23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο ΣΗΠΕ καταγγέλει συστήματα παρα-ενημέρωσης μέσα στα νοσοκομεία που μοιράζουν μόνο στους αρεστούς πληροφορίες για τα κρούσματα κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Με επιστολή προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα και στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων καταγγέλει κυκλώματα επιλεκτικής ενημέρωσης και μέσα σε κάποια νοσοκομεία που μοιράζουν την πληροφόρηση μόνο σε μέσα ενημέρωσης με τα οποία έχουν σχέση. Ο ΣΗΠΕ επισημαίνει το αυτονόητο «της ανάγκης πλήρους ενημέρωσης του κατά τόπους πληθυσμού, που καλείται να εφαρμόσει τις αναγκαίες εντολές για τον περιορισμό της άσκοπης κίνησης. Η επίσημη, και κατά τόπους, ενημέρωση μπορεί μάλιστα να αναιρέσει τις προϋποθέσεις παραπληροφόρησης, ακόμα και εκμετάλλευσης της σοβούσας κατάστασης»

Διαβάστε όλη την επιστολή:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις ανά την Επικράτεια, έλλειψη ενημέρωσης και αλλού χειρότερα επιλεκτική ενημέρωση από τοπικά στελέχη των νοσοκομείων και της Πολιτικής Προστασίας προς τα ΜΜΕ. Η κατάσταση αυτή καταγγέλλεται από μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Το αρνητικό παράδειγμα της Κέρκυρας είναι χαρακτηριστικό με την ανοίκεια συμπεριφορά του Διοικητή του Γενικού νοσοκομείου.

Επισημαίνεται το αυτονόητο, της ανάγκης πλήρους ενημέρωσης του κατά τόπους πληθυσμού, που καλείται να εφαρμόσει τις αναγκαίες εντολές για τον περιορισμό της άσκοπης κίνησης. Η επίσημη, και κατά τόπους, ενημέρωση μπορεί μάλιστα να αναιρέσει τις προϋποθέσεις παραπληροφόρησης, ακόμα και εκμετάλλευσης της σοβούσας κατάστασης.

Ζητείται η καθιέρωση  απευθείας ενημέρωσης,  τουλάχιστον στις πόλεις της Χώρας που λειτουργούν νοσοκομεία και τοπικές Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Παρακαλείσθε για τις ενέργειές σας.

Σημείωση: Επισυνάπτεται ενδεικτικά το κύριο άρθρο και σχετικό ρεπορτάζ της κερκυραϊκής εφημερίδας Ενημέρωση, μέλους του Συνδέσμου Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)

“Ο κοσμάκης δικαιούται να ξέρει” (Κύριο άρθρο, Καθημερινή Ενημέρωση)

Προς τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τύπου, Στ. Πέτσα, τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, τον υφ. Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, την περιφερειάρχη, Ρ. Κράτσα, τη δήμαρχο, Μ. Υδραίου

Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Ίσα, ίσα, που ο διοικητής του νοσοκομείου είναι συμπαθής στους δημοσιογράφους της Ενημέρωσης. Ακόμα και σε ‘κείνους που έγιναν αποδέκτες συμπεριφοράς στα όρια της απρέπειας όταν του ζητήθηκε να τους ενημερώσει για πράματα της αρμοδιότητάς του. Γιατί, πως να το κάνουμε; Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι δεν γνωρίζει κάτι για τη διακομιδή του ασθενούς στα Γιάννενα, την ώρα ακριβώς που γινόταν (σ.σ. την Κυριακή, νωρίς το απόγευμα), όπως το φωτορεπορτάζ στο enimerosi.com αποδεικνύει!

