13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ο πρώτος πλήρης οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων

Ημερομηνία:

Ο πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καθώς και ένα πρόγραμμα διαδικτυακών σεμιναρίων για ενηλίκους, δημιουργήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση. Τα Organmeetings αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ). Στόχος του είναι να προσφέρει τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

Ποιος θα μπορούσε να χρειαστεί μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου; Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει εντελώς από το κώμα και τη φυτική κατάσταση; Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων; Τι είναι το εμπόριο οργάνων; Συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Σημαντικές ερωτήσεις, που κάθε ενήλικος πολίτης θέλει να θέσει γύρω από το σπουδαίο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας, μπορούν πλέον να απαντηθούν είτε μέσα από τον πρώτο πλήρη οδηγό που φτιάχτηκε στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είτε με τη συμμετοχή στα διαδικτυακά σεμινάρια, που θα διοργανώνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους

Κάθε μία ώρα 6 νέοι ασθενείς προστίθενται στις εθνικές λίστες υποψήφιων ληπτών οργάνων στην Ευρώπη, ενώ περισσότεροι από 6.500 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περιμένοντας το πολυπόθητο μόσχευμα. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα 8 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συγγενής μας, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, εμείς οι ίδιοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες, το άγχος, το κάπνισμα, καθώς και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία μας, αυξάνουν ολοένα περισσότερο την ανάγκη για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Γνωρίζουμε άραγε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες για καθέναν από εμάς να χρειαστεί στη ζωή του να λάβει κάποιο όργανο λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας παρά να προσφέρει;

Για να έχουμε όλοι μας το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της δωρεάς οργάνων. Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας, είναι κυρίως στάση ζωής που, αν την υιοθετήσουμε όλοι, τότε το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς, στους συγγενείς μας και στα οικεία μας πρόσωπα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαλύσει κάθε μύθο, στερεότυπο ή παρανόηση, σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό, αλλά εν πολλοίς ανεξερεύνητο θέμα.

Ο πληρέστατος οδηγός, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του ΕΟΜ, θα αποτελέσει και τη βάση του ενημερωτικού προγράμματος ενηλίκων. Εγκαινιάζεται έτσι, από τον Ιανουάριο του 2023, μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), τα οποία θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπροσώπους και συνεργάτες του ΕΟΜ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρικός στόχος είναι η ορθή και υπεύθυνη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και φορέων, ώστε να καταστεί σαφές ότι η δωρεά οργάνων πραγματικά μας αφορά όλους.

Μέσα ενημέρωσης, φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι οργανισμοί, σύλλογοι με κοινωνικό έργο, αλλά και επιχειρήσεις, που θα ήθελαν να συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την ενημέρωση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, μπορούν τώρα να συμμετάσχουν στα Organmeetings: εκεί όπου η γνώση και η ενημέρωση συναντούν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Τόσο ο οδηγός των Organmeetings όσο και η φόρμα δήλωσης συμμετοχής σε αυτά είναι αναρτημένα στο www.onassis.org. Οι εγγραφές έχουν ανοίξει και οι πρώτες 3 ημερομηνίες για το 2023 είναι: 25 Ιανουαρίου, 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου (στις 15.00). Οι ημερομηνίες για την περίοδο 2023-24 θα ανακοινωθούν από το Ίδρυμα Ωνάση και τον ΕΟΜ το καλοκαίρι του 2023.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια;

Αν κάποιος ενήλικος πολίτης εκπροσωπεί έναν φορέα, οργανισμό, μέσο ενημέρωσης, σύλλογο, εταιρεία ή επιχείρηση, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα. Τη φόρμα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους παραπάνω οργανισμούς και να οργανώσουν δράσεις όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών.

Όσοι θα συμμετέχουν στα Organmeetings, θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης.

"google ad"

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα:

-Υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο εργαζομένων ή μελών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς τον ελάχιστο ούτε ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία να συμμετάσχει με 100 ή με 10 εργαζομένους – ή ένας σύλλογος με 3 ή 40 μέλη. Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική, από ένα και μόνο πρόσωπο.

-Τα σεμινάρια είναι μόνο διαδικτυακά ή μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην έδρα ενός φορέα, μιας εταιρείας κλπ;

Είναι μόνο διαδικτυακά. Στόχος είναι οι φορείς, οι σύλλογοι, οι εταιρείες κλπ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ελπίδας και αλληλεγγύης.

-Μπορεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια μια εταιρεία ή ένας φορέας και για 2η φορά, με νέο αριθμό προσώπων/εργαζομένων/μελών;

Φυσικά, αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η αρχική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...