20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει στη σέντρα Σαμαρά-οικονομία

Ημερομηνία:

Στα ουκ ολίγα ζόρια της κυβέρνησης θα επενδύσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, στοχεύοντας παράλληλα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την αποδυνάμωσή του, μεσούσης μιας υποβόσκουσας γαλάζιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης.Στην Κουμουνδούρου πλέον θεωρούν ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις τους ότι το σκηνικό θριαμβολογίας που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης, σε συνδυασμό με την επίδειξης πυγμής εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, θα αρχίσει να ξεθωριάζει όσο τα προβλήματα αρχίζουν να αποκτούν πιεστικές διαστάσεις.
Ήδη τα εργασιακά αναδεικνύονται σε μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς στο τραπέζι υπάρχει το ζήτημα των 25.000 απολύσεων στο Δημόσιο. Στο μεταξύ, μπορεί οι δηλώσεις Βρούτση για αλλαγή στον νόμο για τις απεργίες και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και οι δηλώσεις Μέργου ότι ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη υψηλός να «μαζεύτηκαν» επειδή προκάλεσαν έντονες και… πάνδημες αντιδράσεις, αλλά ευρύτερα θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για «λαγούς» που στόχο είχαν να μετρήσουν αντιδράσεις στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε πυρ για τις δηλώσεις του γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Γ. Μέργου λέγοντας σε γενικές γραμμές ότι οι διαψεύσεις της κυβέρνησης είναι υποκριτικές, καθώς οι μειώσεις μισθών και η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις και επιπλέον από την 1η Απριλίου «ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου», ανεξαρτήτως συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής επικαλέστηκε απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτησή του, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται για το 2014 αναθεώρηση του συστήματος σε ό,τι αφορά τον ελάχιστο μισθό, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, η απόκλιση των εσόδων για τον Ιανουάριο οδηγεί σε νέα μέτρα, κάτι που η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει εδώ και μήνες, παρόλο που ο πρωθυπουργός διεμήνυε το αντίθετο κι επιδιδόταν στη ρητορική περί «ανάπτυξης», που κι αυτή φαίνεται να έχει τις… δυσκολίες της.

Η μόνη λύση
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να αντεπιτεθεί στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, τόσο στη Βουλή όσο και στο πεδίο των κινητοποιήσεων, αλλά και με περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και συναντήσεις με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς. Και να αναδείξει ότι, την ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί συνεχίζοντας τα μνημόνια με τα οποία βαθαίνει η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων, η μόνη «ρεαλιστική» λύση είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και η αποκατάσταση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Μάλιστα, σε επίσκεψή του στα ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων, ο Τσίπρας μίλησε για κατά προτεραιότητα αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς του κατώτατου μισθού και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί να καταδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα, ώστε να διαμορφωθεί μια ατζέντα «φιλική» προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι θα καταφέρει να ακυρώσει στην πράξη τη λεγόμενη «στρατηγική της έντασης» – όσο κι αν η κυβέρνηση θα επιχειρεί να τη συντηρήσει –, βασικός στόχος της οποίας υπήρξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.
Είναι βέβαια ανοιχτό το ερώτημα αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταφέρει να εκπέμψει καθαρό σήμα όσον αφορά τη διέξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, αλλά και την προοπτική της χώρας, ή θα δώσει την εντύπωση ότι παραμένει στις διαπιστώσεις.

