25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Πάπας Φραγκίσκος: Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί – “Οι γύπες ήδη κάνουν κύκλους”

Ημερομηνία:

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως αποδεικνύεται από «αλληλένδετα στοιχεία» που είναι εμφανή στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και σε άλλες συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Πριν από μερικά χρόνια, μου πέρασε από το μυαλό να πω ότι βιώνουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που γίνεται αποσπασματικά», είπε ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας σε μια συνέντευξη στις 19 Μαΐου σε ιησουιτικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. «Σήμερα, για μένα, έχει κηρυχτεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Ο Πάπας σημείωσε ότι ενώ οι μάχες στην Ουκρανία «αγγίζουν περισσότερο τις ευαισθησίες μας», οι πόλεμοι είναι επίσης σε εξέλιξη σε μέρη όπως η βόρεια Νιγηρία και η Μιανμάρ, «και κανείς δεν ενδιαφέρεται». Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να πάρουμε μια παύση για σκέψη».

Τι συμβαίνει στην ανθρωπότητα που είχε τρεις παγκόσμιους πολέμους σε έναν αιώνα…; Πρέπει να σκεφτείτε ότι σε έναν αιώνα έγιναν τρεις παγκόσμιοι πόλεμοι, με όλο το εμπόριο όπλων πίσω από αυτό.

Αναγνωρίζοντας την κριτική για την αποτυχία του να καταδικάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τα προηγούμενα σχόλιά του που υποδηλώνουν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας μπορεί να είχε προκαλέσει την κρίση, ο ποντίφικας αρνήθηκε ότι ήταν «υπέρ του Πούτιν». Είπε ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός θα ήταν «απλουστευμένος και εσφαλμένος».

«Είμαι απλώς κατά της μετατροπής μιας σύνθετης κατάστασης σε διάκριση μεταξύ καλών και κακών, χωρίς να λαμβάνω υπόψη τις ρίζες και τα προσωπικά συμφέροντα, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα» , είπε. «Ενώ γινόμαστε μάρτυρες της αγριότητας και της σκληρότητας των ρωσικών στρατευμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα και να επιδιώκουμε να τα λύσουμε».

Ερωτηθείς πώς οι Ιησουίτες συντάκτες πρέπει να αναφέρουν τη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη με τρόπο που να συμβάλλει σε ένα ειρηνικό μέλλον, ο Φράνσις απάντησε:

«Πρέπει να ξεφύγουμε από υπεραπλουστεύσεις αφηγημάτων όπως της Κοκκινοσκουφίτσας. Η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν καλή και ο λύκος ο κακός. Εδώ, δεν υπάρχουν μεταφυσικά καλοί και κακοί, αφηρημένα. Κάτι παγκόσμιο αναδύεται, με στοιχεία που είναι στενά συνυφασμένα μεταξύ τους». 

Προειδοποίησε επίσης να μην εστιάσουμε μόνο στη «βαρβαρότητα και την αγριότητα» της σύγκρουσης. «Ο κίνδυνος είναι ότι βλέπουμε μόνο αυτό, το οποίο είναι τερατώδες, και χάνουμε όλο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ίσως με κάποιο τρόπο είτε προκλήθηκε είτε δεν αποφεύχθηκε. Σημειώνω επίσης το ενδιαφέρον για δοκιμή και πώληση όπλων. Είναι πολύ λυπηρό, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που διακυβεύεται».

Ο Φραγκίσκος επαίνεσε τον ηρωισμό του ουκρανικού λαού στην υπεράσπιση της χώρας τους, αλλά επεσήμανε τα εξωτερικά συμφέροντα που τους θέτουν σε κίνδυνο. «Αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια κατάσταση παγκοσμίου πολέμου, παγκόσμιων συμφερόντων, πωλήσεων όπλων και γεωπολιτικής οικειοποίησης, που οδηγεί στον μαρτυρικό θάνατο έναν ηρωικό λαό» , είπε.

Ο ποντίφικας επανέλαβε την ανησυχία του, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να υποκίνησε τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας κατά του Κιέβου. Θυμήθηκε μια συνομιλία με έναν αρχηγό κράτους, τον οποίο χαρακτήρισε μόνο ως «σοφό άνθρωπο», μερικούς μήνες πριν από την έναρξη των μαχών. «Μου είπε ότι ανησυχούσε πολύ για τον τρόπο που ενεργούσε το ΝΑΤΟ. Τον ρώτησα γιατί, και είπε:

«Γαβγίζουν στις πύλες της Ρωσίας και δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ρώσοι είναι αυτοκρατορικοί και δεν θα επιτρέψουν σε καμία ξένη δύναμη να τους πλησιάσει».

Ο Φραγκίσκος προειδοποίησε επίσης ότι αφότου πολλοί από τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας  «άνοιξαν τις καρδιές τους» στις γυναίκες και τα παιδιά που εγκατέλειψαν τη χώρα τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, η υποστήριξη προς τους πρόσφυγες έχει ήδη «ψυχρανθεί». Και πρόσθεσε:

«Ποιος θα φροντίσει αυτές τις γυναίκες; Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα ​​από τη συγκεκριμένη δράση της στιγμής και να δούμε πώς θα τους υποστηρίξουμε ώστε να μην γίνουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων ή να καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν, επειδή οι γύπες ήδη κάνουν κύκλους».

"google ad"

Φωτογραφία: depositphotos.com

rt.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακριτικές αποστάσεις Μαξίμου από την Ντόρα Μπακογιάννη

«Οι ελληνικές θέσεις παραμένουν οι ίδιες που ίσχυαν διαχρονικά»....

“Η Επιστήμη προς όφελος των αναγκών των πολλών ή των λίγων;”- Εκδήλωση στα Χανιά από το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Χανίων της...