13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – «Αυτονόητη η Εξεταστική, δέσμευση για Προανακριτική»

Ημερομηνία:

Παραίτηση Μητσοτάκη ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας τον πρωθυπουργό ως τον βασικό υπεύθυνο για το θέμα των παρακολουθήσεων που αποκαλύπτεται στη χώρα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή του μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το πρωί του Σαββάτου:

– Ζητάει παραίτηση του πρωθυπουργού, τον οποίο θεωρεί ως τον «πολιτικό υπεύθυνο για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator», αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας». Ζητώντας την παραίτηση Μητσοτάκη, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει θέμα πρόωρων εκλογών, αν και δεν τις ζητάει ευθέως, επιδιώκοντας προφανώς να ανοίξει η Βουλή για τα περαιτέρω.

– Στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, πρόταση που χαρακτηρίζει ως «αυτονόητη», ενώ δεσμεύεται και για Προανακριτική.

– Θέτει το ερώτημα «ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;» και ζητάει για το θέμα την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ.

– Δεσμεύεται «για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών».

Αποφασίστηκε, επίσης, να πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα λόγω των πυρκαγιών εκδήλωση για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας, εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί πλησίον της 3ης Σεπτεμβρίου, επέτειος από τη θέσπιση του πρώτου Συντάγματος της χώρας.

Κατόπιν δε πρότασης της Έφης Αχτσιόγλου συζητήθηκε αλλά δεν υιοθετήθηκε η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Τέλος, σήμερα ή αύριο αναμένεται προσωπική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί μετά την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή – αυτονόητη η Εξεταστική, δέσμευση για Προανακριτική

Οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.

"google ad"

Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του.

Αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο Διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του Πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων.

Είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας Γεραπετρίτης και Πιερακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ.

Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν «κλίμα τοξικότητας», αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ματαιοπονούν.

Όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων.

Και το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη ;

Για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πως διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της, και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή.

Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, δεσμευόμαστε για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...