16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ο φοίνικας της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ανοιχτή επιστολή προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά απέστειλε η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Χανίων σχετικά με τον Κρητικό φοίνικα και τα εισαγόμενα φοινικοειδή στην οποία αναφέρει:Είναι γεγονός τα φοινικοειδή δίνουν ένα τροπικό χρώμα στους τουριστικούς προορισμούς. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο τις τελευταίες 2 δεκαετίες έγινε μεγάλη εισαγωγή συγκεκριμένου είδους φοίνικα  από την Τυνησία  και την Αίγυπτο  και ακόμη μεγαλύτερη αναπαραγωγή του από τα φυτώρια της περιοχής μας.

Μαζί όμως με τους εισαγομένους φοίνικες  ήρθε αργότερα και το σκαθάρι που έκανε πραγματική επέλαση καταστρέφοντας  σε μεγάλο βαθμό τους βορειοαφρικανικούς εισαγόμενους φοίνικες  ενώ για την καταπολέμηση του τον περιβάλλον επιβαρύνθηκε με ποσότητες τοξικών δηλητηρίων.

Είναι απορίας άξιο γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν προωθήθηκε η διάδοση του εγχώριου γηγενή φοίνικα  ο οποίος αποδείχτηκε ανθεκτικός και απρόσβλητος από το σκαθάρι , πλήρως εγκλιματισμένος με τις τοπικές συνθήκες.

Ο ντόπιος φοίνικας  συναντιέται μεμονωμένα σε κάποια παλιά σπίτια και σε πιο μεγάλους πληθυσμούς στην Χρυσοσκαλίτισσα, στην Πρέβελη και φυσικά στο Βάι. Η μόνη πόλη στην Κρήτη που τον τίμησε (ίσως λόγω της γειτνίασης με το Βάι ) φυτεύοντας τον στο παραλιακό μέτωπο της είναι η Σητεία. Στην πόλη μας στην Δυτική Τάφρο δίπλα στα τείχη συναντιέται ένας τέτοιος φοίνικας.

Οι ξένοι τουρίστες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν ακούνε ότι  υπάρχει είδος ντόπιου φοίνικα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά που έχει προσαρμοστεί και ευδοκιμεί στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες.

Θα μπορούσε με πρωτοβουλία  της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Δημοτική Αυτοδιοίκηση να προωθηθεί πρόγραμμα με την χρηματοδότηση της Ε.Ε.  για την στήριξη και διάδοση του τοπικού φοίνικα της Κρήτης το οποίο θα περιλάμβανε φυτώρια αναπαραγωγής του και διάθεσης του σε ενδιαφερόμενους για αγορά του, ιδιώτες και επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, δημοτικούς χώρους, πλατείες  κλπ. καθώς και φυλλάδια για την προβολή του και με τα χαρακτηριστικά του, οδηγίες  για την φροντίδα του κλπ.

Προτείνουμε να γίνει μια συνάντηση της Περιφερειακής και  Δημοτικής Αυτοδιοίκησης όπου με την συμμετοχή της καθ ύλη αρμόδιας Υπηρεσίας  της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης  και του ΜΑΙΧ να συζητηθούν και να  παρθούν οι  αποφάσεις για τις απαραίτητες ενέργειες  σε σχέση με τα παραπάνω.

 Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος: Ι. Κουκουράκης

Η Γεν. Γραμματέας: Γ. Ατσαλάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...