22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τους τρομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’αυτό στηρίζουν Σαμαρά

Ημερομηνία:

Η θεαματική δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει πολύ τις συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη για τον λόγο αυτό είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους το σημερινό πρωθυπουργό Α.Σαμαρά τον οποίο ελέγχουν απολύτως.

Του Γιώργου Δαράτου

Η θεαματική δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει πολύ τις συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη που προβλέπουν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και για τον λόγο αυτό είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους το σημερινό πρωθυπουργό Α.Σαμαρά τον οποίο ελέγχουν απολύτως.

Δεν είναι τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ολλανδού ΥΠΟΙΚ Γέρουν Ντέισελμπλουμ, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο (Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων), σύμφωνα με τις οποίες οι εταίροι της Ελλάδας θα την στηρίξουν τόσο για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια, όσο και για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της. Οι τομείς στους οποίους θα ρίξουν το βάρος τους οι χώρες του της Ευρωζώνης είναι ο δημόσιος τομέας, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι ιδιωτικοποιήσεις .

Σύμφωνα με τον κ.Ντέισελμπλουμ, το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων για την Ελλάδα στο Eurogroup θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη το Φθινόπωρο με τον τελικό καθορισμό των δανειακών αναγκών της χώρας και η δεύτερη τον Απρίλιο για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της με στόχο προφανώς να επηρεασθούν ευνοϊκά υπέρ της σημερινής κυβέρνησης οι Έλληνες ψηφοφόροι στις βουλευτικές εκλογές, που θέλουν να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές.

Ο ίδιος είπε στους ευρωβουλευτές ότι το αναθεωρημένο Ελληνικό Πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται και αναμένεται η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα μπορέσει να βγει τότε η Ελλάδα μόνη της στις Αγορές και για τον λόγο αυτό κρίνει ότι είναι επιβεβλημένη η περαιτέρω στήριξη της οικονομίας της. «Υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η περαιτέρω στήριξη αυτής της χώρας είναι επιβεβλημένη» είπε ο κ.Ντέισελμπλουμ και συμπλήρωσε ότι «έχουμε δεσμευθεί να στηρίξουμε την Ελλάδα μέχρι να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις Αγορές υπό την προυπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και τους όρους του Μνημονίου».

Ενώ όλοι είναι ικανοποιημένοι από την προοπτική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, παραμένει η αρνητική εικόνα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, που « δεν πάνε καλά», τόνισε ο ίδιος, τις οποίες και χαρακτήρισε απαραίτητες για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Προγράμματος, αλλά και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ανησυχώ ,είπε ο κ.Ντέισελμπλουμ, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βλέποντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική υποστήριξη τους. Αλλά ,θέλοντας να μετριάσει την πρώτη αρνητική εντύπωση των λόγων του, πρόσθεσε ότι ανάλογο πρόβλημα καταγράφεται και σε άλλες χώρες–μέλη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η δεύτερη αναθεώρηση του Ελληνικού Προγράμματος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της πορείας του από την τρόικα.

Σε πρώτη φάση θα εξετασθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, ένα σημείο στο οποίο υπάρχει πλέον συναίνεση ότι θα χρειασθεί πρόσθετους πόρους. Η συζήτηση για το θέμα αυτό στο Eurogroup θα αρχίσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο με την λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Αρνήθηκε πάντως ο ίδιος να δεσμευθεί από τώρα λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλήσει με ακρίβεια «για τον χαρακτήρα, το μέγεθος και τους όρους ενός νέου Ελληνικού Προγράμματος» ,αλλά τόνισε πως η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι αυτή να επιστρέψει στις Αγορές, όπως έχουν δεσμευθεί οι χώρες- μέλη της στη σύνοδο τους το Δεκέμβριο του 2012. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελληνική πλευρά θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους θα απασχολήσει τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2014. Και το πρόσχημα που βρήκε να προβάλλει ο κ.Ντέισενμπλουμ είναι ότι μόνο τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, της Eurostat για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2013 μαζί με την διαπίστωση αν πράγματι θα έχει πετύχει η χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ.Ντέισενμπλουμ, μολονότι δεν το είπε χθες ανοικτά, θεωρεί βέβαιη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος γι’αυτό και αναφερόμενος στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, μίλησε για την ανάγκη νέας μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων της χώρας. Επιπλέον, δεν απέκλισε την πιθανότητα να αυξηθεί το ποσοστό της κοινοτικής συγχρηματοδότησης των έργων και προγραμμάτων, που θα συνταχθούν από τον Ιανουάριο του χρόνου στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ της επταετίας 2014-2020.

Πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες , σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντέισελμπλουμ, έλεγαν ότι είναι σαφές πως οι κοινοτικοί εταίροι της Ελλάδας θέλουν βουλευτικές εκλογές την προσεχή Άνοιξη και θα χρησιμοποιήσουν κάθε οικονομικό μέσον, που έχουν στη διάθεση τους προκειμένου να στηρίξουν στην Ελληνική κοινή γνώμη τον δικό τους υποψήφιο, τον κ. Α. Σαμαρά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