Το λάθος
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ανέβασμα των τόνων αναφορικά με το «λάθος» του ΔΝΤ για τον πολλαπλασιαστή και την αξιοποίησή του. Στην πραγματικότητα, η Κουμουνδούρου δεν περιμένει ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, εφόσον άλλωστε έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για πρόσδεση στο άρμα της Μέρκελ και τα συμφέροντά της και ειδικότερα ότι της δίνει τον χρόνο που χρειάζεται για τις γερμανικές εκλογές μη θέτοντας ζήτημα για κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα.
Επομένως, με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι μπορεί να υπογραμμίσει αποτελεσματικά την απουσία διαπραγμάτευσης εμφανίζοντας τον πρωθυπουργό ως παθητικό παρατηρητή των εξελίξεων – «κομπάρσος» ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Άλλωστε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές τοποθετηθεί ως προς τις «προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης»: είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Ουσιαστικά, αυτό που θέλει να καταστήσει σαφές με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους είναι ότι μια σειρά από ενέργειες και, κυρίως, παραλείψεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού φορτώνουν νέα βάρη και μέτρα στις πλάτες της κοινωνίας.
Αυτό που τονίζουν ο Τσίπρας και στελέχη πρώτης γραμμής στις δηλώσεις τους είναι ότι, τη στιγμή που η φοροδιαφυγή καλπάζει, που δεν έχει μαζευτεί ούτε ευρώ από τις λίστες των φοροφυγάδων «μεγάλου διαμετρήματος» και η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων προβάλλεται ως επιτυχία, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες μειώσεις αλλά και απολύσεις και ταυτόχρονα εξασφαλίζει ασυλία σε μια σειρά από συμβούλους του Μαξίμου.

Μέτωπο
Επιπρόσθετα η Κουμουνδούρου ανοίγει μέτωπο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον πλήξει πολιτικά και να βαθύνει τα όποια ρήγματα παρουσιάζονται αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό της Ν.Δ. με το κομμάτι των καραμανλικών, με πρόσχημα (ενδεχομένως) τον Στουρνάρα, αλλά με αιτία τούς σχεδιασμούς για μια νέα «ευρωπαϊκή παράταξη».
Σε αυτό το επίπεδο στρατηγική της Κουμουνδούρου αποτελεί η προσπάθεια να καταδειχθεί ότι ο Σαμαράς επιχειρεί, κατά κάποιον τρόπο, να «ιδιοποιηθεί» την παράταξη οδηγώντας στη μετάλλαξη των παραδοσιακών μεταπολιτευτικών κεντροδεξιών χαρακτηριστικών της, δεδομένου ότι πατά σε δύο είδους στηρίγματα: τους νεοφιλελευθέρους και τους ακροδεξιούς. Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι με αυτούς τους δύο πυλώνες διαπλέκονται και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Με αφορμή τα νέα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ», στην οποία φέρεται να εμπλέκονται δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού, η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά του Σαμαρά.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως κατήγγειλε την παρουσία δύο συμβούλων του Σαμαρά στη λίστα ζητώντας εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος στη λίστα εμφανίζεται ως συνδιαχειριστής κερδοσκοπικού fund ενώ η Κουμουνδούρου εγείρει ερωτήματα για σχέσεις με τη Siemens, και του Ευθύμιου Βιδάλη, συμβούλου του Σαμαρά και του Κωστή Χατζηδάκη.
Εν τω μεταξύ, τα «νέα στοιχεία» ήρθαν να προστεθούν στα «παλιά»: εδώ και καιρό τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούν το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού – μιλώντας για «ακροδεξιούς συμβούλους». Στους τελευταίους εντάσσουν τον Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος τυγχάνει και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Όμως, δεδομένου ότι ο τελευταίος εμφανίστηκε και ως δικηγόρος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος διεκδικεί τον ΟΠΑΠ, η Κουμουνδούρου σήκωσε τους τόνους κάνοντας λόγο για «άρωμα διαπλοκής». Παράλληλα, σε δημοσίευμά της η «Αυγή της Κυριακής» κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να στήσει μια «νέα βαρονία» στα ΜΜΕ.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κεντρικό μοτίβο της ομιλίας του Τσίπρα στο θέατρο «Ακροπόλ» τη Δευτέρα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη Δημοκρατία και την απάντηση της Αριστεράς στη στρατηγική της έντασης, όπου κατήγγειλε τη σύμπλευση των νεοφιλελεύθερων, των «καθεστωτικών δυνάμεων» – όπως χαρακτήρισε τους εταίρους της συγκυβέρνησης –, της Ακροδεξιάς και της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ότι νεοφιλελευθερισμός και Ακροδεξιά βαδίζουν χέρι – χέρι «σε όλο το καθεστωτικό πολιτικό και μιντιακό φάσμα» καθώς αποτελούν τις «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» όπου η μία «κλιμακώνει την οικονομική τρομοκρατία του πλούτου και της διαπλοκής» και η άλλη «την κρατική καταστολή και την περιστολή του Συντάγματος».

http://topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...