16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Πάνω από 2 δισ. ευρώ διαχειρίστηκε το ‘μαϊμού’ Fund με εμπλοκή του πρόξενου της Ουκρανίας στην Κρήτη και Κρητικού χρηματιστή

Ημερομηνία:

Γνωστός εφοπλιστής που είναι κατηγορούμενος για άλλες υποθέσεις, είναι μεταξύ των θυμάτων του κυκλώματος που εξαπατούσε επενδυτές, το οποίο, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την μεγάλη διεθνή υπόθεση, οργανώθηκε και δρούσε επί σχεδόν μία δεκαετία από έναν χρηματιστή-διαχειριστή κεφαλαίων, τον Κρητικό Γ. Λίτινα και έναν εμφανιζόμενο ως ιδρυτή σειράς επενδυτικών εταιριών, επίτιμο πρόξενο Ουκρανίας στην Κρήτη.

 Τεράστιων διαστάσεων στα χρονικά των οικονομικών εγκλημάτων αποτελεί η υπόθεση  εξαπάτησης εκατοντάδων επιχειρηματιών σε Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ουκρανία κλπ. την οποία είχαν στήσει επί σειρά ετών 5 αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνέλαβε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε άλλα 25 μέλη.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα, μέσω της σύστασης πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων – Funds και χρησιμοποιώντας Offshore εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς «παραδείσους» δεκάδων χωρών παγκοσμίως, εξαπατούσαν επενδυτές από διάφορες χώρες καθώς και στην Ελλάδα, υποσχόμενοι στα θύματά τους μεγάλα κέρδη και αποδόσεις, τα οποία καρπώνονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά που διακινήθηκαν σε 60 Offshore αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 500 εκάτ. ευρώ διακινήθηκαν με νομιμοφανή τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και το υπόλοιπο 1,5 δισ. είναι “μαύρο χρήμα”!

Οι Offshore αυτές βρίσκονται σε διάφορους γνωστούς “φορολογικούς παραδείσους”, στο Μπελίζ, στις Σεϋχέλλες, στι βρετανικές Παρθένες Νήσους κλπ. και τις διαχειρίζονταν κυρίως τρεις επενδυτικές εταιρείες Fund, για τις οποίες χρειάστηκαν μήνες οι αξιωματικοί της Ασφάλειας να κατανοήσουν την δομή τους αφού ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη και ενώ αρχικά έδειχναν πως τις διαχειρίζονταν διαφορετικά άτομα, στην ουσία και πίσω από όλα αυτά υπήρχε ένα άτομο και μία “μητρική” εταιρεία.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας Έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριότητες στην Ουκρανία, ο οποίος μάλιστα ήταν και επίτιμος πρόξενος εκεί, ενώ πρωταγωνιστής στην υπόθεση φέρεται και ένας 47χρονος Έλληνας χρηματιστής, παλιός γνώριμος των Αρχών, με «ειδικότητα» στα διεθνή χρηματιστήρια και επενδύσεις μεγάλων κεφαλαίων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το ΣΔΟΕ για υπόθεση “πυραμίδας”.

Η λεία των απατεώνων από την μέχρι τώρα δραστηριοποίησή τους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξεπερνά τα 350-370 εκατομμύρια ευρώ που καρπώθηκαν από τις δήθεν αποδόσεις που έταζαν, ενώ φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες που έχουν πέσει θύματα τους είναι εκατοντάδες και  κυρίως στην Ελλάδα, την Μ. Βρετανία και την Ουκρανία. Αύριο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις στην Ασφάλεια Αττικής σχετικά με όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης.

Βάσει του κατηγορητηρίου, για τους δύο κατηγορούμενους «τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν,είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους, είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι».

Στην δικογραφία αναφέρεται επίσης πως οι δύο πρωταγωνιστές, «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα-επενδυτές, και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς, που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως. Προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία δήθεν, η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς».

Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης πως η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον χρηματιστή, ο οποίος βάσει των συμβάσεων, είχε οριστεί ως διαχειριστής τους. Ο ρόλος του πρόξενου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στον πρόξενο, στο πλαίσιο του όλου εγχειρήματος εξαπάτησης «ήταν η μεσολάβηση προκειμένου να απονεμηθεί στον χρηματιστή ο τίτλος του «ανθρώπου της χρονιάς» στην Ουκρανία και αφετέρου να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του κρατικού οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου». Μάλιστα, όπως καταλογίζεται στον πρόξενο, οι τίτλοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου, προορίζονταν για αυτόν λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη, τους οποίους όμως αποποιήθηκε προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο του.

Τα μέλη της Οργάνωσης, φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ, ώστε να φαίνονται ως κέρδη τυχερών παιχνιδιών.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...