Σε «παραγγελία της πρεσβείας των ΗΠΑ» απέδωσε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ο βουλευτής Χανίων και Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου που αφορά κυρίως την πρόσβαση ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα.
Ο Π. Πολάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών φαρμάκου, επικαλούμενος συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2026 στο σπίτι της Αμερικανίδας Πρέσβειρας κ. Γκίλφοϊλ, παρουσία των υπουργών Γεωργιάδη και Πιερρακάκη. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η πρέσβειρα είχε υποσχεθεί σε αμερικανικά συμφέροντα ότι θα πιέσει τους υπουργούς, καθώς οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες χάνουν κέρδη από την πολιτική του clawback που ισχύει στην Ελλάδα.
Ο βουλευτής Χανίων επισήμανε ότι στη χώρα μας δεν έχει γίνει ποτέ σοβαρή συζήτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη και το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πρέπει να απορροφά, σημειώνοντας ότι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης υπήρξε ένας από τους λόγους χρεωκοπίας της Ελλάδας.
Αναφορικά με συγκεκριμένα φάρμακα, ο Π. Πολάκης επικεντρώθηκε στο Keytruda, ανοσοθεραπευτικό φάρμακο της εταιρείας MSD που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για πολλές κακοήθειες. Όπως ανέφερε, η εταιρεία έχει μπλοκάρει την παραγωγή δύο ισοδύναμων φαρμάκων μέσω της κατοχύρωσης της πατέντας και ετοιμάζεται να φέρει νέα μορφή του σκευάσματος που θα χορηγείται υποδόρια. Σύμφωνα με τον βουλευτή, το Υπουργείο Υγείας φτιάχνει έναν κωδικό που δεν θα έχει τους οικονομικούς περιορισμούς των υπολοίπων φαρμάκων.
Ο Π. Πολάκης επικαλέστηκε μελέτη ελβετικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για το Keytruda δεν υπερέβησαν τα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας μέχρι σήμερα. «Άρα έχει αποσβεστεί με το παραπάνω η επένδυση και πρέπει πλέον να μειωθεί η τιμή του», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι ενώ στην Ελλάδα το φιαλίδιο κοστίζει περίπου 2.300 ευρώ, μια λογική τιμή με βάση το κόστος έρευνας και ανάπτυξης θα ήταν 40 δολάρια.
Καταλήγοντας, ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη δική του θητεία, υποστηρίζοντας ότι είχε διατυπώσει την ανάγκη για «εντελώς διαφορετική φαρμακευτική πολιτική», η οποία όμως απαιτεί ανεξαρτησία και ως κύριο κριτήριο το συμφέρον του λαού, της δημόσιας δαπάνης και της υγείας των ασθενών. Ο Π. Πολάκης επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία «καθαρά ελληνικής δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας, ικανής να παράξει φάρμακα πλατιάς κατανάλωσης, με προνομιακή πρόσβαση σε αυτά των δημόσιων νοσοκομείων και του δημόσιου τομέα», ώστε το Υπουργείο Υγείας να μπορεί να διαπραγματεύεται τις τιμές και να διατηρεί το κόστος φαρμάκου σε λογικό επίπεδο.



