23.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Παραλίες: Νέα πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές προεκτάσεις

Ημερομηνία:

«Μην καταστρέψετε τις ακτές σας όπως η Ισπανία», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία ο διευθυντής της WWF Ισπανίας, Juan Carlos del Olmo, για το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Σήμερα Τετάρτη, 16 Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το δικό του μήνυμα – κάλεσμα για τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές. Μετά τη ΔΕΗ και την αποδοχή που είχε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές η πρόταση για δημοψήφισμα, το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης.

Η αρχή έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, στις 19:30, όπου μεταξύ άλλων μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και στην πρωτοβουλία για τη ΔΕΗ, κέλεσε κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, δίκτυα, οργανώσεις και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια ανοιχτή συνάντηση διαλόγου και συντονισμών των δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Σημειώνεται πως πάνω από 180 επιστημονικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς υπογράφουν το ψήφισμα που εκδόθηκε από το Δίκτυο ‘Ακτές Ώρα Μηδέν’, ενώ χιλιάδες υπογραφές πολιτών έχουν συγκεντρωθεί και με άλλα ψηφίσματα ενάντια στους αιγιαλούς.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τις επόμενες κινήσεις του κόμματος ενάντια στο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.

Πολιτικές προεκτάσεις

Μιλώντας στο Βήμα Fm ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για ένα «καταστροφικό νομοσχέδιο, το οποίο και βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν». Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Χαρακτηριστικότερη ήταν η περίπτωση της Φωτεινής Πιπιλή από τη ΝΔ, η οποία είχε κάνει λόγο για «νομοσχέδιο τέρας», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είχε τονίσει πως όπως έχει το νομοσχέδιο δεν περνάει από τη Βουλή. Μένει να φανεί αν το «αντάρτικο» είχε βάση ή πέρασε, όπως και ο Μάης, όταν και έγιναν οι δηλώσεις. «Θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά αν ψηφιστεί στο περιβάλλον, στο θαλάσσιο πλούτο μας, αλλά και στη βιωσιμότητα και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς με μια λογική αρπαχτής θα τσιμεντοποιήσει τα πάντα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του αναμένεται να καλέσει τον Σταύρο Θεοδωράκη να πάρει θέση για το ζήτημα των αιγιαλών. Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει δηλώσει στα Νέα πως «το Ποτάμι δεν μπορεί να είναι ένα απολιτίκ φαινόμενο που ήρθε από το πουθενά και δεν έχει θέσεις για τίποτα. Άλλωστε τώρα πια έχει και δύο ευρωβουλευτές, δεν είναι δυνατόν να ξεγλιστράει συνέχεια».

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ καθώς το κόμμα έχει απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν πρόκειται για παλλαϊκό μέτωπο, αλλά για μια παράθεση απόψεων στο θέμα του αιγιαλού». Σύμφωνα με το Βήμα η στάση της ΔΗΜΑΡ και η αποδοχή της πρόσκλησης έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να καλεί τον Φώτη Κουβέλη να επιλέξει συνομιλητή. «Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ξεκαθαρίσει, να πει με συγκεκριμένο τρόπο τι εννοεί. Όταν λέει ‘πάω σε συνεργασία, αλλά δεν συμφωνώ με τον αριστερό λαϊκισμό’, που συσκοτίζει τα πράγματα, που δίνει ψεύτικες υποσχέσεις στον κόσμο, που η πλειοψηφία έχει στρατηγικά άλλες θέσεις ακόμα και για την Ευρώπη -αυτό τουλάχιστον λένε τα επίσημα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ- η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να διαχωρίσει και να το απορρίψει», δήλωσε στο Σκάι ο Δημήτρης Καρύδης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα στο θέμα της ΔΕΗ δημιούργησε νέα δεδομένα στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, καθώς 123 βουλευτές συνυπέγραψαν προτάσεις δημοψηφίσματος. Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά πως η στάση πολλών ανεξάρτητων βουλευτών θα είναι διαφορετική στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαίνεται να απορρίπτεται μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν αν η συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καταστεί αδύνατη. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ακόμη και έναν «εκλογικό αιφνιδιασμό», πριν την εκλογή ΠτΔ, με διακύβευμα τη νέα μείωση του χρέους. Πάντως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση φαίνεται πως θα συνεχίσει στον άξονα «βγαίνουμε από την κρίση» και «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλάζει η οικονομική πολιτική». Όπως και να έχει στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι εξάλλου που έχει ζητήσει σε κάθε τόνο η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές.

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους αιγιαλούς

Οι ακτές και ο αιγιαλός αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλεονέκτημα της χώρας, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και προόδου. Στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων και με σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί αποκλείουν τους πολίτες από την πρόσβαση στις παραλίες, οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Παράλληλα, απειλούνται σοβαρές οικολογικές καταστροφές από τις τουριστικές δραστηριότητες που προωθούνται με «κατεπείγουσες» αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου για να αποκρούσουμε από κοινού αυτές τις πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την βιώσιμη οικονομία.

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 και ώρα 7.30 μμ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε μια ανοιχτή συνάντηση διαλόγου και συντονισμού κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις και κόμματα. Οι εργασίες θα ανοίξουν με ομιλία του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...