16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας στην Κρήτη, μέσα από το Internet of Things

Ημερομηνία:

Η συνεργασία του Φυσικής Εσωτερικού του Φλοιού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ με τη Vodafone.

Το Σεισμολογικό Δίκτυο Κρήτης (HSNC) ανακοίνωσε την αξιοποίηση του δικτύου Internet of Things (IoT) της Vodafone Ελλάδας για την υλοποίηση εφαρμογών τηλεμετρίας ακριβείας που συμβάλλουν στη βελτίωση της παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας στην Κρήτη.

Η τηλεμετρία αποτελεί συστατικό μέρος της λειτουργίας του HSNC και θεωρείται κομβικής σημασίας, προκειμένου να ικανοποιούνται κορυφαίες απαιτήσεις δικτύωσης και μεταγωγής δεδομένων για την καθημερινή του λειτουργία, που περιλαμβάνουν απομακρυσμένη σύνδεση, αδιάλειπτη επικοινωνία, δεδομένα πραγματικού χρόνου, ασφάλεια δεδομένων, βελτιστοποιημένο κόστος, ελαχιστοποιημένη κατανάλωση κλπ.

Η τηλεμετρία του HSNC πέρασε στην πλατφόρμα Vodafone IoT, αξιοποιώντας τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της που συμβάλλουν στη βέλτιστη διασύνδεση σεισμολογικών συστημάτων με ασύρματο δίκτυο, ασφάλεια και αξιοπιστία στη μετάδοση δεδομένων με κλειστό ιδιωτικό δίκτυο, μέγιστη διαθεσιμότητα απομακρυσμένων, αμφίδρομων συνδέσεων, αλλά και απομακρυσμένη διαχείριση και έλεγχο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, δημιουργήθηκε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (site-to-site VPN) μεταξύ της πλατφόρμας Vodafone IoT και του τοπικού δικτύου του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού του Φλοιού της Γης και Γεωκαταστροφών στα Χανιά, μέσω κρυπτογράφησης για προστασία και ακεραιότητα των μεταδιδόμενων δεδομένων. Έτσι, μέσα από το συγκεκριμένο έργο διασφαλίζεται ασφαλής και ιδιωτική επικοινωνία δεδομένων κεντρικά μόνο μεταξύ των απομακρυσμένων σεισμολογικών σταθμών και των διακομιστών συλλογής των σεισμολογικών δεδομένων του Ινστιτούτου.

Επιπλέον, μέσα από τη συνεργασία αυτή ολοκληρώνεται και η σταδιακή μετάβαση και αναβάθμιση της τηλεμετρίας των σεισμολογικών σταθμών του Σεισμολογικού Δικτύου Κρήτης (HSNC) από ενσύρματες και ασύρματες λύσεις κυμαινόμενου ρυθμού μετάδοσης και χαμηλής αξιοπιστίας στο ασύρματο δίκτυο Vodafone IoT με ταχύτητες 3G/HSPA/4G και με τη δυνατότητα στατικών διευθύνσεων (static-IPs), η οποία υλοποιείται στο πλαίσια της Πράξης Εθνικής Υποδομής «Ελληνικό Σύστημα Παρατήρησης Λιθόσφαιρας» (HELPOS – Hellenic Plate Observing System). Και γίνεται πραγματικότητα ένα γρήγορο, ασφαλές, αξιόπιστο και επεκτάσιμο δικτυακό περιβάλλον σεισμολογικής τηλεμετρίας στο μέτωπο του Ελληνικού Τόξου και του Νότιου Αιγαίου που επιδιώκει να επιτυγχάνει πληρέστερη και ορθότερη παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...