15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Ο Σόιμπλε για Τσίπρα και επανορθώσεις με τη βοήθεια της Bild

Ημερομηνία:

Την άποψη ότι το ζήτημα του κατοχικού δανείου θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά θα πρέπει να διαχωρίζεται από το θέμα των επανορθώσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τη βοήθεια δημοσιογράφου της Bild, δήλωσε χαρακτηριστικά για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Κάρολο Παπούλια: «Άκουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός από τον ΠτΔ και μίλησε για τις επανορθώσεις στην Ελλάδα».Είχε προηγηθεί η ερώτηση: «Κύριε Σόιμπλε, όταν συναντηθήκατε με τον κ. Σαμαρά, παράλληλα υπήρχε μια συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Τσίπρα. Αυτό πώς το ερμηνεύσατε; Ότι ενώ ήσαστε με τον κ. Σαμαρά παράλληλα κάποιος άλλος μιλούσε για τις γερμανικές επανορθώσεις;»

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, δήλωσε για το θέμα των γερμανικών οφειλών:

«Πρέπει να τονίσουμε δυο πράγματα και να τα διαφοροποιήσουμε κιόλας. Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ και ακόμη κι αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν πλέον αναμνήσεις από αυτή την εποχή, εγώ γεννήθηκα το 1942 και πρέπει να σας πω ότι ακόμη κι εγώ λίγα πράγματα θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά η ευθύνη μας εξακολουθεί να υπάρχει.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει πράγματι να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα των επανορθώσεων, το οποίο ρυθμίστηκε στη συνθήκη του Λονδίνου. Ρυθμίστηκε στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης ειρήνης και όταν στη Γερμανία και στην Ευρώπη έπεσε το τείχος του Βερολίνου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις 2 + 4 και κατόπιν είχαμε τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών  στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Τότε λοιπόν αναφέρθηκε ότι αυτές οι συμφωνίες 2 + 4 είναι εκείνες οι οποίες διαδέχονται τη συμφωνία του Λονδίνου. Τότε συμφώνησε η Ελλάδα και γι’ αυτό λοιπόν εγώ προτείνω το εξής και συστήνω το εξής, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κοινή γνώμη η οποία πρέπει να είναι πεπεισμένη για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να διαφοροποιούμε τα πράγματα και αυτή είναι η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης».

«Άκουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός και μίλησε για τις επανορθώσεις στην Ελλάδα. Κοιτάξτε, εγώ ποτέ δεν περίμενα ότι όταν θα έρθει εδώ θα παραλύσει η ζωή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, με κάθε σεβασμό, έμαθα ότι ο επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα το τι συζήτησαν δε μου το είπαν. Και να μου το έλεγαν, σεβόμενος το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δε θα το σχολίαζα».

Για την οικονομία:

Ο ίδιος παρέπεμψε στο τέλος του 2014 για την όποια συζήτηση νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ή περαιτέρω χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε σε αυτό το πλαίσιο ως προϋπόθεση την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέδειξε ως στόχο της επίσκεψής του στην Αθήνα να αναδείξει η γερμανική κυβέρνηση τη μεγάλη πρόοδο την οποία κατά τη γνώμη του έχει επιτύχει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Αυτή η μεγάλη η προσπάθεια τυγχάνει του δικού μας σεβασμού (…) Βεβαίως υπολείπονται ακόμα πολλά, πρέπει να καταβληθούν ακόμη περισσότερες προσπάθειες. Υπάρχουν προσαρμογές που πλήττουν ουσιαστικά τους Έλληνες με κάθε σεβασμό, γι’ αυτό και το λέμε με απόλυτη σαφήνεια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος συζήτησε στην Αθήνα την προοπτική νέων μέτρων, δήλωσε: «Όχι δεν μιλήσαμε καθόλου για το θέμα αυτό. Και κατ’ αρχήν να σας πω ότι εγώ δεν είμαι η τρόικα και δεν είμαι ούτε και ο καθηγητής από τον άμβωνα ο οποίος θα κάνει μάθημα στην Ελλάδα».

«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο δρόμο που ακολουθεί, κυρίως στην προσπάθεια της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (…) Θα προσφέρουμε βεβαίως και την τεχνογνωσία, τη μεγάλη εμπειρία της γερμανικής τράπεζας ΚFW. Προφανώς και θα χορηγήσουμε και τις απαραίτητες εγγυήσεις (…) Μικρά μέτρα μπορεί να σας φαίνονται αυτά. Είναι όμως στο σύνολό τους όλα σημαντικά, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει όλους μας είναι να επιτύχουμε στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό την ανεργία», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

«Στη δημοκρατία είναι απαραίτητο να υπάρχει αντιπολίτευση. Αλλά ξέρετε υπεύθυνοι και αρμόδιοι για την πολιτική είναι οι κυβερνήσεις. Αυτό είναι και το νόημα της δημοκρατίας», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «εγώ ποτέ δεν περίμενα ότι όταν θα έρθει εδώ θα παραλύσει η ζωή στην Ελλάδα».

Για τους νέους που φεύγουν:

"google ad"

«Πολλές χώρες δυστυχώς έχουν ν’ αντιμετωπίσουν την αφαίμαξη εγκεφάλων, το brain drain. Αυτό πρέπει να πάψει να είναι πραγματικότητα. και στη Γερμανία πολλοί φώναζαν πριν από αρκετό καιρό ότι μας εγκαταλείπουν ταλαντούχοι νέοι και φεύγουν, αλλά ξέρετε κάτι, Ξανάρχονται αυτοί πίσω. κι όταν ξανάρχονται, ακόμα καλύτερα γιατί έχουν τα καλύτερα προσόντα που απέκτησαν ανά τον κόσμο.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...