24.8 C
Chania
Friday, May 24, 2024

Ποιος θυμάται την Λιβύη; Έπειτα από χρόνια χάους, νέο «καμπανάκι» ΟΗΕ για την πολιτική κρίση στη χώρα

Ημερομηνία:

Έντονο προβληματισμό εξέφρασαν οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και ο Οργανισμός, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σχετικά με την πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι η κρίση έχει κλιμακωθεί μετά την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο που οργανώθηκαν στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για την επανένωση της χώρας, έπειτα από χρόνια χάους και τον πόλεμο που ακολούθησε την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση το 2011. Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν την επίλυση της κρίσης, πιέζοντας για νέες εκλογές σύντομα και έχουν ζητήσει από τους πολιτικούς φορείς να συμμετάσχουν σε μια επιτροπή για την επίλυση των συνταγματικών και νομικών διαφορών που συνετέλεσαν στο να τορπιλιστούν οι προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η κρίση για τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας στη Λιβύη μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και παράλληλες κυβερνήσεις, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Όπως σημείωσε, «η Λιβύη αντιμετωπίζει μια νέα φάση πολιτικής πόλωσης, που κινδυνεύει να διχάσει τους θεσμούς της ακόμη μια φορά και να ανατρέψει τα οφέλη που επετεύχθησαν τα τελευταία δυο χρόνια».

Αφού υπογράμμισε πως ο εντείνει τις προσπάθειές του προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε συνταγματική βάση για διεξαγωγή εκλογών, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος για μια νέα διαίρεση των θεσμών είναι υπαρκτός.

Σημείωσε επίσης ότι παρατηρείται «μια όλο και πιο απειλητική ρητορική, αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις και διαιρέσεις ως προς την αφοσίωση μεταξύ των ενόπλων οργανώσεων στη δυτική Λιβύη», προσθέτοντας πως αυτά αποτελούν ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της αναστολής των εσωτερικών πτήσεων στη Λιβύη.

efsyn.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