16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Παρέλυσε το εθνικό οδικό δίκτυο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Μαζική η συμμετοχή

Ημερομηνία:

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν σε όλη την χώρα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και την φορολογία, με τις διαμαρτυρίες τους να περιλαμβάνουν και σήμερα κλείσιμο εθνικών δρόμων, αποκλεισμό τελωνείων, μπλόκα και συμβολικές καταλήψεις, ενώ ήδη οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς των Τεμπών και της Εγνατίας Οδού.

Βασικά σημεία διαμαρτυρίας σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αποτελούν τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία και τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, τα οποία θα κλείσουν συμβολικά, ενώ οι αγρότες απέκλεισαν επίσης τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια. 

Ήδη, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού,αλλά των εθνικών οδών, όπου έχουν στήσει μπλόκα οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, αφού από τις 12 το μεσημέρι και για ένα δίωρο, άλλοι πεζή, άλλοι με τα τρακτέρ τους, είχαν «καταλάβει» τα οδοστρώματα.
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πάνω στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ (Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), στο μπλόκο των Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, το φορολογικό κα τα προβλήματα του κλάδου τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 500, ενώ προς ενίσχυση του μπλόκου έχουν φθάσει και αγρότες με αγροτικά αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες από τις δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τους υπολοίπους. Επίσης, «συμβολικά» έχουν γυρίσει κάθετα μερικά τρακτέρ.

Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη χθες από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, πρόκειται να διαρκέσει δύο ώρες.

Πάνω από 3000 αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας

Παράλληλα, ο κόμβος της Κουλούρας αριθμεί περισσότερους από 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οδηγούς λεωφορείων και ταξί, αλλά και πολίτες από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, έστειλε το μήνυμα στους προέδρους της αντιπολίτευσης: «Παρακολουθείτε στενά τον ξεσηκωμό του πρωτογενούς τομέα και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει και η δική σας η σειρά αν κινηθείτε σε αντίστοιχες ράγες πολιτικής, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πεζή έκλεισαν και στα δύο ρεύματα την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, εκείνοι που κρατούν το μπλόκο στο Νησέλι Αλεξάνδρειας, με τον συντονιστή, Παναγιώτη Μεσαλά, να τονίζει: «Σήμερα τελειώνουμε με τις συμβολικές κινητοποιήσεις και αύριο στη συνάντηση των Τεμπών θα ληφθούν αποφάσεις για να έρθει το “μπλάκ άουτ” στη χώρα».

Συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και τα μπλόκα: στην είσοδο των Γιαννιτσών, τον περιφερειακό δρόμο στον κόμβο Μανδάλου, τη Χαλκηδόνα και τα διόδια Μαλγάρων. Μπλόκο ετοιμάζεται και στα Νέα Μουδανιών Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται ήδη περισσότερα από 200 τρακτέρ.

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παράδρομοι. Στον νομό Σερρών και Δράμας βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες διαμαρτυρίας. Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τα δύο.

Όπως υπολογίζουν οι αγρότες, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες στους δρόμους βρίσκονται 6.000 τρακτέρ, τα οποία όλο και θα αυξάνονται, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την σαρωτική τους διαμαρτυρία.

Κάνουν, δε, λόγο για ‘‘συμμετοχή άνευ προηγουμένου”. 

Ήδη στη Νίκαια, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 τρακτέρ έχει ουσιαστικά κλείσει η Εθνική Οδός από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Απέκλεισαν την εθνική οδό οι αγρότες στην Κόρινθο

"google ad"

Συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού, στο ύψος του εμπορικού κέντρου Κορίνθου, πραγματοποιούν από τις 13:00 οι αγρότες της Κορινθίας.

Οι αγρότες, οι οποίοι έφτασαν από το Κιάτο και τη δυτική, κυρίως, Κορινθία, έχουν δημιουργήσει μπλόκο πλησίον του εμπορικού κέντρου και διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στο σημείο του μπλόκου βρίσκονται περίπου 400 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ περίπου 750 αγρότες πραγματοποιούν κατάληψη στην παλαιά εθνική οδό.

Έκλεισαν την εθνική οι αγρότες στη Λαμία 

Για μια ώρα έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία, οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στο 209 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης, με περίπου 250 τρακτέρ.

Συνολικά, στη Φθιώτιδα βρίσκονται, σε διάφορα σημεία, περισσότερα από 600 τρακτέρ, τα οποία οι συνδικαλιστές προσπαθούν να μεταφέρουν, έως την Κυριακή, στον κόμβο της Ανθήλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλόκο. Μέχρι στιγμής, εκτός από τα 250 στον κόμβο της Ανθήλης, υπάρχουν 120 τρακτέρ στο 43ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού, στην περιοχή Δρούγος, 80 έξω από την πόλη του Δομοκού, 50 στο λιμάνι της Στυλίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν αυτά στην Ανθήλη και 100 τρακτέρ στον κόμβο στις Λιβανάτες, στο 140 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.

