Συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο Πολ Μέισον έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει αρκετό καιρό τώρα ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής του Channel 4 News και του Guardian. Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο #ThisIsACoup, μία φράση που είχε κάνει τα social media να “πάρουν φωτιά” το βράδυ της 12ης Ιουλίου, όταν άρχισαν να διαρρέουν τα πρώτα -οδυνηρά- στοιχεία της συμφωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει και η δημοσιογράφος Θεόπη Σκαρλάτου, ενώ το πρώτο μέρος του δημοσιεύτηκε σήμερα στο fieldofvision.org. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την “ιστορία του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας”.

Το πρώτο μέρος μάλιστα, έχει τίτλο “Angela, Suck Our Balls”, δηλαδή, Άνγκελα, πάρε τα αρχίδια μας, έχει εμπνευστεί από την αξέχαστη συνέντευξη ενός διαδηλωτή στην Αθήνα, που κρατούσε ένα πλακάτ με ακατάλληλα συνθήματα για την Γερμανίδα καγκελάριο.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1KvVYSSZRMA”]

Με Αλέξη, Ευκλείδη, Γιάνη και Ζωή!

Στα πλάνα απεικονίζεται το πως κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η περίοδος της διαπραγμάτευσης, καθώς και το πώς φτάσαμε στον περίφημο “έντιμο συμβιβασμό”, μετά από τις διαπραγματεύσεις που κράτησαν 17 ολόκληρες ώρες.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και της πρώην προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=t1RABemjqYY”]

“Η σειρά αυτή αναδεικνύει ένα κεντρικό θέμα: Οι Έλληνες άσκησαν το δημοκραστικό τους δικαίωμα και είπαν όχι στην λιτότητα, και η Ευρώπη εξαπέλυσε έναν οικονομικό πόλεμο για να τους συνθλίψει”, αναφέρεται επίσης στο δελτίο Τύπου.

Ο Πολ Μέισον ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα τι θα έκανε εντελώς διαφορετικά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά: “Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή”.

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είχε γίνει “ήρωας για μια βραδιά” σε περίπτωση που είχε απαντήσει αρνητικά στη συμφωνία που του προτάθηκε: “Αν έφευγα εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε “όχι” αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία”.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος τονίζει σε κάποιο άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ: “Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα ψηφίζοντας εναντίον της. Η Ευρώπη τους έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας”.

newsit.gr

"google ad"