18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Παγκόσμια ανησυχία: 2 νεκροί από «αδέσποτους» ρωσικούς (;) πυραύλους που έπεσαν σε χωριό της Πολωνίας – Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Ημερομηνία:

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολωνία όταν δύο «αδέσποτοι» πύραυλοι έπεσαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως καταγγέλλει η Βαρσοβία.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν οι πύραυλοι προσγειώθηκαν στην Πολωνία ως αποτέλεσμα του μαζικού βομβαρδισμού της Ρωσίας κατά των ουκρανικών πόλεων νωρίτερα σήμερα, όπου εκτοξεύτηκαν πάνω από 100 πύραυλοι, αφού η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στο έδαφός της υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ως πιθανό ενδεχόμενο φέρεται η κατάρριψη του πυραύλου από την ουκρανική άμυνα και να άλλαξε την τροχιά πτήσης, ή η εισαγωγή από τους Ρώσους λανθασμένων δεδομένων, με αποτέλεσμα ο πύραυλος να πέσει σε πολωνικό έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καθημερινής του ενημέρωσης, ανέφερε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν μπορεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν σε πολωνικό έδαφος, παρά την φερόμενη «επιβεβαίωση» της είδησης ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επικαλούνται τα δυτικά ΜΜΕ ως πηγή της πληροφορίας. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

«Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους). Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά όμως και το ελέγχουμε» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας πως η χώρα θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, κάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ.

Οι πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Przewodów, σε εγκαταστάσεις σιτηρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο. Αναλυτές υποστήριξαν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν η Λβιβ, μια ουκρανική πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υποχρέωση παροχής άμυνας σε μέλος που δέχεται επίθεση, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση της είδησης από ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Τα συλλυπητήριά μου στα αδέρφια μας τους Πολωνούς. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους, αλλά και εδάφη του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα», ανέφερε στο twitter ο υπουργός Αμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς.

Την ίδια ώρα, η Εσθονία διαβουλεύεται με τους συμμάχους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία και λέγοντας ότι τα νέα είναι ανησυχητικά.

Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Συνομιλούμε με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία», έγραψε το υπουργείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό. Είμαστε σε επικοινωνία με την Πολωνία για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημερινά γεγονότα. Όπως είναι λογικό, το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της επικράτειάς του και η δέσμευση της Εσθονίας για συλλογική άμυνα είναι ακλόνητη. Μιλάμε με τους Συμμάχους μας για μια ενιαία και αποφασιστική απάντηση», είπε σε δήλωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Urmas Reinsalu.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...