Ραβίνα Σαμντασάνι είπε ότι η OHCHR δεν βρήκε πληροφορίες που να το υποστηρίζουν.

«Πολλά από αυτά τα νομικά προσόντα –εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία– στο τέλος της ημέρας θα έπρεπε να τα καθορίσει ένα δικαστήριο, αλλά, όχι, δεν έχουμε τεκμηριώσει πρότυπα που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αυτό», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση. στη Γενεύη.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...