13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πολιτική παρέμβαση Έλον Μασκ και στις σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν

Ημερομηνία:

Πολιτική παρέμβαση επιχείρησε να κάνει ο Έλον Μασκ στις σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν, προκαλώντας διαμετρικά αντίθετες αντιδράσεις από τις δύο πλευρές.

Ο Έλον Μασκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταση στα στενά μπορεί να εκτονωθεί με μία συμβιβαστική λύση: με την δημιουργία «ειδικής διοικητικής ζώνης» για την Ταϊβάν και παραδέχτηκε ότι οι θέσεις του «δεν θα ευχαριστήσουν όλους».

Η αντίδραση του ντε φάκτο πρεσβευτή της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, Χσιάο Μπι-Κιμ ήταν έντονη: «η Ταϊβάν πουλάει πολλά προϊόντα, αλλά η ελευθερία μας και η δημοκρατία δεν είναι προς πώληση».

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά ευχαρίστησε τον Έλον Μασκ για τις προτάσεις του επιμένοντας στην κινεζική θέση για «ειρηνική επανένωση» με το νησί. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλον Μασκ για την έκκλησή του για ειρήνευση στα στενά της Ταϊβάν και την ιδέα του για τη δημιουργία ειδικής ζώνης διοίκησης στην Ταϊβάν», έγραψε στο Twitter ο Κιν Γκανγκ.

Ο δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξη στους Financial Times εξέφρασε την άποψη ότι η λύση βρίσκεται στην παραχώρηση κάποιου ελέγχου από την Ταϊβάν στο Πεκίνο, με τη δημιουργία «ειδικής ζώνης διοίκησης».

«Η ειρηνική επανένωση και η πολιτική της Μίας Χώρας-Δύο Συστημάτων είναι η βασική αρχή για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν… και η καλύτερη προσέγγιση για την πραγματοποίηση της εθνικής επανένωσης. Εφόσον η κινεζική εθνική ανεξαρτησία, η ασφάλεια και η ανάπτυξη είναι εγγυημένα, μετά την επανένωση, η Ταϊβάν θα χαίρει υψηλού βαθμού αυτονομίας σαν ειδική διοικητική ζώνη και ένα τεράστιο χώρο ανάπτυξης. Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν και θα προστατεύονται πλήρως και οι δύο θα μοιράζονται τον θρίαμβο της εθνικής ανανέωσης. Η ειρηνική επανένωση της Κίνας είναι επίσης εποικοδομητική για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και στον υπόλοιπο κόσμο», έγραψε ο πρεσβευτής της Κίνας στο Twitter.

«Οποιαδήποτε βιώσιμη πρόταση για το μέλλον μας πρέπει να καθοριστεί ειρηνικά, χωρίς καταναγκασμό και με σεβασμό στις δημοκρατικές επιθυμίες του λαού της Ταϊβάν», σχολίασε από την πλευρά ο πρεσβευτής της Ταϊβάν στις ΗΠΑ.

Τι υπάρχει πίσω από τις πολιτικές του πρωτοβουλίες

Ο διάλογος αυτός άρχισε με πρωτοβουλία του Έλον Μασκ, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα επιχείρησε κι άλλη μια πολιτική παρέμβαση, παρουσιάζοντας τις ιδέες του για το τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία. Ιδέες που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κιέβου.

Οι προτάσεις του Έλον Μασκ για τις σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν παρουσιάστηκαν σε μία περίοδο που αυξάνονται εντυπωσιακά οι πωλήσεις της Tesla στην Κίνα.

Τον Σεπτέμβριο η εταιρία του Έλον Μασκ πούλησε 83.135 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην κινεζική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιβατηγών Οχημάτων της Κίνας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την Tesla.

Η Tesla έχει μια μεγάλη γραμμή παραγωγής στην Σαγκάη και προσπαθεί να αυξήσει τις δυνατότητές της, αλλά και την διείσδυση στην αχανή κινεζική αγορά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...