20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρέμβαση ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Την «κινητοποίηση των κατοίκων στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Λασιθίου έχει προκαλέσει η αλλαγή χρήσης γης και η αλλοίωση της ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας της περιοχής με επιπρόσθετες σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, λόγω των ανεμογεννητριών», καταγγέλλει, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου προβλέπει εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά και αποθηκευτικά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων, ακόμα και σε περιοχές υποτίθεται προστατευόμενες, τις Νatura, αλλά και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθιστώντας την Κρήτη σε πρωταθλήτρια εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ ανάμεσα στα μη διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας νησιά».

Σύμφωνα με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, πρόκειται για ένα “τείχος” ανεμογεννητριών και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με τη Σητεία να αποτελεί τον πρώτο δήμο σε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, στην Κρήτη, ενώ στην Ιεράπετρα υλοποιούνται τεράστια project ΑΠΕ ακόμα και σε αρχαιολογικό χώρο στην Επισκοπή.

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες έχουν ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη, αφού προωθώντας και υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη ενισχύουν το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε τα μονοπώλια να εκμεταλλεύονται και να εμπορευματοποιούν τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον με τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία», αναφέρεται στην ερώτηση, ενώ τονίζεται ότι «με πρόσχημα την προστασία της βιοποικιλότητας, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη 9α για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης που κατατέθηκε δίνει άλλοθι σε αδειοδοτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ και άλλες δραστηριότητες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».

Όπως επισημαίνεται, «οι κάτοικοι διεκδικούν να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε επιχειρηματικούς ομίλους, να απορριφθούν οι ΜΠΕ, οι αιτήσεις εγκατάστασης και τα συμφωνητικά μίσθωσης των Δήμων με τις εταιρείες, να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια, υποσταθμός και γραμμή υψηλής τάσης κοντά σε οικισμούς, καθώς και να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τα όρια εγγύτητας και προς τα κάτω τα όρια ηχορύπανσης».

Βάσει αυτών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης υπέβαλε στην Επιτροπή τις εξής ερωτήσεις:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Στο αίτημα των κατοίκων για προστασία της περιοχής συμπεριλαμβανομένων και των NATURA 2000 και απόρριψη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που υποβαθμίζει το περιβάλλον και προμηνύει βαριές συνέπειες στα εργατικά λαϊκά στρώματα της περιοχής;
  • Στο γεγονός ότι με βάση τις Οδηγίες 92/43 και 2018/2001 της ΕΕ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, αλλά και τον νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ 4685/2020, δίνεται η δυνατότητα σε πράσινους ομίλους να περιορίζουν τις προστατευόμενες περιοχές για να δρουν ανεμπόδιστα οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τα κέρδη τους, με πρόφαση διάφορες μελέτες σε βάρος των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος;».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...