16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Πολωνία: Έριξαν κόκκινη μπογιά στον πρέσβη της Ρωσίας στη Βαρσοβία στο νεκροταφείο που τιμούσε τους νεκρούς στρατιώτες εναντίον των ναζί – Έγραψαν “kill Putin”

Ημερομηνία:

Διαδηλωτές στην Πολωνία πέταξαν κόκκινη μπογιά στον πρεσβευτή της Ρωσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν ότι “κάθε Ρώσος είναι ένοχος” παραπέμπωντας σε λογικές συλλογικής ευθύνης

Το περιστατικό τη Δευτέρα συνέβη σε νεκροταφείο της Βαρσοβίας αφιερωμένο στους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πέθαναν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρεσβευτής Sergey Andreev έφτασε στο νεκροταφείο των σοβιετικών στρατιωτών για να καταθέσει λουλούδια την Ημέρα της Νίκης, που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας πριν από 77 χρόνια.

Καθώς έφτασε στο νεκροταφείο των Σοβιετικών Στρατιωτών στην πολωνική πρωτεύουσα, ο Andreev βρέθηκε αντιμέτωπος με εκατοντάδες ακτιβιστές που αντιτίθενται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το βίντεο δείχνει κόκκινη μπογιά να πετάγεται από πίσω από τον Αντρέεφ προτού ένας διαδηλωτής που στέκεται δίπλα του πετάξει και στο πρόσωπό του.

Οι διαδηλωτές εμπόδισαν τον πρέσβη και άλλους να καταθέσουν λουλούδια στο νεκροταφείο.

Οι διαδηλωτές έφεραν ουκρανικές σημαίες και φώναζαν «φασίστας» και «δολοφόνος», ενώ κάποιοι ήταν ντυμένοι με λευκά σεντόνια βαμμένα στο κόκκινο, συμβολίζοντας τα Ουκρανά θύματα του πολέμου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο για να βοηθήσει τον πρέσβη και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας του να απομακρυνθούν.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι λέξεις «Kill Putin» βρέθηκαν γραμμένες με μπλε και κίτρινο χρώμα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, σε ένα μνημείο στο νεκροταφείο, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24. Η γραφή αφαιρέθηκε αργότερα.

Ένας διαδηλωτής που πήρε συνέντευξη από το TVN24 είπε ότι ήταν καλό που ο πρέσβης είχε καλυφθεί με κόκκινο χρώμα.

«Με όλη μας την καρδιά είμαστε με τη Μαριούπολη», είπε, αναφερόμενη στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου.

"google ad"

Ο Αντρέεφ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν τραυματίστηκαν σοβαρά από το περιστατικό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Θα κάνουμε επίσημη διαμαρτυρία», είπε. «Όταν μας συνέστησαν να μην κάνουμε μια μεγαλύτερη εκδήλωση, τους συναντήσαμε στα μισά του δρόμου, δεν επιδεινώσαμε την κατάσταση».

Το σοβιετικό νεκροταφείο βρίσκεται σε ένα τεράστιο πάρκο στη διαδρομή που συνδέει το κέντρο της πόλης με το διεθνές αεροδρόμιο. Είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης περισσότερων από 20.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που χάθηκαν πολεμώντας τη Ναζιστική Γερμανία.

Ενώ η Πολωνία έχει αφαιρέσει ορισμένα μνημεία του Κόκκινου Στρατού τα χρόνια μετά την απόρριψη της κομμουνιστικής κυριαρχίας που υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα, επέτρεψε στο νεκροταφείο να παραμείνει.

«Στη Βαρσοβία, κατά την κατάθεση στεφάνου στο νεκροταφείο σοβιετικών στρατιωτών, πραγματοποιήθηκε επίθεση στον Ρώσο πρεσβευτή στην Πολωνία, Σεργκέι Αντρέεφ, και στους Ρώσους διπλωμάτες που τον συνόδευαν», δήλωσε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι θαυμαστές του νεοναζισμού έδειξαν ξανά τα πρόσωπά τους», είπε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι πολεμά τους νεοναζί στην Ουκρανία .

Οι διαδηλωτές έκαναν επίσης πορεία στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο, φέρνοντας ένα τανκ σε ένα τρακτέρ και παρκάροντας το μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία το βράδυ της Κυριακής.

Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι εικόνες ουκρανικών τρακτέρ που μεταφέρουν ρωσικά τανκς είναι σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης.

Η Πολωνία, η πατρίδα του συνδικάτου Solidarity που έπαιξε βασικό ρόλο στην πτώση του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχει εδώ και καιρό τεταμένη σχέση με τη Ρωσία και είναι υπέρμαχος των σκληρών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία, Siergiej Andriejew (C) βάφτηκε με κόκκινη μπογιά στη Βαρσοβία

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...