15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρουσία πολλών Χανιωτών το τελευταίο καφενείο της συλλογικότητας εναλλακτικού εμπορίου Terra Verde | Φωτός

Ημερομηνία:

Ο κύκλος των “θερινών Σαββατόβραδων” της συλλογικότητας Terra Verde ολοκληρώθηκε το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, με ένα τελευταίο καφενείο όπου έγινε και η παρουσίαση της Κοιν.Σ.Επ. μικροζυθοποιείας ΧΑΟΣ.

Οι Χανιώτες που επέλεξαν να βρεθούν στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 όπου βρίσκεται η Terra Verde είχαν την ευκαιρία πέραν της συνεταιριστικής Χανιώτικης μπύρας, να δοκιμάσουν ωραίες, μαγειρευτές λιχουδιές αποκλειστικά με προϊόντα της Terra Verde.

Το εγχείρημα της Terra Verde ξεκίνησε το 2008. Από το 2010 έχει το δικό της χώρο στο πεζόδρομο της Νταλιάνη στα Χανιά. Έχει τη νομική μορφή Κοινωνικού Συνεταιρισμού αλληλέγγυας οικονομίας (Κοιν.Σ.επ), κύριο όργανο όμως είναι η ανοιχτή συνέλευση των μελών και φίλων που πραγματοποιείται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα. 

Σκοπός της Terra Verde δεν είναι η μεγέθυνση αλλά η προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου εμπορίου που δε θα βασίζεται στην κερδοφορία αλλά στην άμεση σχέση παραραγωγού και καταναλωτή, την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της αδιαμεσολάβητης δομής διακίνησης, τη ποιότητα και τη προσιτή τιμή για τον καταναλωτή, τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, τον συλλογικό αγώνα για να αλλάξουν οι σκληρές συνθήκες εκμετάλλευσης που επιβάλλει η παγκόσμια αγορά, οι πολυεθνικές που την ελέγχουν και οι μεσάζοντες, τη συμμετοχή σ’ ένα δίκτυο διακίνησης προϊόντων που δεν παράγονται σε συνθήκες εκμετάλλευσης της φύσης και των ανθρώπων.

Όπως αυτο-ορίζονται οι ίδιοι:

“Είμαστε μια συλλόγικότητα ανθρώπων που αποπειράται να διατυπώσει μια άλλη πρόταση εμπορίου, έξω από κάθε επίσημη οικονομική δομή, έξω από τα επίσημα εμπορικά κυκλώματα”.

Στο χώρο της Terra Verde υπάρχουν προϊόντα των ζαπατιστικών κοινοτήτων, του Κινήματος κατάληψης γης Βραζιλίας (MST), κολεκτίβων Εκουαδόρ και Βιετνάμ, Παραγωγικών Συνεταιρισμών κοινωνικής αλληλεγγύης Ινδίας, Τανζανίας, Νότιας Αφρικής και από το κίνημα απελευθέρωσης από τη Μαφία/Παρακράτος (Ιταλία).

"google ad"

Όμως υπάρχει και μία μεγάλη γκάμα τοπικών προϊόντων από τυριά, μακαρόνια, παξιμάδια, φρούτα και λαχανικά μέχρι μέλι και γύρη, ρακί και καπνιστά κρέατα, σοκολάτες, μαρμελάδες, όσπια, μέχρι και φρέσκα αυγά όλα από αγρότες – παραγωγούς και συνεταιρισμούς τοπικών προϊόντων που θέλουν να προωθήσουν μία άλλη αδιαμεσολάβητη λογική στην αγροτική παραγωγή και διακίνηση στην βάση της σχέσης εμπιστοσύνης παραγωγού-καταναλωτή στον πυρήνα της οποίας σχέσης υπάρχει η ποιότητα.

Επίσης, υπάρχουν προϊόντα από το Κοίσπε Χανίων, φτιαγμένα από άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που παρόλο τον αποκλεισμό που υφίστανται, ανάπτυξαν καινοτόμες λύσεις για την ένταξή τους στην κοινωνία αλλά και από τις αγροτικές φυλακές Χανίων, που παράγουν οι έγκλειστοι (κεραμικά και άλλα χειροτεχνήματα.)

Στο χώρο της Terra Verde θα βρείτε και βιβλία όπως την ανθολογία από τον Βαρδή Τσουρή την οποία ετοίμασε κύκλος συντρόφων του με την επωνυμία “Μαντινάδες και Ριζίτικα της φυλακής”.

Η Terra Verde λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