14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πέθανε ο σατιρικος ποιητής Παύλος Πολυχρονάκης – Συλλυπητήριες δηλώσεις Δήμαρχου και Αντιπεριφερειαρχη Χανίων

Ημερομηνία:

Ο Παύλος Πολυχρονάκης γεννήθηκε το 1939 στο Βαρυπετρο. Υπήρξε ποιητής, συγγραφέας και εμπνευστής του παγκόσμιου διαγωνισμού έμμετρης σάτιρας, ενω διακρίθηκε (1955-1965) ως αθλητής του Κύδωνα Χανίων και στις ρίψεις και στο δέκαθλο.

Είχε τιμηθει από την Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου με τον τίτλο του «άρχοντα χαροποιού».

Εκατοντάδες ποιήματά του είχαν δημοσιευθεί τόσο στα “Χανιωτικα Νέα” όσο και στον “Αγώνα της Κρήτης”. Πέραν των ποιημάτων που απόστελλε στις εφημερίδες, ειχε εκδώσει και σειρά βιβλίων και σατιρικών συλλογών.

Εργάστηκε ως λογιστής ενώ για μια περίοδο είχε και τη θέση του διευθυντή των Φυλακών Χανίων.

Τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Παύλου Πολυχρονάκη εκφράζει ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε γραπτή δήλωσή του:

«Μας προκάλεσε βαθιά θλίψη η είδηση του θανάτου του Παύλου Πολυχρονάκη, ενός αξιόλογου συμπολίτη μας, η συμβολή του οποίου ήταν σημαντική πέραν των άλλων και στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Μέσα από την έμμετρη σάτιρα και το ιδιαίτερο χιούμορ του ο Παύλος Πολυχρονάκης προκαλούσε το γέλιο, αλλά και τον προβληματισμό, οδηγώντας μας συχνά στην αυτοκριτική. Μάλιστα, με το έργο και τη δημιουργική κοινωνική του παρουσία, ο εκλιπών άφησε το αποτύπωμά τουστην κοινωνία μας.

Εκ μέρους και του Δημοτικού μας Συμβουλίου,εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήριαστην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Παύλου Πολυχρονάκη εξέδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής. Στη δήλωσή του επισημαίνει:

“Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Παύλου Πολυχρονάκη, ενός σημαντικού πολίτη των Χανίων, που η συμβολή του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας υπήρξε ξεχωριστή, ενώ ταυτόχρονα υπηρέτησε με συνέπεια, ήθος και ακεραιότητα από υψηλόβαθμη θέση τον Δημόσιο Τομέα.

Ποιητής, Συγγραφέας και Δημιουργός του Παγκόσμιου Διαγωνισμού της Έμμετρης Σάτιρας, ο Παύλος Πολυχρονάκης άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Κοινότητά μας, με τον αριστοφανικό λόγο του. Μας έκανε να γελάσουμε, να προβληματιστούμε, μας προσκάλεσε και μας προκάλεσε να κάνουμε κριτική, αλλά και την αυτοκριτική μας, αναδεικνύοντας τις παθογένειες της κοινωνίας μας, πάντα με το ιδιαίτερο χιούμορ του.

Με το έργο του θα βρίσκεται για πάντα ανάμεσά μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά του και τους οικείους του.”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...