Ως μελλοντική κυβέρνηση αντιμετωπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ από εκπροσώπους επενδυτών και τραπεζών στο εξωτερικό, κατά συνέπεια η παρουσίαση των θέσεών του στο Λονδίνο είχε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως λένε στην “Αυγή” Γιάννης Μηλιός και ΓιώργοςΣταθάκης.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τις θέσεις για τον τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας και τη διαπραγμάτευση με στόχο το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Την επομένη των συναντήσεων η μονταζιέρα του Μαξίμου χτύπησε και πάλι. Αυτή τη φορά μέσω ενός e-mail του Joerg Sponer του οίκου Capital, που έχει επενδύσει στην Eurobank, στο οποίο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως “χειρότερο και από εκείνο των κομμουνιστών”, ενώ εμφάνιζε τους επενδυτές έτοιμους να αποσύρουν τις όποιες επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Οι ενημερώσεις εκκινούσαν από τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και από την αντικειμενική αδυναμία της Ελλάδας να παράγει πλεονάσματα 4% και 5% ετησίως
Γρήγορα όμως αποκαλύφθηκε ότι ο Sponer δεν συμμετείχε καν στις συναντήσεις, ενώ το e-mail εστάλη στα υψηλά κλιμάκια της Eurobank για να διοχετευθεί στη συνέχεια στο Μαξίμου και από εκεί στον Τύπο. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, η Capital Group ανακοίνωσε ότι “δεν έχει επίσημη θέση για την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας”.
Γ.Σταθάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως μελλοντική κυβέρνηση
* Με ποιους συναντηθήκατε στο Λονδίνο και τι τους είπατε; Ποιος είχε την πρωτοβουλία;
Η επίσκεψη στο Λονδίνο υλοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της εταιρείας Nomura, που μας πρότεινε μια ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών και funds που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο. Η δημοσιοποίηση της επίσκεψης ενός εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ευρύτερο ενδιαφέρον και στη συνέχεια άλλες δύο εταιρείες, η Merrill Lynch / Bank of America και η Kepler Cheuvreux, οργάνωσαν ανάλογες συναντήσεις. Τελικά, στις ομιλίες και στα τραπέζια που οργανώθηκαν στο περιθώριο των συζητήσεων παρευρέθηκαν περί τους 65 εκπροσώπους επενδυτικών φορέων. Δυστυχώς, η στενότητα χρόνου της επίσκεψης μας ανάγκασε να απορρίψουμε και νέες προτάσεις που δεχόμασταν κατά την προετοιμασία του ταξιδιού.
* Ποιο ήταν σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο των παρουσιάσεών σας, σε ποια ειδικότερα θέματα σας υπέβαλλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο ήταν το κλίμα σε αυτές τις συναντήσεις;
Το περιεχόμενο των συζητήσεων αφορούσε την αποτυχία του προγράμματος των Μνημονίων και την επόμενη μέρα μιας νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα μας αντιμετωπίζεται πλέον στο εξωτερικό ως μελλοντική κυβέρνηση και αυτό δημιουργεί το έντονο ενδιαφέρον για τις θέσεις του. Οι ενημερώσεις εκκινούσαν από τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και από την αντικειμενική αδυναμία της Ελλάδας να παράγει πλεονάσματα 4% και 5% ετησίως. Με βάση τα παραπάνω παρουσιάστηκαν και οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από: α) τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η απομείωση του χρέους, β) το σκέλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, που δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καιγ) τις προτάσεις μας για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Οι ερωτήσεις των συνομιλητών μας εστίαζαν σε ζητήματα που αφορούσαν μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την τρόικα καθώς και σε διευκρινίσεις αναφορικά με το περιεχόμενο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ενδιαφέρον υπήρχε σε σχέση με τις θέσεις μας γύρω από τα εργασιακά και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αναστολή του σημερινού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τις απόψεις μας για το τραπεζικό σύστημα. Τέλος, έντονο ενδιαφέρον έδειξαν οι συνομιλητές μας και για τους συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να εστιάσει και το περιεχόμενο των πολιτικών που προτείνει για την ανάπτυξή τους.
