15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη για το «Υβριδικό Αμαρίου»

Ημερομηνία:

Για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο ο δήμαρχος Σητείας σε σχέση με την υπόθεση του «Υβριδικού Αμαρίου» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ σήμερα το απόγευμα (7 μ.μ.) διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Σητείας.

Οι φορείς και οι πολίτες εναντιώνονται στο σχέδιο εγκατάστασης 26 νέων τεράστιων ανεμογεννητριών στην περιοχή (ύψους 140 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 90 μέτρων) και μάλιστα εντός του κηρυγμένου από την UNESCO Γεωπάρκου Σητείας και εντός προστατευόμενης περιοχής.

Ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης καταγγέλλει μέσω της «Εφ.Συν.» πως, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τις προσφυγές 210 πολιτών, φορέων αλλά και του ίδιου του δήμου κατά του έργου, η διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις 15/4 ενέκρινε την προώθηση του έργου με fast track διαδικασίες, προκαταλαμβάνοντας στην ουσία την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Και όλα αυτά όταν η απόφαση του ΣτΕ έχει καθυστερήσει για να ενταχθεί στον φάκελο η γνωμοδότηση από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης (ΦΔΠΠΚΑΚ), η οποία είναι ξεκάθαρα αρνητική. Ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις για το έργο έχουν λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αρνητικά γνωμοδότησε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι υπεύθυνο για την ανάδειξη του Γεωπάρκου.

Ολα αυτά αγνοούνται από τους υπουργούς της κυβέρνησης και προχωρούν σε εγκρίσεις του έργου ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών και φορέων. «Θα μας βρουν μπροστά τους και θα εμποδίσουμε την επιβάρυνση του τόπου μας.

Η Σητεία έχει ήδη πληρώσει τεράστιο τίμημα για την ανάπτυξη. Στον δήμο μας λειτουργούν ήδη 24 αιολικά πάρκα με 169 ανεμογεννήτριες, ενώ η ΡΑΕ έχει δώσει αφειδώς εγκρίσεις για ακόμα 16 πάρκα με επιπλέον 205 ανεμογεννήτριες. Δεν μπορούν όλα αυτά να τοποθετηθούν στη Σητεία, πρέπει να γίνει σεβαστή η γνώμη των κατοίκων και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος.

Προπαγάνδα

Την ίδια στιγμή πάντως στον τοπικό Τύπο της Κρήτης, ειδικά στον ηλεκτρονικό, υπάρχουν απανωτά θετικά δημοσιεύματα για το έργο (συνήθως ανώνυμα) που εξαίρουν τις ευεργετικές συνέπειές του. «Πρόκειται για δημοσιεύματα κατευθυνόμενα που στόχο έχουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, αλλά δεν καταφέρνουν το παραμικρό. Το μέτωπο των κατοίκων στη Σητεία είναι συμπαγές», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί στη Σητεία εναντίον του έργου. «Μας μιλούν για λίγες θέσεις εργασίας αλλά δεν λένε ποτέ για τις εκατοντάδες θέσεις που θα χαθούν από τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Το έργο ονομάζεται «Υβριδικό Αμαρίου» καθώς συνδυαστικά με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες στη Σητεία προβλέπει την κατασκευή αντλησιοταμιευτικού έργου στο φράγμα Ποταμών, στον νομό Ρεθύμνου.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...