Επίσης, σήμερα συγκεντρώνονται περίπου 60 τρακτέρ στην περιοχή του Μώλου, κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, θα κλείνει καθε μεσημέρι στις 12:00 για περίπου μία ώρα, ενώ από τη Δευτέρααναμένεται να πάρουν νέες αποφάσεις.

Σημειώνεται, ότι παρά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού, η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά από τους παράδρομους, τους οποίους οι αγρότες είχαν αφήσει ελεύθερους, όπως επίσης ελεύθερο ήταν και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στο τέλος, καθώς όλα αυτά τα μέτρα δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε στο σπίτι μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Συλλόγου, Δημήτρης Δημογιάννης, ο οποίος είναι επικεφαλής στο συγκεκριμένο μπλόκο.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, έως την Κυριακή αναμένουν και νέα τρακτέρ από τα καμποχώρια της Λαμίας, όπως επίσης αναμένουν να εξελιχθούν οι συζητήσεις τους για να συγκεντρωθούν τρακτέρ και από άλλες περιοχές στη Λαμία.

Τέλος, λίγο μετά τις 13:30 και για μισή ώρα, οι αγρότες που βρίσκονται στις Λιβανάτες έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα, στο 140ο χιλιόμετρο, ωστόσο η κυκλοφορία εξελισσόταν κανονικά από το παράπλευρο δίκτυο.

Μπλόκο στα τελωνεία Κήπων και Καστανέων από τους αγρότες του Έβρου

Σε αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, προχώρησαν για σήμερα από τις 12 έως και τις 2.00 το μεσημέρι, οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 τρακτέρ στον κόμβο των Καστανέων Ορεστιάδας, 150 στους Ψαθάδες Διδυμοτείχου, σημεία στα οποία θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων. Τέλος, από νωρίς το πρωί, τα αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν και στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου.

Συστράτευση στα Τέμπη το Σάββατο 

Μαζική συγκέντρωση αναμένεται το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, με τους αγρότες των Τεμπών καλούν συναδέλφους τους απ’ όλα τα μπλόκα της Ελλάδας για συντονισμό των κινήσεων.

Την ίδια στιγμή, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το φορολογικό, τοασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής από μηδενική βάση. Διαφορετικά διαμηνύουν ότι από τη Δευτέρα θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο επ ‘ αόριστον όλων των μπλόκων στην εθνική οδό.

Συμβολικοί αποκλεισμοί στο μπλόκο της Αλεξάνδρειας 

Συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποίησαν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας με τον συντονιστή του μπλόκου, Παναγιώτη Μεσαλά να αναφέρει ότι στις «12-2 το μεσημέρι θα συμμετάσχουμε και εμείς δυναμικά στην προγραμματισμένη κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί σε όλη την Ελλάδα».

Συχνότερους και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς περιλαμβάνει το μενού του μπλόκου που έχει στηθεί στα διόδια των Μαλγάρων με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αχιλλέα Καμπούρη να υπογραμμίζει και εμείς 12-2 θα κλείσουμε τα διόδια και από την Κυριακή θα έχουμε στο πλευρό μας και τους αυτοκινητιστές -νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες-».

Επεισοδιακή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών – Πέταξαν αβγά και έκαψαν αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, πορεία διαμαρτυρίας  στο κέντρο των Σερρών και επισκέψεις στα γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Προμαχώνα, που αριθμεί πλέον περισσότερα από 1.500 τρακτέρ. 

Μάλιστα, υπήρξαν και επεισόδια στην πορεία, καθώς κατέβασαν αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στην πόλη, ενώ έριξαν και αβγά.

Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν συμβολικά τα σύνορα, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

Μεγαλώνει το μπλόκο της Πέλλας 

Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους χθες αργά το βράδυ έστησαν μπλόκο στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου.

Εκτεταμένες κινητοποιήσεις και στην Ήπειρο 

Δυναμικές είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και στην  Ήπειρο. Συγκεκριμένα, σήμερα, στις 11 το πρωί στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς. Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, προειδοποιούν, μάλιστα, ότι θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.

Στην Άρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν το μεσημέρι της Τετάρτης μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ‘Αρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωαννινα.

Συμβολικά κλειστό το τελωνείο της Εξοχής 

Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας «στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας, έχοντας στο πλευρό μας και άλλους επαγγελματικούς φορείς». Το τελωνείο Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη 13.00 το μεσημέρι. 

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες στην Πελοπόννησο 

Οι αγρότες της Πελοπόννησου παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας και σήμερα, από νωρίς το πρωί, ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία χθες δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης.

Στη Λακωνία μάλιστα οι αγρότες στήνουν και δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.

Θα αποκλείσουν τον κόμβο Αρχανών στο Ηράκλειο

Στον αποκλεισμό του κόμβου στην είσοδο των Αρχανών Ηρακλείου προχωρούν αύριο, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 09:00, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις συναδέλφων τους από όλη την Ελλάδα.

Οι αγρότες των Αρχανών και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναμένεται να κλείσουν τον κόμβο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, τονίζουν ότι με την κινητοποίηση αντιδρούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία, όπως αναφέρουν, εάν εφαρμοσθούν θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες της χώρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...