21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΠΑΛΙΓΚΡΕΜΝΟΣ SOS – Κινητοποίηση πολιτών την Κυριακή για την προστασία του Παλίγκρεμνου

Ημερομηνία:

Κάλεσμα για την υπεράσπιση του Παλίγκρεμνου, όπου γίνονται οι χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας, απευθύνει μέσω ανακοίνωσής της η Κίνηση για την Προστασία του Παλίγκρεμνου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι άνθρωποι της περιοχής τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούν σοκαρισμένοι τα χωματουργικά μηχανήματα να αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το εμβληματικό τοπόσημο του Πλακιά, με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας. Μια επένδυση που από το 2019 που έγινε γνωστή, βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το κάλεσμα αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί συγέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 15 Μάη στις 11 το πρωί, στον Πλακιά.

Η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τα χωματουργικά μηχανήματα να αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το εμβληματικό τοπόσημο του Πλακιά, τον Παλίγκρεμνο, με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας. Μια επένδυση που από το 2019 που έγινε γνωστή, βρίσκει αντίθετη την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο εντυπωσιακός Παλίγκρεμνος με την κατακόρυφη, κατοπτρική επιφάνεια στην οποία φαίνονται πάρα πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει εκτός από πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και αναρριχητές και δύτες από όλον τον κόσμο.

Η θέση αυτή μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, και στον οδηγό για την γεωλογία στην Κρήτη. Επιπρόσθετα έχει μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία
καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Τον χαρακτήρα αυτό και την αξία του Παλίγκρεμνου υπογραμμίζει και νομοθετεί το ΣΧΟΟΑΠ του τ.Δ. Φοίνικα, που δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, καθώς και πολλές μελέτες, κείμενα και εισηγήσεις από πλήθος φορέων όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου κ ά, που προτείνουν την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου τοπίου-μνημείου.

Το κράτος που σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση αδιαφόρησε. Η μαζική αντίθεση των τοπικών φορέων και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις για το έργο δεν πτόησαν κανέναν, η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε.Ρεθύμνου παρακάμφθηκε με την θετική γνωμοδότηση από το κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα.

Το μήνυμα της πολιτείας για άλλη μια φορά είναι σαφές: Η φύση, τα μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά, τα πάντα προσφέρονται βορά στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την αρνητική έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την χωροθέτηση της επένδυσης, οι υπόσκαφες κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής θα συντελέσουν στην διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

Από τον Δήμο Αγ. Bασιλείου, γίνεται προσπάθεια να σταματήσει έστω και τώρα η ύβρις και το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα του καθενός.

Έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον Παλίγκρεμνο τώρα που μας χρειάζεται όλους. Ένας δύσκολος και μακρύς αγώνας ξεκινά.

"google ad"

Την Κυριακή 15-5-22 όλοι οι δρόμοι της Κρήτης οδηγούν στον Πλακιά για να φτιάξουμε μια αγκαλιά και ασπίδα προστασίας στο μοναδικό αυτό μέρος.

Στις 11 το πρωί, ας είμαστε όλοι εκεί για να δηλώσουμε την απόφαση μας να υπερασπιστούμε τον Παλίγκρεμνο.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...