14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που βγαίνει από τις κυρώσεις – Γιατί το έκαναν οι ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από τη Δύση ως ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, βρέθηκε στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Έως τώρα έχουν κατασχεθεί το υπερπολυτελές του γιοτ, το Dilbar αλλά και το ιδιωτικό του τζετ, αλλά με μία ειδική άδεια που εκδόθηκε από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, οι επιχειρήσεις του Ρώσου ολιγάρχη εξαιρούνται των κυρώσεων.

Αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι ο αποκλεισμός του δικτύου επιχειρήσεων του ενδέχεται να διαταράξει τη παγκόσμια οικονομία και για αυτόν τον λόγο, δίνεται η δυνατότητα στον Ουσμάνοφ να συνεχίσει τη συνεργασία του με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η ειδική άδεια από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου, και «εξουσιοδοτεί τις συναλλαγές οποιασδήποτε επιχειρηματικής οντότητας του Ουσμάνοφ εφόσον κατέχει το 50% άμεσα ή έμμεσα».

Η Wall Street Journal επικαλούμενη νυν και πρώην αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρει επίσης ότι η απόφαση για περιορισμό των κυρώσεων στον Ουσμάνοφ πάρθηκε επίσης για αποφυγή αγωγών από τον ολιγάρχη που θα κόστιζαν ακριβά.

Τι ανήκει στον Ουσμάνοφ

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ουσμάνοφ είναι σημαντικές. Ελέγχει το 49% της OOO USM Holding Co., ενός επενδυτικού ομίλου στον οποίο ανήκει ο προμηθευτής σιδηρομεταλλεύματος Metalloinvest και ο χαλκός Udokan — ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει τα μεγαλύτερα μη ανεπτυγμένα κοιτάσματα χαλκού της Ρωσίας.

Επίσης, του ανήκει η ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MegaFon, επίσης θυγατρική της USM.

Ο Ουσμάνοφ αγόρασε τη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant το 2006 και είναι ιδιοκτήτης του Ομίλου Khimki που πρόκειται για κτηματομεσιτική εταιρεία.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