* Πώς αντιμετώπισαν τις απόψεις που διατυπώσατε;
Η γενικότερη αίσθηση που αποκόμισα από τις συναντήσεις ήταν θετική. Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη ενημέρωσης γύρω από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από πολλούς φορείς της επενδυτικής κοινότητας. Η εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατασκευαζόταν μέχρι πρόσφατα από την -άλλοτε αστεία και άλλοτε επικίνδυνη- προπαγάνδα της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο μιας κρίσης από μια πολιτική αλλαγή παράγεται από την ανικανότητα των οικονομικών φορέων να σχεδιάσουν τη μελλοντική τους στρατηγική. Εμείς επιθυμούμε μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους ανθρώπους της αγοράς, όχι απαραίτητα για να δημιουργήσουμε φίλους ή συμμαχίες, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι αμοιβαία επωφελές.
Η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας στο εσωτερικό της χώρας στα βασικά επίδικα: το τέλος της λιτότητας και τη διαπραγμάτευση με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους. Άρα θα είναι εκ των πραγμάτων παράγοντας σταθερότητας για τα χώρα. Όλη η συζήτηση που ανακυκλώνεται εκ νέου σχετικά με την αναγκαιότητα ενός Plan B βασίζεται σε μια αντίληψη ότι μια διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία στην οποία τα επιμέρους μέρη προσέρχονται με σκοπό να πλήξουν αυτόν που κάθεται στην απέναντι μεριά του τραπεζιού.
Αυτή η θέση σημαίνει ότι στην ουσία δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, δηλαδή ότι οι εταίροι – δανειστές μας δεν έχουν κανένα όφελος στο να βρεθεί ένας τρόπος να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της χώρας. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για συμφωνία με αμοιβαίο όφελος. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια ευρύτερη αναγνώριση των μεγάλων αντινομιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης, μέρος των οποίων αποτελεί και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Γ. Μηλιός: Οι συζητήσεις στο Λονδίνο ήταν σε καλό κλίμα
Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκτιμήσεις μας για τις αλλαγές που θα φέρει η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Λονδίνο βρέθηκα σε τρία ανάλογα τραπέζια συζητήσεων. Το ένα οργανώθηκε από την Hellenic Bankers Association (HBA) και ήταν ένα τραπέζι 20 στελεχών διεθνών τραπεζών, που ήταν Έλληνες. Τα άλλα δύο τραπέζια, με περίπου 20 στελέχη διεθνών τραπεζών το καθένα, οργανώθηκαν από την Ντόιτσε Μπάνκ. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκτιμήσεις μας για τις αλλαγές που θα φέρει η επικείμενη κυβερνητική αλλαγή και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ συνηθισμένες, κυρίως στην Ελλάδα. Έχουμε δει, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πολλά στελέχη fund, τραπεζών και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως ερευνητικά ινστιτούτα, ευρωπαϊκά και άλλα. Είναι κατανοητό το ενδιαφέρον ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που βρίσκονται μπροστά μας. Εκεί που επικεντρώθηκε η συζήτηση είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους τέσσερις άξονες που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη, που είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας με έμφαση στο θέμα του ιδιωτικού δανεισμού προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, και το θέμα της ανεργίας το ζήτημα της επανάκτησης της εργασίας δηλαδή του κατώτατου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργειας, της πάταξης της μαύρης εργασίας και το μεγάλο ζήτημα της ριζικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους. Υπήρξε καλό κλίμα στις συζητήσεις. Οι τοποθετήσεις των συνομιλητών μου ήταν από θετικές μέχρι κριτικές, αλλά πάντα εποικοδομητικές και σε καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε ότι είμαστε διαθέσιμοι και για άλλες συναντήσεις είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό με τους ίδιους ή άλλα στελέχη τραπεζών, επενδυτικών σχημάτων και άλλων, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.
Τώρα σχετικά με τον J. Sponer: Τον κύριο αυτόν δεν τον ξέρω, στις κάρτες που έλαβα από τους παρευρεθέντες δεν υπήρχε καμία με το όνομά του.