Έγινε θέμα στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (σ. 4). Το έθιξε με τον δικό του τρόπο κι ο Χ. Μπούκας, επί χρόνια δ/ντης της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου (σ.4). Όμως δεν είναι η ώρα να βγάλουμε τα μάτια μας. Οι Κερκυραίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τα πάντα για την εξέλιξη μιας απειλητικής υπόθεσης, που έχει καθηλώσει την οικονομία και τους κατέστησε «ελεύθερους – πολιορκημένους». Υποχρέωση προς την κοινότητα, που επαναλαμβάνεται κάθε απόγευμα από τα πιο υπεύθυνα χείλη και συμβαίνει με εντυπωσιακό τρόπο.

Το θέμα δεν είναι προσωπικό όμως εάν ο διοικητής του νοσοκομείου με εντολή των ανωτέρων του έχει απεκδυθεί αυτήν την αρμοδιότητα τουλάχιστον ας μην το κάνει επιλεκτικά και εν πάση περιπτώσει ας ανακοινώνει η Πολιτική Προστασία εδώ καθημερινώς και προς όλους, οργανωμένα, όπως γίνεται κεντρικά αλλά και σε άλλες διοικητικές Περιφέρειες, λ.χ. της Ηπείρου.

Χωρίς να υπάρχει διάθεση για φιλοσοφίες, οι Κερκυραίοι απολαμβάνουν σ’ αυτήν την κρίση τις υπηρεσίες ενός ικανοποιητικού συστήματος μαζικής επικοινωνίας, προερχόμενες από επιχειρήσεις, των οποίων έχουν καθηλωθεί τα όποια έσοδά τους. Δουλεύουν με το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό για λόγους υγειονομικούς αλλά και οικονομικούς, το οποίο βρίσκεται στις επάλξεις της δουλειάς του με τις ώρες. Η υποχρέωση της Πολιτείας και των θεσμών να ενημερώνουν είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη δεν είναι δημοσιογραφικό βίτσιο. Άσε που στο κενό της επίσημης πληροφόρησης καμιά φορά γεννιούνται και τέρατα. Νάμαστε συνεννοημένοι, που λέει κι ο Δένδιας.

"google ad"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο Διοικητής του νοσοκομείου αρνείται να ενημερώσει την κοινή γνώμη (ρεπορτάζ)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντικείμενο συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο έγινε το κενό επίσημης πληροφόρησης στο κρίσιμο θέμα της εξέλιξης της πανδημίας στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, που έκανε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για τα θέματα που απασχόλησαν το Συντονιστικό, έγινε γνωστό ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδας Ρουμπάτης δεν συμμετείχε, αν και αρχικά είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, επικαλούμενος έκτακτη υποχρέωση.

Ο Μπάμπης Χαραλάμπους της Λαϊκής Συσπείρωσης διερωτήθηκε ποιος είναι υπεύθυνος για την επίσημη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του Νοσοκομείου, και γιατί στην περίπτωση που απουσιάζει ο διοικητής, δεν ορίζεται αντιπρόσωπος του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σπύρος Σπύρου, ο οποίος επεσήμανε το κενό στην πληροφόρηση, καθώς οι πολίτες διακατέχονται από έντονη ανησυχία, ζητούν απαντήσεις και τις ψάχνουν από διάφορες πηγές. Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, ο Διοικητής έχει καταστήσει σαφές ότι τα θέματα του Νοσοκομείου τα χειρίζεται ο ίδιος σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.

Το θέμα της ενημέρωσης έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής για το Ιόνιο» Ι. Αϊβατίδης, χαρακτηρίζοντας παράδοξη τη συμπεριφορά του Διοικητή και τον τρόπο του ερευνητέο.

Σημειωτέον ότι σε επικοινωνία του με την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ο Διοικητής του Νοσοκομείου απάντησε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τα ΜΜΕ και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ή τον κ. Τσιόδρα σε ερώτηση που αφορά σε θέματα της δικής του αρμοδιότητας.

Η κ. Κράτσα απάντησε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν είναι αρμόδια και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συλλέγει πληροφορίες, από όποιον φορέα επιθυμεί να δώσει στοιχεία και να το αναρτά στην ιστοσελίδα της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...